Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

20 Δεκ 2013

Εδώ το καλό Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Έλα κόσμε, πάρε, πάρε...

Ο τίτλος θυμίζει τους γνωστούς ντελάληδες των λαϊκών αγορών, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα των διαφόρων προγραμμάτων e-learning. Βομβαρδίζονται τα mail των εν δυνάμει εργαζομένων από τα διάφορα site εύρεσης εργασίας (kariera κτλ), όχι γιατί... πέτυχε το success story του Σαμαρά και γέμισε ο τόπος από κενές θέσεις εργασίας, αλλά από τα διάφορα προγράμματα εξ αποστάσεως κατάρτισης. Προγράμματα για όλα τα γούστα και (κάποια) βαλάντια, όπου οι άνεργοι εφοδιάζονται με ακόμα ένα χαρτί για να το... κρεμάσουν στον τοίχο τους μαζί με τα άλλα.
Στο ΕΚΠΑ 150 προγράμματα για 3 με 10 μήνες με 400-1.400€, αμέτρητα προγράμματα για 1-4 μήνες με 300-700€ στο ΠαΠει, άλλα τόσα στο ΕΜΠ για 4-12 μήνες με 690-2.800€. Βέβαια ο καλός πωλητής έχει και τις προσφορές του, όπως δώρο Χριστουγέννων με έκπτωση ως 50%, ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ, ανέργους και πολύτεκνους, πριμοδότηση για γρήγορες εγγραφές και φυσικά δόσεις, πολλές δόσεις (όχι άτοκα φυσικά), μιας και στη χώρα μας οι δόσεις είναι… πετυχημένη συνταγή.
Όλα αυτά όταν κατά τα άλλα η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δωρεάν. Άλλωστε τα προγράμματα αυτά φτιάχνουν «πελατολόγιο» από τους μαθητές που πετιούνται έξω από το «νέο» λύκειο, από τους μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, από τους φοιτητές που πετιούνται έξω από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, είτε γιατί δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς είτε γιατί θα τους πετάξει το ίδιο το σύστημα με τις διαγραφές που ετοιμάζει. Δεν εξαιρούνται όμως και οι πτυχιούχοι, που στην απόγνωσή τους από τη μακροχρόνια ανεργία ψάχνουν τη διέξοδο στην ασταμάτητη κατάρτιση.
Από την Μπολόνια κιόλας έχει δρομολογηθεί η Διά Βίου Εκπαίδευση, που θέλει τον εργαζόμενο (ή άνεργο) να γεμίζει τον ατομικό του φάκελο προσόντων, να ανεβάζει τις πιστωτικές του μονάδες και να εξειδικεύεται πάνω στην εξειδίκευση της... εξειδίκευσης. Γιατί, τρομάρα μας, η παραγωγή στη χώρα μας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ανάπτυξης, που χρειάζονται πλήρως εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, και ένα απλό πτυχίο δεν φτάνει για να σερβίρεις καφέδες στα νησιά το καλοκαίρι...
Τα προγράμματα του μέλλοντος, όπως τα αναφέρουν τα διάφορα ιδρύματα, είναι αυτά που περιγράφουν το μέλλον της νεολαίας. Ένα μέλλον που βάζει τους νέους στο αέναο κυνήγι πιστοποιητικού κατάρτισης, ενώ μπάζει από την πίσω πόρτα τα δίδακτρα και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το συγκεκριμένο ζήτημα ούτε καινούργιο είναι αλλά ούτε και κρυφό. Και αν είναι βέβαιο ότι όσο συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας σε σπουδές και δουλειά τα προγράμματα e-learning θα αυξάνονται (μαζί με τα δίδακτρά τους) τόσο μας γεννάται η απορία πως και καμιά από τις δυνάμεις που σκίζουν τα ρούχα τους για την Παιδεία Α.Ε. δεν το έχουν ανοίξει σαν ζήτημα ποτέ και πουθενά.