Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

19 Ιαν 2014

Η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία προχωρά τη δράση της, συγκροτεί το λόγο της

χανια 
Δεν ήταν μια ζαριά σε  στιγμή απελπισίας η πρόταση για τη συγκρότηση μετωπικής πολιτικής συνεργασίας με αντιιμπεριαλιστικά, αντικαπιταλιστικά και αντισυνδιαχειριστικά χαρακτηριστικά. Είναι η μοναδική πραγματική διέξοδος για το λαό μας ο δρόμος της ενίσχυσης των λαϊκών αντιστάσεων και η συγκρότηση του λαού σε αγωνιστική κατεύθυνση, έτσι  που σε μια πορεία και μέσα στο καμίνι των αγώνων θα γίνει κυρίαρχη η κατεύθυνση της συγκρότησης του ευρύτερου Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης που θα βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Είναι, να το πούμε απλά, μια δύσκολη και ανηφορική διαδρομή αυτή που επιλέξαμε. Το ίδιο γνώριζαν και οι σύντροφοι του ΜΛ ΚΚΕ.
Και αυτό γιατί εκτός των άλλων, το σαράκι της κοινοβουλευτικής (α)διεξόδου και της υποταγής σε αυτήν κάθε πολιτική συνεργασίας έχει κάνει πολύ σοβαρή ζημιά.
Η πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία της Αριστεράς έχει βαρύ ιστορικό από συνεργασίες μεταξύ οργανώσεων που ενώ ξεκινούσαν από μεγάλες κουβέντες, αισιόδοξες υποσχέσεις και ταχύρυθμες φανταχτερές διαδικασίες, μετά από κάποιο καιρό, αυτές οι συνενώσεις δεν καταφέρνουν στο πεδίο της ταξικής πάλης να βρουν κοινό βηματισμό σχεδόν στο οτιδήποτε. Μοιραίο είναι, λοιπόν, για αυτές τις απόπειρες συνεργασίας μοναδική συγκολλητική ουσία να είναι οι εκλογές.
Πολλοί αγωνιστές και απλός κόσμος -και σε κρίσιμες στιγμές των αγώνων- με λύπη διαπιστώνουν ότι το περιβάλλον γύρω τους είναι πλούσιο σε κινήσεις τακτικισμού με φόντο το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, το πιο αναβαθμισμένο πλασάρισμα στα γραφήματα των δημοσκοπήσεων.
Οι δυο οργανώσεις μας, σε αυτό το μολυσμένο πολιτικό περιβάλλον, πίστευαν και πιστεύουν ότι η μετωπική πολιτική συνεργασία που έχουν συγκροτήσει, αν θέλει πραγματικά να υπηρετήσει τη λαϊκή υπόθεση και να μην «αδειάσει» τις λαϊκές αγωνίες, αυτό θα αναδειχτεί και θα κριθεί στο γήπεδο των αγώνων και όχι στην εξέδρα των εκλογικών υποσχέσεων και της ιδεολογικής αυτοπεριχαράκωσης.
Όταν έχεις αυτή την άποψη και θες τα λόγια να πηγαίνουν παρέα με τις πράξεις σου, είσαι αναγκασμένος να επιλέξεις το δύσκολο δρόμο.
Χωρίς καθόλου να τα υποτιμάς, δεν αρκούν το σωστό και κρυστάλλινο ντοκουμέντο, η πολιτική συμφωνία κορυφής, το κοινό μπλοκ στη διαδήλωση.
Όταν ο δρόμος θα είναι μακρύς και ανηφορικός, θα χρειάζεσαι όλο και περισσότερο οξυγόνο που μαζί με τις ιδέες μόνο η λαϊκή συμμετοχή μπορεί να σου εξασφαλίσει.
Σε αυτό το μαραθώνιο, γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές διαφωνίες, οι διαφορετικές εκτιμήσεις ακόμα και τα διαφορετικά χούγια και ταχύτητες δεν έχει κανένα νόημα (παρά μόνο προσωρινά επικοινωνιακό) να κρύβονται κάτω από το χαλί.
Μπορεί να ξενίζει ένα ευρύτερο δυναμικό της Αριστεράς που παρακολουθεί την προσπάθειά μας το ότι συνειδητά επιλέξαμε να αναδείξουμε ανοικτά και τις διαφωνίες μας.
Σε καμιά δημόσια εμφάνιση ή εκδήλωση, παλιότερα της ΠΑΑΣ και τώρα της ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, ο συναγωνιστής που παρακολουθούσε δεν αντιλαμβανόταν ότι μιλούσαμε και μιλάμε ανοιχτά και για αυτά που συμφωνούμε και που είναι άλλωστε πολλά και καταγεγραμμένα σε δεκάδες ντοκουμέντα αλλά και για όλα αυτά που διαφωνούμε (που επίσης είναι πολλά) και για τα οποία ανοίγουμε τη συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των δύο οργανώσεων αλλά και με συναγωνιστές και άλλους αγωνιστές που προβληματίζονται και θέλουν να συμβάλουν στο μείζον ζήτημα του τι κάνουμε απέναντι στην ιμπεριαλιστική καπιταλιστική λαίλαπα.
Και δεν έχουμε να κρύψουμε από κανέναν ότι έχουμε διαφωνίες και σε ευρύτερα ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής (παρόλο που μας έχουν κατατάξει στον μ-λ χώρο) αλλά και σε ζητήματα αντίληψης και τακτικής που αφορούν αυτή καθαυτή την πορεία συγκρότησης της ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.
Όσοι έχουν ενταχθεί στα σχήματα και δεν ανήκουν στο δυναμικό των δύο οργανώσεων αντιλαμβάνονται και τις συμφωνίες αλλά και τις διαφορετικές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως,  δε συμμετέχουν σε συνοπτικές διαδικασίες άλλες σε ανοικτές διαδικασίες που θέλουν να αποκτήσουν χαρακτήρα συνελεύσεων. Κατανοούν πως είναι ανοικτή η διαδικασία αναζήτησης τρόπων ώστε στα τοπικά σχήματα το δυναμικό να λειτουργεί ισότιμα και με την αρχή της ομοφωνίας (όχι φυσικά σε βάρος της βασικής πολιτικής συμφωνίας συγκρότησης της ΛΑ-ΑΑΣ),  για να εξασφαλίζονται οι ευρύτερες δυνατές συμφωνίες και επομένως και μαζικότερες δράσεις.
Οι οργανώσεις όπου σε αυτή τη φάση αποτελούν το βασικό κορμό της  ΛΑ-ΑΑΣ έχουμε και καλά κάνουμε διαφωνίες ιδεολογικές και πολιτικές.
Δεν είναι όμως στις προθέσεις μας να αποτελέσει η μετωπική μας συνεργασία το πεδίο όπου θα τεθούν και θα λυθούν όπως και αν λυθούν αυτές οι διαφωνίες. Αυτή είναι μια άλλη διαδικασία έτσι ή αλλιώς ανοικτή και μεταξύ μας αλλά και με κάθε πολιτική οργάνωση στα πλαίσια της διαπάλης και της αντιπαράθεσης στην Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κίνημα και είναι μια διαδικασία επίπονη στο αφιλόξενο περιβάλλον της ήττας του Κομμουνιστικού Κινήματος.
Είναι όμως στις προθέσεις μας η μετωπική μας συνεργασία να είναι πεδίο όπου θα πρέπει να τίθενται ώστε να μπορούν και να λύνονται τα ζητήματα που αφορούν στη συγκρότηση της, στο δυνάμωμα της, στο πως από καλύτερη θέση και πιο μαζική να αποτελέσει εργαλείο πάλης, συλλογικότητα όπου αγωνιστές και απλός κόσμος θα θέλουν να ενταχθούν για να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά για τη ζωή και τις ανάγκες μας.
Είναι στις προθέσεις μας η μετωπική μας συνεργασία να είναι πεδίο που θα τίθενται τα ζητήματα που αφορούν στην παρέμβαση μας στα μέτωπα της λαϊκής και εργατικής πάλης όπως επίσης είναι η ΛΑ-ΑΑΣ το πεδίο όπου πρέπει να συζητούνται διεξοδικά ζητήματα που αφορούν στο ποιες πρωτοβουλίες κοινής δράσης μπορούμε και πρέπει να παίρνουμε κάθε φορά ώστε να συμβάλουμε πιο αποτελεσματικά για να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο Μέτωπο Αντίστασης και Διεκδίκησης.
Να πούμε και σε όσους ανησυχούν πραγματικά αλλά και σε όσους ματαιοπονούν… πως η αντιπαράθεση των δυο οργανώσεών μας μέσα από τα έντυπα μας, ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ και ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, θέλει να ενισχύσει και όχι να βάλει τρικλοποδιές στη μετωπική μας συνεργασία.
Μετά το διήμερο της συγκρότησης της, η ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία είναι πραγματικά παρούσα και τα τοπικά σχήματα αλλά και άλλα που συγκροτήθηκαν μετά έχουν πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες σε πόλεις και σε γειτονιές με πιο πρόσφατη την πρωτοβουλία ανάδειξης του ζητήματος της επίθεσης στην περίθαλψη του λαού και ανάδειξης της αναγκαιότητας ενός Μετώπου Αντίστασης εργαζόμενων στην υγεία και χρηστών των υπηρεσιών υγείας, για να μη κλείσει κανένα νοσοκομείο, καμιά μονάδα, για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό.
Παρόλα αυτά, εκτιμούμε πως αυτός ο κύκλος αντιπαράθεσης μέσα από τις εφημερίδες των δυο οργανώσεων δεν έχει να συμβάλλει περισσότερα, αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει  συγχύσεις, θα προκαλέσει  άσκοπα κουτσομπολιό και γι’ αυτό πρέπει να κλείσει.
Ωστόσο δεν είναι σωστό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ώριμα και χωρίς αμηχανίες το ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για ζητήματα που αφορούν στη συγκρότηση και λειτουργία της ΛΑ-ΑΑΣ και που έχουν αναδειχτεί και στο διήμερο συγκρότησής της. Πιστεύουμε,  λοιπόν,  πως δεν πρέπει να στερήσουμε από συναγωνιστές και φίλους το δικαίωμα να είναι και σε αυτούς γνωστός ο πλούσιος διάλογος του διημέρου.
Θεωρούμε πως με ευθύνη του πανελλαδικού συντονιστικού πρέπει να αναζητηθούν οι γραπτές και οι ηχογραφημένες τοποθετήσεις (όλες όσες υπάρχουν, χωρίς αποκλεισμούς) και να αναρτηθούν στο μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ. Έτσι, θα δώσουμε το δικαίωμα να γνωρίζουν όλοι πώς και  τι συζητάμε, πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε , πού μπορούμε να τα κάνουμε καλυτέρα.
Εμείς ξέρουμε πως μπούσουλας μας είναι το προχώρημα, το δυνάμωμα, η αναβάθμιση της ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και δεν ανησυχούμε και αντέχουμε τον διάλογο.
Αυτό που πραγματικά μας ανησυχεί είναι άλλο. Είναι το πολιτικό κλίμα της περιόδου που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στις λαϊκές αντιστάσεις. Που από τη μια έχεις το σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό να στροβιλίζεται στη δίνη των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και να επιχαίρει για την προεδρεία της ΕΕ με φόντο τους απλήρωτους εργάτες, τους ανέργους,  τους εκατομμύρια που υποφέρουν. Από την άλλη, έχεις την Αριστερά των εκλογών, που όταν απαγορεύουν ακόμα και την συγκέντρωση την ημέρα ανάληψης της προεδρίας, αυτή συγκροτεί ψηφοδέλτια- τοπικά και ευρωπαϊκά- για να μας σώσει, τρομάρα της.
Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να δράσουμε και θα το κάνουμε. Κόντρα στο ρεύμα και στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού μας.