Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Μαΐ 2007

Πολιτική Συγκέντρωση ΚΚΕ(μ-λ) στη Θεσσαλονικη

Μεγάλη σφαγή αγροτών στο Nandigram


ΙΝΔΙΑ-Δ.ΒΕΓΓΑΛΗ

Στις 14 του περασμένου Μάρτη κορυφώθηκε η σύγκρουση στο Nandigram, στο ανατολικό Μιντναπούρ στην Δυτική Βεγγάλη , όταν ύστερα από εβδομάδες κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν τον Γενάρη αυτού του χρόνου, η κυβέρνηση που ελέγχεται από το λεγόμενο ΚΚΙνδίας( Μαρξιστικό) έστειλε χιλιάδες αστυνομικούς για να καταστείλουν την αγροτική εξέγερση ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια απαλλοτρίωσης της γης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στην Ινδία παραλληλίζουν την εξέγερση και την σφαγή στο Nandigram, σαν ένα σύγχρονο Ναξαλμπαρί, δηλαδή την ιστορική κοιτίδα του Μαοϊκού κινήματος στην χώρα που ξεκίνησε με μια μεγάλη αγροτική εξέγερση και αιματηρή καταστολή την δεκαετία του 60 πάλι στην Δυτική Βεγγάλη. Στην χώρα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και πυροδότησε έντονη αγανάκτηση η στάση του σοσιαλ-φασιστικόυ καθεστώτος του ΚΚΙΜ και του πρωθυπουργού της Δ. Βεγγάλης Buddhadev Bhattacharya για την ωμή και βάρβαρη γενοκτονία που διέπραξαν στην περιοχή του Nandigram στις 14 Μάρτη 2007.
Η αντιπαράθεση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Nandigram ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση της Δ. Βεγγάλης αποφάσισε την ανάθεση αυτής της Ζώνης στην εταιρία Salim Group της Ινδονησίας. Αυτό θα απαιτούσε την απαλλοτρίωση 14.000 στρεμμάτων γης που απλώνονται σε 29 χωριά, 27 από τα οποία βρίσκονται στο Nandigram. Υπολογίστηκε ότι η απαλλοτρίωση της γης θα επηρέαζε 40.000 άτομα.
Το έργο υποτίθεται ότι θα έδινε δουλειά σε 10.000 άτομα. Θα περιλάμβανε, εκτός της ΕΟΖ, μια σειρά φιλόδοξα σχέδια (πετροχημικά, διυλιστήρια) και την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου 100 χμ και γέφυρας πάνω από τον ποταμό Haldi.
Από τις 7 Γενάρη η περιοχή είναι πρακτικά απομονωμένη. Επεισόδια έγιναν στις 7 Γενάρη με 6 νεκρούς, στις 14 Μάρτη με ανεξακρίβωτο αριθμό θυμάτων και στις 29 Απρίλη, πράγμα που ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δ. Βεγγάλης να παρέμβει. Μια ομάδα διανοούμενων και καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων από την Καλκούτα δέχτηκαν επίθεση από στελέχη του ΚΚΙΜ κατά την επιστροφή τους από την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της περιοχής.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Gopal Krishna Gandhi (δισέγγονος του Μαχάτμα Γκάντι) επέκρινε την κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης εκφράζοντας «τον αποτροπιασμό του». Η εφημερίδα The Indian Express ανέφερε ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΙΜ είναι «το οπλισμένο χέρι της πολιτικής βιομηχανοποίησης όταν δημιουργούνται προβλήματα τακτοποίησης ιδιοκτησιακών θεμάτων.
Σύμφωνα με άρθρο στην αριστερή ινδική ιστοσελίδα http://parisar.wordpress.com/, με τίτλο «Το τραίνο σταμάτησε στο Nandigram» και παρά το εμπάργκο πληροφοριών και την απομόνωση της περιοχής στην επίθεση «….Περισσότεροι από 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από την πολιτειακή αστυνομία και οπλισμένα στελέχη του ΚΚΙΜ. Ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ανέβει μιας και πολλά πτώματα πετάχτηκαν σε ποτάμια και αρδευτικά κανάλια. Οι σφαίρες έπεφταν σαν το χαλάζι σε δυστυχείς ανθρώπους, περισσότεροι από τους οποίους ήταν αγρότες. Πολλοί ήταν γυναίκες και παιδιά.
Μια μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης ξεκίνησε από το ΚΚΙΜ και την γκεσταπίτικη αστυνομία της Καλκούτας. Αρπάζονται πτώματα από τις οικογένειες των θυμάτων και πετιούνται σε ποτάμια ή θάβονται μυστικά. Η φασιστική κυβέρνηση της Δ. Βεγγάλης δεν αποκαλύπτει ακόμη των αριθμό των θυμάτων. Τα ΜΜΕ αναφέρουν 11 νεκρούς αλλά αυτή είναι μια χονδροειδής υποτίμηση.

Τις προηγούμενες μέρες εξαπλώθηκε στην περιοχή του Nandigram μια κατάσταση τρομοκρατίας από το κυβερνητικό ΚΚΙΜ. Η τρομοκρατία αυτή κορυφώθηκε με την αποστολή 4000-5000 αστυνομικών, παραστρατιωτικών ομάδων και ομάδων κομάντος της αστυνομίας. Ήταν το αποκορύφωμα των κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων του τοπικού κινήματος ενάντια στη βίαιη απαλλοτρίωση της γης στην περιοχή, στα πλαίσια της δημιουργίας μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που βία εξαπολύθηκε στην περιοχή όταν στις 6 Γενάρη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το τελευταίο περιστατικό έγινε μετά την επίδοση εξώσεων στους κατόχους γης για την απαλλοτρίωση. Μετά από πολλές επικρίσεις σε εθνικό επίπεδο και διαδηλώσεις ενάντια στην τοπική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν θα γινόταν καμιά απαλλοτρίωση στο Nandigram χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων. Παρά τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση συνέχιζε να ασκεί πιέσεις μέσω της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Αυτό δείχνει με ποιανού το μέρος βρίσκεται η φασιστική κυβέρνηση της Δ. Βεγγάλης.
Στις 14 Μάρτη οι στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ ενάντια στο πλήθος. Ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε σε όλη τη Δ. Βεγγάλη. Σε κάθε περιοχή έγιναν συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, κλείσιμο δρόμων. Δημοσιογράφοι από όλα τα Μέσα εμποδίζονται να καλύψουν και να μεταδώσουν τα γεγονότα. Δυο δημοσιογράφοι από την Tara Bangla News απειλήθηκαν από στελέχη του ΚΚΙΜ, κρατήθηκαν παράνομα και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Καλούμε όσους πιστεύουν στη δημοκρατία να καταδικάσουν τη φασιστική στάση της κυβέρνησης που πιέζει τις τοπικές κοινωνίες να εγκαταλείψουν τα μόνα μέσα που έχουν προς το ζην. Η μαζικές δολοφονίες από την αστυνομία είναι απόδειξη του ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους καπιταλιστές και τα δικά της εγωιστικά συμφέροντα.»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση που αναγκάστηκε να κάνει πως απολογείται , μετά την σφαγή που ξεσήκωσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας σε όλη την Ινδία την ευθύνη της εξέγερσης φέρουν οι εθνικιστές ακροδεξιοί της αντιπολίτευσης και οι Μαοϊκοί που συμμάχησαν μαζί τους ερχόμενοι από άλλα μέρη της Ινδίας! Σε απάντηση το ΚΚΙνδίας ( Μαοϊκό) μέσω του Γενικού Γραμματέα Ganapathy, στα μέσα του Μάη ,δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hindustan Times πως οι κομμουνιστές βρίσκονται πάντα μέσα στις μάζες και είναι φυσικό να αντιστέκονται στα νεοφιλελεύθερα σχέδια αρπαγής της γης από τους καπιταλιστές και τις πολυεθνικές. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά «Οι ηγέτες του λεγόμενου ΚΚΙνδίας( Μαρξιστικού) προσπαθούν να εκτρέψουν την συζήτηση και να κατηγορήσουν τους Μαοϊκούς πως υποκίνησαν με ξένη παρέμβαση τους αγρότες. Τους κατηγορούν μάλιστα πως ήλθαν μέσω θαλάσσης στην περιοχή! Στα μάτια τους οι βιομήχανοι σαν τους Τάτα και Σάλιμ και οι πολυεθνικές δεν είναι ξένοι ενώ θεωρούν ξένους αυτούς που αγωνίζονται και δίνουν την ζωή τους για τις λαϊκές μάζες.» Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αντίσταση στο Nandigram συνεχίζεται με συγκρούσεις, διαδηλώσεις και σαμποτάζ και η κυβέρνηση στην Καλκούτα δείχνει –παρά τις δηλώσεις αποφασιστικότητας- αδύναμη να την κάμψει.

Μεγάλη πορεία των Αφγανών προσφύγων


Νορβηγία

Για αρκετούς που έχουν περπατήσει πάνω από τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα για να ξεφύγουν από την κόλαση του Αφγανιστάν , τα 648 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Τρόντχαιμ από το Όσλο είναι μια απλή εκδρομή. Το Σάββατο 19 του Μάη . περίπου 70 Αφγανοί πρόσφυγες , στους οποίους η νορβηγική κυβέρνηση αρνείται την παροχή ασύλου ξεκίνησαν με τα πόδια μια πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη την πρωτεύουσα , προσπαθώντας έτσι να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη της χώρας και να σταματήσουν τα σχέδια επαναπροώθησης τους στο Αφγανιστάν. Επέλεξαν να ξεκινήσουν από τον καθεδρικό ναό Nidaros του Τρόντχαιμ , σημείο αναφοράς των προσκυνητών. Η κινητοποίηση είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας που γίνεται στην Νορβηγία για να εμποδιστούν τα κυβερνητικά σχέδια και η συμφωνία με την κατοχική κυβέρνηση της Καμπούλ, και ξεκίνησε από πέρυσι με κορύφωση την πολυήμερη απεργία πείνας πολλών μελών της αφγανικής προσφυγική κοινότητας. Στη καμπάνια συμμετέχουν και πολλές νορβηγικές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και ομάδες αλληλεγγύης. Σε δηλώσεις του στην καθημερινή εφημερίδα Aftenposten, ο εκπρόσωπος των Αφγανών προσφύγων Ζαχίρ Ατχαρί, τόνισε πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα και πως οι πρόσφυγες κινδυνεύουν κάθε λεπτό να σταλούν πίσω. Αρκετοί επίσης κατήγγειλαν πως το καθεστώς παρανομίας που τους έχει επιβάλλει η κυβέρνηση τους εμποδίζει να εργαστούν έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Στην Νορβηγία υπολογίζονται σε 1900 συνολικά οι Αφγανοί πρόσφυγες πολέμου. Για την κινητοποίηση άνοιξε ειδική ιστοσελίδα στην διεύθυνση http://www.asylmarsj.no/?language=en η οποία ενημερώνει και στα αγγλικά για την εξέλιξη της

21 Μαΐ 2007

Οχι στο ΝΑΤΟϊκό λιμάνι της Ν. Περάμου.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟϊκό λιμάνι της Ν. Περάμου και την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μην κατασκευαστεί διατρανώνουν την Κυριακή 13/5 στις 11:30, στη Ν. Πέραμο, οι κάτοικοι του Δήμου Ελευθερών και της γύρω περιοχής.
Στο διάστημα από τη λαϊκή συνέλευση στις 22 Απρίλη μέχρι σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες (ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, συζητήσεις σε τηλεοπτικά μέσα, αφισοκολλήσεις, αναρτήσεις πανό κ.λπ.), προκειμένου να ενημερωθεί και να ενεργοποιηθεί ο κόσμος. Ετσι σήμερα δεν υπάρχει συνδικαλιστικός, κοινωνικός, εργασιακός, πολιτιστικός φορέας της περιοχής που να μην έχει εκδηλώσει την αντίθεσή του στο ΝΑΤΟϊκό λιμάνι, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος, που έδωσε τη συναίνεσή του (λέγοντας μάλιστα ότι, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει το λιμάνι), να απομονωθεί και να αναγκαστεί να προσφύγει σε συκοφαντικές προσωπικές επιθέσεις κατά μελών της Επιτροπής.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Ελληνική Ασφάλεια και Αμυνα», σύμφωνα με το οποίο μελετάται η ενεργοποίηση παλιού στρατοπέδου της Δράμας, με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, για τη μεταφορά σ’ αυτό (και σε αντίστοιχα άλλων περιοχών της βόρειας Ελλάδας) πυρηνικού υλικού από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι εξυφαίνονται επικίνδυνα σχέδια για το λαό μας, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγώνας για τη μη κατασκευή του ΝΑΤΟϊκού λιμανιού στη Ν. Πέραμο πρέπει να συσπειρώσει ευρύτερες λαϊκές μάζες και όχι μόνο από το Δήμο Ελευθερών. Ετσι στην κινητοποίηση της Κυριακής υπάρχει συμμετοχή και από τη Δράμα, αλλά και από την Ξάνθη, όπου πρόσφατα συγκροτήθηκε σχετική πρωτοβουλία αγώνα.

Η Προλεταριακή Σημαία διασκεδάζει

Στο μπαρ ΟΣΤΡΙΑ το Σάββατο 2 Ιούνη

Μετά από μια πλούσια πολιτική περίοδο που ως εφημερίδα καταγράψαμε και αναλύσαμε, πιστεύουμε αντικειμενικά και με συνέπεια, και μπαίνοντας στο καλοκαίρι αναζητήσαμε μια διέξοδο διασκέδασης, αλλά παράλληλα και μια ευκαιρία να γνωριστούμε με τους αναγνώστες μας και τον κόσμο που τόσα χρόνια μας πλαισιώνει και μας στηρίζει σ' αυτήν την προσπάθεια.
Αυτονόητο αλλά όχι αρκετό. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να επεκτείνουμε αυτήν την πρόσκληση και σε άλλα έντυπα της Αριστεράς, που όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλουν παραπλήσιες προσπάθειες για να καταθέσουν την άποψή τους σε έναν κόσμο που πολλές φορές είναι και κοινός αναγνώστης, ερευνητής και συνοδοιπόρος με το κοινό της ΠΣ στα δύσκολα μονοπάτια της οικοδόμησης μιας επαναστατικής, ανατρεπτικής Αριστεράς.
Συμπληρώνουμε τον Ιούλη μια 25ετία που η ΠΣ μεταφέρει στα περίπτερα, στις εκδηλώσεις, στις διαδηλώσεις, αλλά και σε πολλές συνοικίες και πόλεις το μήνυμά της. Δε χρειάζεται να περιγράψουμε τις δυσκολίες, τόσο τεχνικές όσο και οικονομικές, που απαιτεί αυτή η έκδοση. Ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται από ...ερασιτέχνες του είδους, που διαθέτουν διάθεση, πίστη στις απόψεις της Αριστεράς και θέληση για να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Αλλωστε δε θα πρωτοτυπήσουμε λέγοντας ότι όλες οι μικρές εφημερίδες αυτής της Αριστεράς είναι ζημιογόνες οικονομικά και συντηρούνται με το υστέρημα των αναγνωστών τους, των συνδρομητών τους και όσες προσφορές γίνονται κατά καιρούς. Παρόλα αυτά, η τρύπα συνεχώς μεγαλώνει παράλληλα με τα εμπόδια από μεριάς του κράτους .
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι η συμμετοχή σας σε αυτήν την συνάντηση θα μας ανακουφίσει οικονομικά και συνάμα θα μας ενθαρρύνει στον αγώνα που δίνουμε για την απρόσκοπτη έκδοση της εφημερίδας μας.
Σε καιρούς όπου όλα τα έντυπα της επαναστατικής-ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνονται δέκτες μηνυμάτων για άνοιγμα διαλόγου για την αναζήτηση μιας οραματικής, ανατρεπτικής Αριστεράς, ικανής να διεγείρει τη διάθεση για νέους αγώνες, αυτή η πρόταση είναι ίσως μια ευκαιρία ώστε η ...ανωνυμία μας να γίνει γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων. Σ΄ αυτό βοηθάει πάντα ένα ποτό -γιατί όχι και περισσότερα- που θα πιούμε στο μπαράκι ΟΣΤΡΙΑ (Θεμιστοκλέους 65, Εξάρχεια) το Σάββατο 2 Ιούνη, όπου θα βρισκόμαστε και θα σας περιμένουμε από τις 8,30. Ας γίνει και κοσμοσυρροή. Δεν μας χαλάει η καλή παρέα! Σας περιμένουμε! Η είσοδος είναι 15 ευρώ και περιλαμβάνει ένα ποτό.

Η συντακτική ομάδα της Προλεταριακής Σημαίας

9 Μαΐ 2007

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΚΕ(μ-λ)

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η προκλητική και εκδικητική προφυλάκιση του φοιτητή από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης με αφορμή τα γεγονότα μπροστά στην Φιλοσοφική Σχολή με βαριές και ανυπόστατες κατηγορίες αποτελεί μέρος της ρεβανσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και των αστυνομικών-δικαστικών μηχανισμών ενάντια στο νικηφόρο φοιτητικό κίνημα. Ένα κίνημα που συγκλόνισε όλη την κοινωνική πλειοψηφία τους τελευταίους μήνες και κατάφερε να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε σπίτια φοιτητών , οι απειλές παραβίασης του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η γενικότερη προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης των αγωνιζόμενων φοιτητών με την συνέργια και των καθεστωτικών ΜΜΕ.
Η κομματική οργάνωση σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ( μ-λ) καλεί στην άμεση δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αλληλεγγύης φοιτητών, εργαζόμενων και δημοκρατικών πολιτών που θα απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση του φοιτητή και την άρση όλων των ανυπόστατων κατηγοριών. Πρωταγωνιστής σε αυτό το κίνημα πρέπει να είναι οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα. Το κίνημα αυτό και πρέπει και μπορεί να υπερασπιστεί την μαζική συλλογική δράση , την ενότητα και την απομόνωση των πρακτικών που υποβοηθούν αντικειμενικά τις δυνάμεις καταστολής στην επιχείρηση τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος


Θεσσαλονίκη 7/5/2007

2 Μαΐ 2007

Το φοιτητικό κίνημα δεν υποχωρεί, θα νικήσουμε!

Θεσσαλονίκη

H λήξη των διακοπών του Πάσχα σήμανε και την έναρξη του νέου και κρίσιμου γύρου Γενικών Συνελεύσεων (γ.σ.). Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, πιστεύοντας στην αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα για την ανατροπή του νόμου, έδωσαν τη μάχη. Οχι μόνο μέσα στα αμφιθέατρα, αλλά και στην προπαγάνδιση αυτών των γ.σ. με πλατιές παρεμβάσεις στα ΚΤΕΛ, στον ΟΣΕ και σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Αρκετές από τις γ.σ., οι οποίες είχαν καλεστεί στο διάστημα από 16-20/4, δεν πραγματοποιήθηκαν. Σε όσες σχολές όμως συντελέστηκαν, αποτυπώθηκαν τα πολιτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο φοιτητικό κίνημα από τη στάση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, οι μαζικότατες γ.σ. στην Αρχιτεκτονική και στο Φυσικό ΑΠΘ (που βρίσκονταν σε κατάληψη μέχρι το Πάσχα) χάθηκαν από την ΠΑΣΠ, χωρίς να σημαίνει ότι αντικειμενικά ο κόσμος ψήφισε ΠΑΣΠ. Οταν στην Αρχιτεκτονική κατέβηκαν δύο ξεχωριστά πλαίσια από πλευράς ΕΑΑΚ παίρνοντας 30 ψήφους το καθένα και 60 η ΠΑΣΠ. Οταν, στο Φυσικό, η ΠΚΣ έβγαινε, στην ουσία, ακολουθώντας «γραμμή» ΠΑΣΟΚ, σαμποτάριζε το πλαίσιο ανατροπής του νόμου της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης.
Ουσιαστικά, πίσω από τα προσχήματα των πολύμορφων κινητοποιήσεων, του ότι «ο κόσμος δεν θέλει τις καταλήψεις», αποκαλύφθηκαν οι δυο γραμμές που υπάρχουν στο φ.κ. Η μία είναι αυτή της οπισθοχώρησης και της συνδιαλλαγής που εκφράζεται από την ΠΚΣ-ΚΝΕ, η οποία αλλάζει τον πολιτικό στόχο του φ.κ. μετατρέποντάς τον σε αίτημα για μη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου μέσα από τα τμήματα και τα όργανα συνδιοίκησης. Δυστυχώς, αυτή την άποψη ενστερνίζονται και δυνάμεις των ΕΑΑΚ (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ), συμβάλλοντας έτσι στο κλίμα ηττοπάθειας και σύγχυσης που υπάρχουν στον κόσμο του αγώνα.
Από την άλλη, υπάρχει η γραμμή της αντίστασης στην επίθεση στην εκπαίδευση, που υπηρετούν και οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Η γραμμή που εμπιστεύεται τις δυνάμεις των φοιτητών, που εδώ και ένα χρόνο, έχουν στριμώξει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται το ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο μπορεί και πρέπει ν’ ανατραπεί με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, είναι οι γ.σ. των ΤΕΙ , όπου αυτές στη ΣΕΥΠ, στη ΣΔΟ, και στη ΣΤΕΓ πάρθηκαν με «αγωνιστικά» πλαίσια της ΠΚΣ και τα οποία στήριξε και η ΔΑΠ (τόσο «αντικειμενικά»)!!! Αντίθετα, στην Ηλεκτρονική, όπου το κοινό πλαίσιο αγώνα (Αγων.Κιν., ΣΣΠ, Αριστ. Σχ.) πήρε 100 ψήφους έναντι 120 της ΔΑΠ και 3 της ΠΚΣ, φαίνεται ότι όπου παλεύτηκε ενωτικά ο πολιτικός προσανατολισμός της ανατροπής του νόμου ο κόσμος έχει τη διάθεση να συνεχίσει τον αγώνα του.
Κόντρα σε όσους παρουσιάζουν ως αντικειμενική κατάσταση τη δική τους υπονόμευση του αγώνα, πάνω από 600 διαδηλωτές βρέθηκαν στην πορεία της 19/4, της οποίας το βάρος της προπαγάνδισης και στήριξης έπεσε στις Αγωνιστικές Κινήσεις. Ενα ακόμα δείγμα ότι ο κόσμος του αγώνα επιθυμεί τη συνέχειά του όσο και αν οι σειρήνες του ρεφορμισμού τον άφησαν για να σφυρίξουν προεκλογικά τραγούδια. Κόντρα στις φωνές της υποταγής στην αστική νομιμότητα και της εκλογολαγνείας, η φετινή πορεία της Πρωτομαγιάς έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα να δώσει. Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος δεν τελείωσε, συνεχίζεται μέχρι τη νίκη, την ανατροπή του νόμου-πλαισίου! Ραντεβού στους δρόμους, λοιπόν…

Εν ψυχρώ δολοφονία αγωνιστή εκπαιδευτικού

Αργεντινή

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τον περασμένο Μάρτιο, οι εκπαιδευτικοί σε διάφορες επαρχίες της Αργεντινής βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αιτήματά τους, η αύξηση μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς επίσης και αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων για διδακτικά υλικά αλλά και για την παροχή του -μοναδικού σε πολλές περιπτώσεις- γεύματος στους μαθητές τους. Οι κινητοποιήσεις αυτές από την έναρξή τους έτυχαν σκληρής και αιματηρής καταστολής. Ιδιαίτερη αγριότητα επέδειξε η δημοτική αστυνομία της επαρχίας Νεουκέν. Σε κινητοποίηση που αποφάσισε το σωματείο των εκπαιδευτικών στις 5 Απριλίου, η αστυνομία στέλνει 30 διαδηλωτές-απεργούς στο νοσοκομείο, ενώ ο αστυνόμος Ντάριο Πομπλέτε εκτοξεύει δακρυγόνο και σκοτώνει τον συνδικαλιστή, μέλος της ηγεσίας του σωματείου, καθηγητή Καρλος Φουεντεάλμπα, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο αυτοκίνητό του μαζί με συναδέλφους τους κατευθυνόμενοι στον τόπο της διαδήλωσης.
Η εν ψυχρώ δολοφονία του καθηγητή περιπλέκει την κατάσταση για αρκετούς και ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο σε όλη τη χώρα. Το γεγονός κάνει το γύρο του κόσμου και η ηλεκτρονική διεύθυνση του Νέστορ Κίρσνερ βομβαρδίζεται κυριολεκτικά από την επιστολή καταδίκης της δολοφονίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναγκάζονται να «ξεθάψουν» την πολυήμερη απεργία των εκπαιδευτικών. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της CGT, CTA και CTERA (αντίστοιχα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ) αναγκάζονται να κηρύξουν η πρώτη τρίωρη στάση εργασίας και οι άλλες δύο 24ωρη γενική απεργία (μέχρι εκείνο το σημείο δεν φάνηκαν πρόθυμες να υποστηρίξουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών) για τις 9 Απριλίου. Την οργή του λαού συγκεντρώνει και ο τοπικός κυβερνήτης Χόρχε Σόμπις, ο οποίος επέβαλε σκληρά μέτρα καταστολής όχι μόνο της διαδήλωσης κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Φουεντεάλμπα αλλά και κάθε άλλης διαδήλωσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως φερόταν υποψήφιος με τη Δεξιά για το ανώτατο αξίωμα της χώρας εναντίον του Κίρσνερ και θέλησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Παιδείας «δειλούς» γιατί δεν τόλμησαν μέχρι τότε να «αντιμετωπίσουν» τους απεργούς εκπαιδευτικούς! Στις 9 Απρίλη όμως οι 50.000 λαού που συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Αϊρες και οι 30.000 στην πόλη Νεουκέν καθώς επίσης και χιλιάδες άλλοι σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, αψηφώντας την απροκάλυπτη τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής, φώναξαν «Ποτέ Ξανά!», τιμώντας όχι μόνο τον Κάρλος Φουεντεάλμπα, μα και όλους τους νεκρούς αγωνιστές του περήφανου αυτού λαού.

Αθώωση 49 συλληφθέντων της 8ης Μάρτη

Αθώοι για όλες τις κατηγορίες κρίθηκαν πανηγυρικά οι 49 από τους 62 συλληφθέντες της μεγαλειώδους φοιτητικής διαδήλωσης της 8ης Μαρτίου, την περασμένη Τρίτη 17 Απρίλη, ενώ ταυτόχρονα το δικαστήριο ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί αν έγινε χρήση υπέρμετρης βίας από τους αστυνομικούς στους συλληφθέντες των επεισοδίων.
Οι συγκεκριμένοι 49, όλοι φοιτητές, αντιμετώπιζαν κατηγορίες χαρακτήρα πλημμεληματικού μεν, ξεκάθαρα πολιτικού δε, όπως η διατάραξη κοινής ειρήνης και η σύσταση συμμορίας. Από την πρώτη κίολας στιγμή της σύλληψής τους, η κυβέρνηση έδειξε πως ήθελε οπωσδήποτε την καταδίκη όλων των συλληφθέντων, καθώς οι προανακρίσεις στην ΓΑΔΑ πάρθηκαν κάτω από συνθήκες στέρησης όλων των πολιτικών και νομικών δικαιωμάτων τους, γεγονός που άφησε περιθώρια στην ασφάλεια να προκατασκευάσει κατηγορίες ανάλογα και με το προφίλ του καθενός. Κατά τη διάρκεια της δίκης των 49, έγινε φανερό από τις τεράστιες αντιφάσεις των μαρτύρων κατηγορίας, όλοι μέλη των σωμάτων καταστολής, πως καμία κατηγορία δεν ευσταθούσε πραγματικά, όμως παρ’όλα αυτά η τελική εισαγγελική πρόταση, εκπροσωπόντας βασικά την άποψη του πολιτικού κατεστημένου, επέμεινε στην καταδίκη των κατηγορουμένων.
Μέσω της ενοχοποίησης των 49 η κυβέρνηση και σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο προσπάθησε να καταδικάσει ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα που επέλεξε το δρόμο της μαζικής σύγκρουσης με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Γι’αυτό και η θετική τελική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί νίκη του φοιτητικού κινήματος, καθώς είναι φανερό πως επήλθε κάτω από το βάρος τον κινητοποιήσεων που συνεχίστηκαν με αμείωτο παλμό για αρκετές εβδομάδες μετά τις συλλήψεις, αλλά και της πλατιάς κίνησης αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε τόσο στους κόλπους του, όσο και σε κομμάτια του λαού. Καθώς, εκτός από τη φυσική παρουσία πλήθους κόσμου στα δικαστήρια συμπαραστεκόμενου στους φοιτητές κατά τις μέρες της δίκης, εκατοντάδες ήταν και τα ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και σωματείων εργαζομένων από όλη τη χώρα.
Η μικρή αυτή νίκη δίνει κουράγιο για τη συνέχιση της μαζικής πάλης της νεολαίας για τα δικαιώματά της και όλόκληρου του λαού για ένα καλύτερο μέλλον, σημαίνει πως μόνο αυτός ο δρόμος είναι ο πραγματικά νικηφόρος. Δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, όμως, εφησυχασμό, καθώς ο οικοδόμος Βασίλης Στεργίου παραμένει προφυλακισμένος από τις 8 Μαρτη, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, ενώ στο προσεχές διαστημα αναμένεται η δίκη άλλων 8 συλληφθέντων αγωνιστών φοιτητών στην ίδια πορεία, οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργήματα.

1 Μαΐ 2007

Κόκκινη Πρωτομαγιά

Κόκκινη Πρωτομαγιά
Η ελπίδα στο Μέτωπο της Αντίστασης!

 

Και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και συνολικά την ανθρωπότητα αλυσοδεμένη στο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς. Το καπιταλιστικό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργασίας της πλειοψηφίας των ανθρώπων, στη νόμιμη κλοπή του ιδρώτα τους και της ζωής τους από μια ισχνή μειοψηφία, είναι η πηγή όλων των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και στο νέο αιώνα μας  ο άνθρωπος. Οι ιμπεριαλιστικοί κατακτητικοί πόλεμοι, οι γενοκτονίες ολόκληρων λαών, η φτώχεια και η πείνα για εκατομμύρια ανθρώπους, οι επιδημίες και η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι αποτελέσματα της κυριαρχίας του συστήματος του κέρδους και της ατομικής ιδιοκτησίας, σε όσα συλλογικά παράγει η κοινωνική πλειοψηφία.
Παρά τα πισωγυρίσματα  και τις ήττες, το προαιώνιο αίτημα για μια κοινωνία ισότητας και αδερφοσύνης, για έναν κόσμο που να βασίζεται στις ανθρώπινες ανάγκες, στη δικαιοσύνη, στην ελευθερία και στην ειρήνη, για μια κοινωνία σοσιαλιστική, παραμένει όχι μόνο επίκαιρο, αλλά αντικειμενικά βρίσκεται στον πυρήνα και των σημερινών αγώνων, των αντιστάσεων και των κινημάτων σε όλο τον πλανήτη.

 

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα αντιμέτωπους με την βάρβαρη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις και στην καθημερινή ζωή τους με την πολιτική που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η νεολαία, με πρωτοπόρο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα βίωσε την αντιδραστική πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της καταστολής, βρέθηκε με ψηλά το κεφάλι στους δρόμους του αγώνα, έδωσε παραδείγματα για όλους, πέτυχε πολύ σημαντικές νίκες που μόνο οι μαζικοί, παρατεταμένοι και ανεξάρτητοι αγώνες φέρνουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα σηκώσουν συλλογικά το ανάστημα τους, θα οργανωθούν και θα δυναμώσουν σε αγωνιστική και ταξική κατεύθυνση τα συνδικάτα και τα σωματεία τους και θα πυκνώσουν το Μέτωπο της Αντίστασης, ή θα υποστούν και την επόμενη περίοδο συντριπτικά χτυπήματα από την πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Η πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, το ξεπάτωμα των εργασιακών σχέσεων και η αντιασφαλιστική επιδρομή που ετοιμάζεται μετά τις εκλογές δεν θα σταματήσουν, αν δεν ορθωθεί ένα μαζικό κίνημα αντίστασης στους χώρους δουλειάς και ζωής. Αυτό το κίνημα όχι μόνο δεν θέλουν αλλά και εμποδίζουν να αναπτυχθεί οι ξεπουλημένες ηγεσίες των συνδικάτων, που έχουν υποταχτεί πλήρως και συναινούν στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καθήκον αυτό πέφτει στους ώμους των τίμιων ταξικών αγωνιστών, στη βάση των συνδικάτων, των ριζοσπαστών εργατών και των δυνάμεων της επαναστατικής Αριστεράς.

 

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και η πλειοψηφία της νεολαίας την επόμενη περίοδο δεν πρέπει να κάνουν καμία ανακωχή στα μέτωπα του αγώνα και της αντίστασης, στο όνομα των επερχόμενων εκλογών. Ίσα – ίσα το αντίθετο. Πρέπει να ετοιμαστούν για ένα γύρο σκληρής και διαρκούς μάχης ενάντια στα σχέδια που τα επιτελεία του κεφαλαίου έχουν έτοιμα στα συρτάρια τους, με κύρια μέτωπα την ανατροπή της αντιασφαλιστικής επίθεσης, την ανατροπή των αντιδραστικών νόμων στην Παιδεία και το ξεδίπλωμα διεκδικητικών κινητοποιήσεων για αυξήσεις στα μεροκάματα και στους μισθούς, για τα αυτονόητα δικαιώματα στην δουλειά και στην επιβίωση. Γιατί, όποια κυβέρνηση και αν προέλθει από τις κάλπες θα ακολουθήσει την ίδια και απαράλλαχτη πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και τώρα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί, μια Αριστερά της πραγματικής αντίστασης και της ανατροπής δεν θα έρθει από τα εκλογικά ποσοστά και τον αριθμό των βουλευτών, όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις του ρεφορμισμού και του κοινοβουλευτικού κρετινισμού.

 

Το ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζει τα εκατομμύρια των εργατών που βρίσκονται αυτές τις ώρες στους δρόμους όλου του πλανήτη τιμώντας αγωνιστικά την Κόκκινη Πρωτομαγιά. Στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή, στον φασισμό  και  στην τρομοκρατία, απαιτώντας εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Ιδιαίτερα βρίσκεται αλληλέγγυο με τους πρωτοπόρους κομμουνιστές που σε δύσκολες συνθήκες στα τέσσερα σημεία του πλανήτη συνεχίζουν να πασχίζουν για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση του επαναστατικού εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Καλεί στην δημιουργία του Μετώπου Αντίστασης από τα κάτω, μέσα στους αγώνες, κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες και στην υποταγή στα πολιτικά σχέδια ενσωμάτωσης της λαϊκής αγανάκτησης και οργής.

 

1 Μάη 2007
ΚΚΕ(μ-λ)