Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

28 Οκτ 2010

Αποχή από τις κάλπες του «Καλλικράτη»

Αποχή από τις κάλπες του «Καλλικράτη»
Εργατική-λαϊκή οργάνωση και πάλη για το δικαίωμα στη ζωή!

Σε μια περίοδο που η επίθεση του ντόπιου και ξένου κεφάλαιου ενάντια στο λαό συνεχίζεται ανελέητη, οι πολιτικές δυνάμεις μάς καλούν στις κάλπες με κάλπικα συνθήματα.
• Μας καλούν όλοι να ψηφίσουμε τάχα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ψέμα!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν κιόλας μισοπεθαμένη, όταν ο «Καποδίστριας» τη βύθισε σε κώμα. Το σχέδιο «Καλλικράτης» την αποτελειώνει. Αυτό που οικοδομείται είναι ένας νέος κρατικός μηχανισμός με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής του συστήματος σε τοπικό επίπεδο.
ΑΠΈΧΟΥΜΕ από αυτήν την επιχείρηση που μας ζητάει να νομιμοποιήσουμε αυτήν την αντιδραστική επιλογή.
ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΜΕ στον αγώνα για την οικοδόμηση λαϊκών οργανώσεων από τα κάτω, τόσο στο τοπικό όσο και σε κάθε πεδίο λαϊκής αγωνιστικής δραστηριοποίησης.

• Μας καλούν να ψηφίσουμε για να ανατραπεί, λέει, η πολιτική της επίθεσης στο λαό, του Μνημονίου, των υπαγορεύσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Είναι ψέμα!
Η πολιτική αυτή στηρίζεται και θα συνεχίσει να στηρίζεται από τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), με την ενεργό συνδρομή του ΛΑΟΣ και την «ανοχή» της υποτιθέμενης Αριστεράς. Η πολιτική αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο με την ανάπτυξη της Αντίστασης και των αγώνων του λαού και της νεολαίας. Αυτών των αγώνων που «αναστέλλονται» από κάποιους για όλη την εκλογική, τουλάχιστον, περίοδο.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ από αυτήν τη διαδικασία αποπροσανατολισμού και αδρανοποίησης των λαϊκών μαζών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην πάλη για την οικοδόμηση του Μετώπου Αντίστασης στην επίθεση του συστήματος.

• Μας καλούν να ψηφίσουμε για να αλλάξουν, λέει, οι πολιτικοί συσχετισμοί, για να δημιουργηθεί άλλη πολιτική κατάσταση και κυβερνητικό σχήμα με άλλη πολιτική. Είναι ψέμα!
Οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν με τις εκλογές. Οι συσχετισμοί ανάμεσα στο λαό και το σύστημα αλλάζουν μόνο μέσα από αγώνες και την αντίστοιχη συγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων. Αυτό που, χρόνια τώρα, γίνεται με τις εκλογές είναι η εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας και για την προώθηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ από αυτήν την επιχείρηση παγίδευσης του λαού σε ψεύτικα διλήμματα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην πάλη για τη συγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων σαν το μόνο τρόπο ανατροπής των συσχετισμών για λογαριασμό του λαού.

• Μας καλούν οι δυνάμεις της υποτιθέμενης Αριστεράς να τις ψηφίσουμε για να κερδίσουν θέσεις (πού, άραγε;) και να προασπίσουν έτσι καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι ψέμα!
Οι θέσεις και η θέση μιας πραγματικής Αριστεράς ισχυροποιείται ουσιαστικά μόνο εφόσον παίζει το ρόλο της στην ανάδειξη της λαϊκής πάλης και στη συγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων. Σε μια περίοδο που αυτοί οι αγώνες έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, η Αριστερά «κωλύεται», έχει, λέει, «εκλογές».
ΑΠΕΧΟΥΜΕ από αυτήν τη φάρσα που το μόνο που ενισχύει είναι ο αθεράπευτος εκλογικός κρετινισμός αυτής της Αριστεράς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στον αγώνα για την ανασύσταση-ανασυγκρότηση ενός κινήματος που θα στηρίζεται στο λαό, γιατί μόνο έτσι θα υπηρετεί το λαό.

• Μας ζητούν να ψηφίσουμε, ενώ σ’ όλο αυτό το διάστημα του προεκλογικού πυρετού που έχει καταλάβει τους πάντες, η επίθεση ενάντια στο λαό και τη νεολαία συνεχίζει να προωθείται αδυσώπητα. Αυτό που «διακόπτεται», για μια ακόμα φορά, είναι η συνέχιση και η ανάπτυξη της αντίστασης σ’ αυτήν την επίθεση.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ από αυτήν την κίνηση υπονόμευσης του κινήματος.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ με όσες δυνάμεις διαθέτουμε στην προσπάθεια να κρατηθεί το νήμα της αντίστασης, να κρατηθεί ζωντανή η σύνδεση των αγώνων που γίνονται με τους αγώνες που έρχονται.


 
  ΚΚΕ(μ-λ)  

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ στον Κολωνό

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ!
ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Παρασκευή  29 Οκτώβρη, 8:00 μμ
ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ ΤΕΧΝΗΣ - Λένορμαν 172 (2ος όροφος) - ΚΟΛΩΝΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ- έχει βάλει τις ζωές και τις τύχες του λαού υποθήκη στα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου...
...Την ώρα που με τα απανωτά μνημόνια σφίγγει ολοένα και περισσότερο η θηλιά γύρω από το λαιμό των εργαζομένων...
...Την ώρα που η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια σκιάζουν τις ζωές όλο και μεγαλύτερων λαϊκών στρωμάτων...
...Την ώρα που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν τη διέξοδο στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης και των αντιστάσεών τους, σκορπίζοντας την ανησυχία και το φόβο στα αστικά επιτελεία...
... προσπαθούν όλοι να μας πείσουν ότι οι εκλογές του Νοέμβρη αποτελούν «προνομιακό πεδίο», όπως θέλουν να πιστεύουν δυνάμεις της Αριστεράς και όπως αρέσκονται να διαλαλούν οι δυνάμεις του συστήματος. ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ!
Οι εκλογές του Νοέμβρη αποτελούν πεδίο νομιμοποίησης μίας πολύ σημαντικής πτυχής της επίθεσης του συστήματος. Το αντιδραστικό-αντιλαϊκό τερατούργημα του Καλλικράτη είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της επίθεσης αυτής, μέσα από το οποίο προωθούνται ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις.
Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την πλήρη και καθαρή αντίθεσή τους σε αυτήν την αντιμεταρρύθμιση.
Να επιλέξουν την ΑΠΟΧΗ από τις κάλπες του Καλλικράτη.
  • Για να μην νομιμοποιήσουμε το τερατούργημα του Καλλικράτη
  • Για να καταγγείλουμε την κατάργηση των όποιων κοινωνικών παροχών έχουν απομείνει στους δήμους.
  • Γιατί οι συσχετισμοί ανατρέπονται μέσα από τους αγώνες και την οργανωμένη λαϊκή πάλη!
  • Για να χτίσουμε την ελπίδα του λαού για καλύτερο μέλλον με την ανατροπή του μνημονίου
  • Για να δώσουμε τη μάχη στο πραγματικό πεδίο: στην ταξική πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους.

24 Οκτ 2010

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ(μ-λ)


Γυρίζουμε την πλάτη στον Καλλικράτη - Αποχή από τις εκλογές


Σάββατο 23/10
Μανολάτες, Σάμου
18:00 καφενείο «Καλλίστη»

Δευτέρα  25/10
Ίλιον
18:00, Καφέ «Βινύλιο» (Έκτορος 92 &Μενελάου)

Τετάρτη 27/10
Κοζάνη
19:00, Εργατικό Κέντρο
Υμηττός
19:30, Δημαρχείο Υμηττού

Σάββατο30/10 
Καρλόβασι
19:00, Κινηματογραφική Λέσχη «Ίριδα»

Κυριακή 31/10 
Θεσσαλονίκη
11:00, ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51)
Αγ. Ανάργυροι, Αθήνα
11:00, Β’ ΚΑΠΗ  Αγ. Αναργύρων (Πλαπούτα 2 &Κων/πόλεως)

Δευτέρα 1/11
Μαραθόκαμπος, Σάμου
19:00, Πολιτιστικός Σύλλογος

Τρίτη 2/11
Αθήνα
12:00, Φυσικό

Τετάρτη 3/11
Αθήνα
12:00, ΤΕΙ
Ξάνθη
19:00, στο Πατάρι του «Φίλοιστρον» (Σμηναγού Μητράκη 29)

ΥΠΟΨΉΦΙΟΣ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Το ότι οι εκλογές του Καλλικράτη εξελίσσονται σε ένα κανονικό τσίρκο το είχαμε διαπιστώσει σχεδόν από την αρχή. Το ότι η ποικιλώνυμη Αριστερά ( ο θεός να την κάνει)  αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το τσίρκο με φανατισμό ήταν κάτι που μας προξένησε μελαγχολία και αποστροφή. Όμως, απέναντι στο ότι κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μετατρέψει αυτό το τσίρκο σε απόλυτη φαρσοκωμωδία, πραγματικά και εμείς, που θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, νιώθουμε μερικές αποσβολωμένοι. Ύστερα από τις πιο απίθανες διασταυρώσεις και διαφορετικές συμμαχίες σε σημείο που να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, έχουμε τώρα και υποψηφίους που άλλα στηρίζουν στην περιφέρεια και άλλα στο δήμο. Αναφερόμαστε στον υποψήφιο αντι-περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης  με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κεντρική Μακεδονία, τον Γιώργο Γιαννόπουλο, δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ, ο οποίος υπογράφει φαρδιά πλατιά κείμενο υποστήριξης του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη” του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη που εκπροσωπεί τον ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ανακοινώσει την ξεχωριστή συμμετοχή της με άλλο υποψήφιο!! (βλ. ες ανακοίνωση HYPERLINK "http://alterthess.blogspot.com/2010/10/blog-post_1860.html"http://alterthess.blogspot.com/2010/10/blog-post_1860.html).  Και μάλιστα έναν υποψήφιο δήμαρχο γνωστό ανανεωτικό του Συνασπισμού, που πρωταγωνίστησε μέχρι τελευταίας στιγμής στα παζάρια για κοινό υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές επιχειρηματικές δυνάμεις στο κακόφημο διαπαραταξιακό. Είπαμε να σπάσουμε πλάκα, ρε παιδιά, με τις εκλογές-τσίρκο αλλά εσείς -απ' ό,τι φαίνεται- έχετε τις καλύτερες εμπνεύσεις και από τους πιο σκληρούς αντιεκλογικούς!!! 
Δ.Π.

Κανένας εφησυχασμός - γενικές συνελεύσεις παντούΟλοι στον αγώνα!

  «Μητέρα όλων των μαχών» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της στους Δελφούς, το «Νέο Πανεπιστήμιο». Δεσμεύτηκε δε ότι αρχές Γενάρη θα ψηφιστεί ο νέος νόμος πλαίσιο που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί το πανεπιστήμιο του Μνημονίου και του «Καλλικράτη»
  Προετοιμάζεται το σύστημα πυρετωδώς για τη μάχη αυτή. Εξαπολύει την ιδεολογική του προπαγάνδα ώστε να τσιμπήσει η σπουδάζουσα νεολαία για την αναγκαιότητα της αντιμεταρρύθμισης, συσπειρώνει τις δυνάμεις του, φτιάχνει τις συμμαχίες του με τις πρυτανικές αρχές και το καθηγητικό κατεστημένο, στοιχίζει τους μηχανισμούς του. 
  Ταυτόχρονα, έχοντας πάρει το μάθημά του από το μεγαλειώδες κίνημα του '06-07 αλλά και του Δεκέμβρη, προσπαθεί να χτυπήσει τη δυνατότητα του κινήματος να οργανώσει την απάντησή του και την πάλη του. Γι’ αυτό οι δυνάμεις του μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, πλήρως ευθυγραμμισμένες, προβοκάρουν, υπονομεύουν και χτυπούν, ώστε να διαλύσουν κάθε προσπάθεια πραγματοποίησης γενικών συνελεύσεων. 

  Αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί και ενισχύει η στάση του ΜΑΣ και η απόφαση της ηγεσίας του να σαμποτάρει ανοιχτά τις γενικές συνελεύσεις. Αποκορύφωμα της αντικινηματικής του στάσης, η προτροπή προς τους φοιτητές και σπουδαστές να μη συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις με τη δικαιολογία ότι «έχουν εκφυλιστεί». Αποδεικνύεται έτσι η ηγεσία του ΜΑΣ (δηλαδή η ηγεσία της ΚΝΕ) ως ο καλύτερος σύμμαχος του συστήματος στη φάση αυτή. Μπαίνει ανάχωμα στην προετοιμασία του αγώνα, αποδυναμώνοντας τους συλλόγους, υψώνοντας μάλιστα τη σημαία της «αντεπίθεσης»… στις κάλπες του «Καλλικράτη» με την ψήφο στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.   

  Διαλυτικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο προσπαθεί να παίξει και η ΑΡΕΝ με την παρουσία της στα κοινά πλαίσια στις συνελεύσεις που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί. Θέτει διαφωνία στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων στο όνομα ενός «κεντρικού σχεδιασμού» που δεν υπάρχει. Δεν μπαίνει στα πλαίσιά της το αίτημα για την «ανατροπή του Μνημονίου (όπως άλλωστε και το τελευταίο πλαίσιο του ΜΑΣ-Παν. Γραμματεία). Επιχειρεί να μετατρέψει το κίνημα σε ουρά των κρατικών οργάνων (όργανα «συνδιοίκησης», τμήματα, σύγκλητοι κ.ά.) και προσπαθεί να το σύρει πίσω από τις ενδοκαθηγητικές αντιθέσεις. Προετοιμάζει από τώρα την αποχώρησή της από τον αγώνα, όπως άλλωστε έκανε το '06-07, ακολουθώντας την ΠΟΣΔΕΠ, και το Δεκέμβρη του '08.

Να προετοιμαστούμε για τη «μητέρα όλων των μαχών»

  Πράγματι, τέτοια είναι η πρόκληση για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Καλούν τη γενιά μας να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τον εκπαιδευτικό-εργασιακό-κοινωνικό μεσαίωνα που επιβάλλουν τα ξένα αφεντικά και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους. Ομως λογαριάζουν πάλι χωρίς τον ξενοδόχο. Τίποτε δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω στην αδράνεια και τη μοιρολατρία. Ούτε τα κόμματα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, ούτε οι Τραγκοπρετεντέρηδες, ούτε οι γαλαζοπράσινοι επαγγελματίες εντολοδόχοι τους μέσα στις σχολές. Ούτε όμως και οι τρικλοποδιές μιας ψευτοαριστεράς που πίσω από τα παχιά λόγια κρύβει την ενσωμάτωσή της στο σύστημα, την υποταγή της στην αστική νομιμότητα, την απόγνωσή της που την οδηγεί στην αγκαλιά των κρατικών θεσμών και των μικρών καθημερινών διαλόγων με το σύστημα. Δεν θα γυρίσουμε πίσω… 
Γιατί μάθαμε να λέμε ΟΧΙ. Γιατί μάθαμε να αμφισβητούμε το ρεαλισμό της υποταγής. 
Γιατί, είτε σαν μαθητές, είτε σαν φοιτητές, είτε σαν φοιτητές-εργαζόμενοι ανακαλύψαμε και περπατήσαμε στο δρόμο του συλλογικού και μαζικού αγώνα. 
Γιατί οι αγώνες του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος τσαλάκωσαν το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα της αστικής γνώσης και αυθεντίας. 
Γιατί οι αγώνες αυτοί μας έδωσαν εφόδια ζωής, μας δίδαξαν την αξιοπρέπεια, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη.
Γιατί μάθαμε ότι οι αγώνες μπορούν να νικήσουν, μας δίδαξαν ότι η δύναμη βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη, στους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις.
Γιατί μάθαμε να ξεχωρίζουμε τους πραγματικούς εχθρούς και τους ψεύτικους φίλους.

  Είμαστε ακόμη στην αρχή. Εχουμε πολλά να ανακαλύψουμε, πολλά να μάθουμε ανοίγοντας και δημιουργώντας το δρόμο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.. Δεν υπάρχουν όμως έτοιμες λύσεις και συνταγές. Δεν υπάρχουν έτοιμα προγράμματα και χάρτες δικαιωμάτων. 

Καλούμε λοιπόν τη σπουδάζουσα νεολαία, σ’ αυτήν τη κρίσιμη φάση, να πάρει και πάλι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια της. Τώρα που όλοι χτυπάνε το κουδούνι του αγωνιστικού διαλείμματος, που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην αναγκαιότητα μαζικού, ανυποχώρητου αγώνα, να τους χαλάσει τα σχέδια και τους «σχεδιασμούς». Να κάνει την οργή και την αγανάκτησή της δράση και όχι να τη διοχετεύσει στην κάλπη του εκτρωματικού «Καλλικράτη» που αποτελεί εργαλείο νομιμοποίησης και εφαρμογής του Μνημονίου. 
Καλούμε επίσης τις δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα και την Αριστερά, που στα μεγαλειώδη κινήματα των τελευταίων χρόνων δώσαμε από κοινού τις μάχες απέναντι στο σύστημα, που αντιπαρατεθήκαμε στις γενικές συνελεύσεις για τον προσανατολισμό του κινήματος, που έχουμε διακριτές και σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, να υπηρετήσουμε την αναγκαιότητα της Κοινής Δράσης. Ενότητα στη δράση και στο επίπεδο που αυτή μπορεί να συντελεστεί, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, ισότιμα και χωρίς μικροπαραταξιακά καπελώματα. 

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. Για το δικαίωμα στη ΖΩΗ με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Εξω από τη χώρα ΕΕ και ΔΝΤ!
Κάτω η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο. Οχι στο πανεπιστήμιο του Μνημονίου και του «Καλλικράτη».
Ανατροπή της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης. 
Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δωρεάν σίτιση-στέγαση-συγγράμματα-μεταφορές για όλους  χωρίς προϋποθέσεις. 
Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Οχι στην εντατικοποίηση-σχολειοποίηση
Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά. Καμία πιστοποίηση μετά από αυτά. 
Στο πλευρό του λάου για:
Την ανατροπή του προγράμματος «βαρβαρότητας» και του Μνημονίου. Οχι στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Κατάργηση της μαθητείας. Οχι στις απολύσεις. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Ασφάλιση-περίθαλψη για όλο το λαό.
Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.. Κάτω τα χέρια από το άσυλο - ανήκει σε όλο το λαό. Κάτω τα χέρια από τους συλλόγους. Ανατροπή των τρομονόμων. 

Ελληνικά Γράμματα

Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις, κι αυτό το 15νθήμερο, των εργαζόμενων των Ελληνικών Γραμμάτων. Με αποκορύφωμα τη διαδήλωση την Τρίτη 12/10 και τη συναυλία την Τρίτη 19/10. 
Και οι δύο κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν από τη Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα, την Επιτροπή Αλληλεγγύης, το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων. 
Και στις δύο περιπτώσεις εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν με παλμό τόσο τη στήριξή τους στο συνεχιζόμενο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα, αλλά και συνολικά στον ΔΟΛ, όσο και τη διάθεσή τους να αντιπαλέψουν, όπως το εννοεί ο καθένας, την πολιτική της ανεργίας, των απολύσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Στα θετικά της διαδήλωσης ο μεγάλος αριθμός συλλογικοτήτων και σωματείων, που με τα πανό τους στήριξαν τη διαδήλωση, οι δεκάδες προκηρύξεις συμπαράστασης, αλλά, κυρίως, η μαζική παρουσία της νεολαίας, εργαζόμενης ή φοιτητικής. Στοιχείο ελπιδοφόρο, χαρακτηριστικό της αγωνίας και της οργής για τη λυσσασμένη επίθεση που δέχονται λαός και εργαζόμενοι. 
Στα αρνητικά, η μηδαμινή συμμετοχή σωματείων, ενδεικτικό της φάσης και των αδυναμιών του εργατικού κινήματος, αλλά και της απαράδεκτης, παραλυτικής επιλογής της πλειοψηφίας των οργανώσεων της Αριστεράς να θυσιάσουν στο βωμό των εκλογών του Καλλικράτη την άμεση ανάγκη οργάνωσης αγώνων και αντιστάσεων. 
Εξελίξεις, που οι εργαζόμενοι τις χαρακτηρίζουν ως μικρές νίκες, είχαμε και στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Κατ’ αρχήν η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι οι 8 εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά και πως θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις του ΔΟΛ.
Το δε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων και να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για είκοσι (20) μέρες, ενώ αρχικά το είχε αρνηθεί. 
Ο αγώνας των εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα απέναντι στον ΔΟΛ, έναν όμιλο με σημαντική οικονομική αλλά και πολιτική επιρροή, συνεχίζεται αμείωτος. Οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης πολλαπλασιάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει ακόμη πιο μαζικά χαρακτηριστικά από αυτά που ήδη έχει.

Ας μην τους αφήσουμε να βγουν από την υποχρέωση!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Σαν τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εξαγγελία της ΓΣΕΕ για γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη (αυτού του έτους!). Πόσο μάλλον όταν λίγες ημέρες νωρίτερα ο (γενειοφόρος πλέον) πρόεδρός της είχε φροντίσει να εφησυχάσει τα κυβερνητικά επιτελεία ότι απεργία δεν προβλέπεται, αφού «έχουμε κάνει πάρα πολλές κινητοποιήσεις» και «ορατές πολιτικές εναλλακτικές (ως προς το μνημόνιο) λύσεις δεν υπάρχουν».
Και, από τη μία, είναι να γελά πικρά κανείς με την κατάντια της συνδικαλιστικής ηγεσίας, αλλά, από την άλλη, με μια πιο ψύχραιμη σκέψη, η εξαγγελία της απεργίας είναι σαφής πολιτική «κωλοτούμπα» του Παναγόπουλου και ένδειξη υπαναχώρησης σε σχέση με την προηγούμενη δήλωσή του. Υπαναχώρηση που αποδεικνύει τις πιέσεις και τις αντιπαραθέσεις που δέχεται η ΠΑΣΚΕ.
Και ας μην υποτιμάμε την υποχώρηση αυτή. Το ότι προαναγγέλλεται πανεργατική απεργία -έστω και για δύο μήνες μετά, έστω και για να βγει η ΓΣΕΕ από την υποχρέωση- δίνει μια δυνατότητα. Ας την αξιοποιήσουμε πριν το ξανασκεφτούν! 
  

Συμβασιούχοι ΥΠΠΟμηρεία εδώ και χρόνια!

Το σκηνικό γνώριμο και... θλιβερό όπως έσπευσαν να αναγγείλουν με θλίψη τα Μέσα της Κυβερνητικής Προπαγάνδας. Οι έκτακτοι απολυμένοι και απλήρωτοι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού (και προσφάτως... Τουρισμού) «αμαύρωσαν» για άλλη μια φορά τον ιερό βράχο της Ακρόπολης «αναγκάζοντας» τα ΜΑΤ (κατά τη φράση γνωστού δημοσιογράφου) να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα εναντίον τους. Ο λόγος; Οι εργαζόμενοι απολύονται, και είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι!
Απολύονται λόγω του περίφημου προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου (ΠΔ 164/04) οριστικά και αμετάκλητα. Το ΠΔ Παυλόπουλου ορίζει ότι όσοι συμβασιούχοι υπερβαίνουν τους 24 μήνες εργασίας στον ίδιο φορέα του δημόσιου τομέα δεν έχουν το δικαίωμα να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργασιακό φορέα. Επομένως, οι πολιτικές λογικές που επιβάλλουν την αφαίρεση εργασιακών κεκτημένων, όπως η μόνιμη και σταθερή εργασία, οδήγησαν τους εργαζόμενους στην κατάληψη της Ακρόπολης. 
 Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΥΠΠΟ σε όλη τη χώρα το 2009 ανέδειξαν τη δύναμη των εργαζόμενων να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι τότε κινητοποιήσεις σταμάτησαν «άδοξα» λόγω... εκλογών, τις οποίες ακολούθησε μια εσκεμμένη στάση αναμονής από τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Η ΕΑΚ (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση) -παρά τις σαφείς πολιτικές διαφορές με τις κυρίαρχες παρατάξεις- φέρει σημαντική ευθύνη -αναλογικά με τη δύναμη της- για την εδώ κι ένα χρόνο στάση αναμονής του πανελλαδικού σωματείου. Ένας χρόνος όπου αναμέναμε να εκπληρωθεί το αίτημα της εξαίρεσης από το 24μηνο των εργαζομένων του ΥΠΠΟ. 
 Μετά τα γεγονότα του 2009 πολλοί από τους χρόνια εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ, απογοητευμένοι από τη στάση αναμονής του ΔΣ του σωματείου, παραιτήθηκαν από τις όποιες δίκαιες διεκδικήσεις τους, αλλάζοντας -όπως είναι επόμενο- και εργασία. 
 Οι ραγδαίες, ωστόσο, εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό (ΔΝΤ, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας) δείχνουν ασφαλώς ότι το σύστημα επιχειρεί να οξύνει την ταξική αντιπαράθεση, θέλοντας να πάρει κατακτήσεις ετών και όχι να αντιπαρατεθεί απλώς μεμονωμένα με τη μια ή την άλλη ομάδα εργαζομένων. Όσο, λοιπόν, το σύστημα συσπειρώνεται και οργανώνεται (παράνομες απεργίες, αντιτρομοκρατικοί νόμοι, καταστολή) γιατί περιμένει ασφαλώς την κοινωνική έκρηξη, άλλο τόσο και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πρέπει να πάρουν το σωματείο στα χέρια τους ουσιαστικά και αποφασιστικά, μέσω γενικών συνελεύσεων και μαζικών αποφάσεων. Αποφάσεων που θα έχουν συγκεκριμένη και ουσιαστική πρόταση: την άμεση και χωρίς όρους κατάργηση του 24μηνου και των άλλων περιοριστικών διατάξεων του ΠΔ Παυλόπουλου, την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων, τη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους. 
 Και λίγα λόγια σχετικά με την ιερότητα του βράχου της Ακρόπολης: Η Ακρόπολη δεν φύτρωσε μέσα από το βράχο (απ’ όσα θυμάμαι από τη μυθολογία, η Αθηνά έμπηξε το δόρυ της και φύτρωσε η ελιά...). Άνθρωποι τη φτιάξανε, με πολύ κόπο και αίμα. Από το 1200 π.Χ., οπότε και άρχισαν να «φυτρώνουν» τα πρώτα ιερά κτίσματα, μέχρι το 2010 μ.Χ. γνώρισε πολλές αλλαγές και γλίτωσε από αρκετές... κακομεταχειρίσεις. Για να φυλαχθεί, να συντηρηθεί και να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό, κάποιοι άλλοι άνθρωποι δούλεψαν και δουλεύουν.
Και για να το προεκτείνω λιγάκι: όλοι σχεδόν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και διάφορα άλλα μνημεία ανά τη χώρα, εντοπίστηκαν, συντηρήθηκαν και φυλάσσονται στην πλειονότητα τους από τους... χρόνια έκτακτους εργαζόμενους, μιας και η αρχαιολογική υπηρεσία είναι από τις πιο υποστελεχωμένες. Και αυτό το γνωρίζουν και οι... πέτρες! 

Μαρία Πετρά
Πρώην συμβασιούχος αρχαιολόγος

Απεργία στην Κόρινθο ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία

ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΟΥΛΓΚΟΡ

Με μία μαζική απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Οκτώβρη απάντησαν οι εργαζόμενοι της Κορίνθου στην πολιτική των απολύσεων και της ανεργίας που κυριολεκτικά μαστίζει την περιοχή.
Με πιο πρόσφατο κρούσμα την περίπτωση της βιομηχανίας Φούλγκορ που απειλεί να πετάξει στο δρόμο και τους 330 εργαζόμενούς της, σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές, εκβιασμούς, αβεβαιότητα. Οι απολύσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών, οι διαθεσιμότητες, οι μειώσεις μισθών και ωραρίων εργασίας, είναι αυτά που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του νομού Κορινθίας. Μία κατάσταση που τους έχει γεμίσει οργή και αγανάκτηση, καθώς τα μελλούμενα φαίνονται ακόμη πιο άσχημα.
Αυτή η συσσωρευμένη οργή ήταν που ανάγκασε και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου (ΕΚΚ)να κηρύξει και την 24ωρη παγκορινθιακή απεργία στις 20 του μήνα. Απεργία την οποία πλαισίωσαν μαζικά εκατοντάδες εργαζόμενοι, σε μια συγκέντρωση αξιοσημείωτης μαζικότητας για την περιοχή και με διαδήλωση που κατέληξε στο κτίριο της Νομαρχίας. Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών εργαζόμενοι από τη Φούλγκορ, την Κεραφίνα, τον Μουρίκη, την Landis & Gyr και άλλα εργοστάσια της περιοχής, ενώ πολύ θερμή ήταν και η στήριξη του κόσμου της Κορίνθου.
Αποκαλυπτική ήταν η στάση του ΠΑΜΕ το οποίο επέλεξε να κάνει ξεχωριστή συγκέντρωση με 30-40 άτομα η οποία δεν συναντήθηκε ποτέ με την απεργιακή συγκέντρωση. Ακόμη πιο αποκαλυπτική η στάση του Ριζοσπάστη, ο οποίος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην απεργία, ούτε πριν ούτε μετά. Σαν να μην συνέβη τίποτε! Κι όλα αυτά παρότι ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο ΕΚΚ δήλωσε ότι θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.
Στην απεργιακή συγκέντρωση καλούσε και συμμετείχε και η «Επιτροπή Κορίνθου Ενάντια Στα Μέτρα» που το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε με προκηρύξεις και αφίσες το ζήτημα της Φούλγκορ.
Ωστόσο, το ζήτημα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στις ραγδαίες αντεργατικές εξελίξεις παραμένει. Ασφαλώς και δεν είναι ζήτημα που αφορά την περιοχή της Κορινθίας και μόνο. Παρ’ όλα αυτά, σε μία βιομηχανική περιοχή όπως αυτή, που εξακολουθούν να λειτουργούν μεγάλα εργοστάσια, το ζήτημα της συγκρότησης μετώπου αντίστασης των εργαζομένων μπαίνει σε πιο επιτακτική βάση. Η απεργία της 20ης Οκτώβρη έδειξε ότι η διάθεση στον κόσμο υπάρχει. Παρά την υπονομευτική στάση της ηγεσίας του ΕΚΚ, η οποία δεν έχει την παραμικρή διάθεση να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί, οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν και πίεση να ασκήσουν και γεγονότα να δημιουργήσουν.

Σε διαθεσιμότητα οι 330 της Φούλγκορ
Στο μεταξύ, η διοίκηση της Φούλγκορ, επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας, έθεσε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα και τους 330 εργαζόμενους. Εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζόμενων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και το αδίστακτο πρόσωπο της «επιχειρηματικότητας» που ευαγγελίζονται και θέλουν να ενισχύσουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Επιτροπή Κορίνθου Ενάντια Στα Μέτρα», η εταιρεία «δεν λέει κουβέντα για τα κέρδη που αποκόμισε τόσα χρόνια – 38 εκ € μόνο για τα χρόνια 2000-2007!!!! Ενώ δουλειά υπάρχει και δεν είναι μυστικό ότι η Fulgor διεκδικεί -και κατ’ άλλους έχει ήδη πάρει- κομμάτι από ένα χρυσό συμβόλαιο των δύο δισ € που αφορά τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής τάσης με τα οποία θα γίνει η καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα».
Και συνεχίζει: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δηλώσεις των παραγόντων -πολιτικών και συνδικαλιστικών- είναι για την διατήρηση των θέσεων εργασίας (και όχι των εργαζομένων!!!), γεγονός που δείχνει ότι ο σχεδιασμός προβλέπει το εργοστάσιο να ανοίξει και πάλι, αλλά με καθεστώς νέων συνθηκών εργασίας. Αυτό γιατί απαίτηση των “επενδυτών” είναι να παραλάβουν το εργοστάσιο χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό καθώς η Fulgor έχει αρκετούς εργαζόμενους “ανελαστικό”, με “μεγάλο μισθολογικό κόστος” και “αδικαιολόγητα πολλά δικαιώματα”».

15 Οκτ 2010

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δακρυγόνα, ξύλο, συλλήψεις, τρομοκρατία... Ανασφάλεια, ανεργία, απολύσεις, εργαζόμενοι-δούλοι στην υπηρεσία του κεφάλαιου. Δύο πράξεις του δράματος που ζουν ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι. Ο πολιτισμός του μνημονίου και της πολιτικής που αυτό υπαγορεύει, ο πολιτισμός της βίας, του αυταρχισμού και της εξαθλίωσης έδωσε σήμερα μια ακόμη «παράσταση» στην πύλη της Ακρόπολης. Μια «παράσταση» σε βάρος των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού που μετά από χρόνια δουλειάς πετιούνται στο δρόμο, πολλοί από αυτούς απλήρωτοι για μήνες.
Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει τη βάναυση αυτή επίθεση απέναντι σε ένα ακόμη κομμάτι του εργαζόμενου λαού που αγωνίζεται για το αυτονόητο δικαίωμά του στην πλήρη και σταθερή απασχόληση, καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια κατασυκοφάντησής τους.
Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και να οχυρώνονται οι δυνάμεις του κεφάλαιου, οι αντιστάσεις και οι αγώνες ενάντια στην καταπάτηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων και θα δυναμώνουν και θα διευρύνονται. Όσες απεργίες και να βγάζει παράνομες, όσα χημικά και να ρίξει, δεν θα μπορέσει να κρύψει ότι το δίκιο το έχει ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, ο κόσμος που παράγει τον πλούτο αυτής της κοινωνίας, ο κόσμος που έχει αξίες και γι’ αυτό μπορεί να παράγει πραγματικό πολιτισμό και όχι τα παράσιτα που λυμαίνονται την εξουσία αυτού του τόπου και τα ντόπια και ξένα αφεντικά τους.

13 Οκτ 2010

Ανταπόκριση από τη σημερινή πορεία ενάντια στις απολύσεις

ΑΘΗΝΑ - Τρίτη 12 Οκτώβρη 2010
Μαζική πορεία-απάντηση στην πολιτική των απολύσεων και της ανεργίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 12 Οκτώβρη το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Με πρωτοβουλία του αγωνιζόμενου σωματείου στα Ελληνικά Γράμματα, της αντίστοιχης Επιτροπής Αλληλεγγύης, του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων περίπου δύο χιλιάδες  εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν με παλμό τόσο τη στήριξή τους στο συνεχιζόμενο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα όσο και τη διάθεσή τους να αντιπαλέψουν -όπως το εννοεί ο καθένας- την πολιτική της ανεργίας, των απολύσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Στα θετικά της διαδήλωσης ο μεγάλος αριθμός συλλογικοτήτων και σωματείων, που με τα πανώ τους στήριξαν τη διαδήλωση, οι δεκάδες προκηρύξεις συμπαράστασης, αλλά -κυρίως- η μαζική παρουσία της νεολαίας, εργαζόμενης ή φοιτητικής. Στοιχείο ελπιδοφόρο, χαρακτηριστικό της αγωνίας και της οργής για τη λυσσασμένη επίθεση που δέχονται λαός και εργαζόμενοι.
Στα αρνητικά, η μηδαμινή συμμετοχή σωματείων, ενδεικτικό της φάσης και των αδυναμιών του εργατικού κινήματος, αλλά και της απαράδεκτης, παραλυτικής επιλογής της πλειοψηφίας των οργανώσεων της Αριστεράς να θυσιάσουν στο βωμό των εκλογών του Καλλικράτη την άμεση ανάγκη οργάνωσης αγώνων και αντιστάσεων.
Μαζικό και το μπλοκ της Ταξικής Πορείας η οποία στην προκήρυξή της -μεταξύ άλλων- αναφέρει:
«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να συναινέσουν σε αυτήν την προοπτική. Καμία απόλυση δεν είναι δικαιολογημένη, καμία απόλυση δεν είναι αναπόφευκτη. Κάθε απόλυση αποτελεί πλήγμα για τους εργαζόμενους, ακόμη και γι’ αυτούς που παραμένουν στη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται με την άποψη «να θυσιαστούν κάποιοι για να σωθούν οι υπόλοιποι», άποψη καταστροφική, που αφήνει τους εργαζόμενους ακόμη πιο εκτεθειμένους στους χειρισμούς του κεφάλαιου και της εργοδοσίας.
Στην εποχή του μνημονίου, στην εποχή της λυσσασμένης επιθετικότητας των δυνάμεων του συστήματος, που χτυπιούνται τα πάντα, οι εργαζόμενοι έχουν μία και μόνη διέξοδο: ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ, ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!»
Η διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, πορεύτηκε μέχρι το Υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, θέλοντας να καταδείξει την πολιτική ευθύνη που φέρει ακέραια η πολιτική ηγεσία, αφού πλέον είναι στο χέρι της Υπουργού να υπογράψει ή όχι την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στα Ελληνικά Γράμματα. Στη συνέχεια, η διαδήλωση ανηφόρισε τη Σταδίου για να καταλήξει και πάλι στα Προπύλαια, ανανεώνοντας το ραντεβού για την Τρίτη 19 Οκτώβρη το απόγευμα, ξανά στα Προπύλαια, στη συναυλία συμπαράστασης που αποφάσισε να διοργανώσει η Επιτροπή Αλληλεγγύης.
Υ.Γ. Δεν έχασε την ευκαιρία ο εκπρόσωπος της «Ελεύθερης Αττικής» του Αλαβάνου να κάνει από μικροφώνου την προεκλογική ψηφοθηρική δηλωσούλα του (δήθεν συμπαράστασης), αδιαφορώντας για την απόφαση των διοργανωτών να μιλήσει μόνο ο εκπρόσωπος του σωματείου στα Ελληνικά Γράμματα.

ΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Η πολιτική τους ΓΕΝΝΑ την ανεργία, ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ στην τρομοκρατία,
ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
Ελληνικά Γράμματα, ΔΟΛ, Ελευθεροτυπία, Ατλάντικ, Φούλγκορ, ΦΑΓΕ... Ατέλειωτη η λίστα των επιχειρήσεων που απολύουν ή κλείνουν πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Πληθαίνουν ανατριχιαστικά οι ουρές των ανέργων, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο φριχτό. Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, περιοχές ολάκερες ερημώνουν, παραγωγικοί κλάδοι μαραζώνουν. Τα μεσαία στρώματα συμπιέζονται, οι αγρότες ξεκληρίζονται και όλοι μαζί αναζητούν μια λύση, μια διέξοδο. Μόνο που στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, στην εποχή του μνημονίου, αυτής της θανάσιμης ιμπεριαλιστικής θηλιάς, το σύστημά τους, η πολιτική τους δεν έχει λύσεις. Ή, πιο σωστά, οι «λύσεις» που έχει να προτείνει είναι το ποδοπάτημα των δικαιωμάτων μας, των κατακτήσεων μας, των ίδιων μας των ζωών.
Γιατί το κεφάλαιο ΑΠΑΙΤΕΊ την άρση και των τελευταίων φραγμών, την απόλυτη ελευθερία στο να απολύει γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα, χωρίς να είναι αναγκασμένο να λογοδοτεί σε κανέναν. 
Γιατί η κυβέρνηση, παρά τα κροκοδείλια δάκρυά της, πρόθυμη εντολοδόχος, ΔΊΝΕΙ ΝΈΑ ΏΘΗΣΗ στην πολιτική των απολύσεων. Μειώνοντας τις αποζημιώσεις απόλυσης, αυξάνοντας τα όρια απολύσεων, διευκολύνοντας τις διαδικασίες ανοίγματος και κλεισίματος επιχειρήσεων και τα επιχειρηματικά «παιχνίδια» στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, απονομιμοποιώντας το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση και καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, προωθώντας τη δυνατότητα απολύσεων και στο Δημόσιο.
Γιατί το τεράστιο κύμα των ανέργων πολύ, μα πάρα πολύ σύντομα -όπως επιβάλλει και το μνημόνιο- θα συνοδευτεί από τη δραστική περικοπή των όποιων δικαιωμάτων διατηρούν ακόμη οι άνεργοι (επίδομα, ασφάλιση, περίθαλψη), προκειμένου να μην διασαλευτεί η κερδοφορία του κεφάλαιου.
Αυτός είναι ο εφιάλτης που μας τάζουν· που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα! Και πάνω σε αυτόν τον εφιάλτη στηρίζουν τον καθημερινό τους εκβιασμό, την απροσχημάτιστη τρομοκρατία τους, προκειμένου να υποτάξουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων, να καθυποτάξουν συνολικά την εργατική τάξη. Και η μάχη που οφείλει να δώσει το εργατικό κίνημα, οι πραγματικά ταξικές, ριζοσπαστικές φωνές μέσα σε αυτό είναι πολύ δύσκολη. Γιατί πέρα από το φόβο της απόλυσης, τις αυταπάτες περί «σύντομης ανάκαμψης» (που σκόπιμα καλλιεργεί το σύστημα) και τον ατομισμό, σε αυτή τη μάχη το σύστημα έχει για σύμμαχό του και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες: που υπονομεύουν τους αγώνες· που κηρύσσουν τη μοιρολατρική αποδοχή του μνημονίου και την παύση των αγώνων· που συνυπέγραψαν την προδοτική τριετή συλλογική σύμβαση· που έχουν φροντίσει να νεκρώσουν τη λειτουργία των σωματείων.
Έχει επίσης σύμμαχό του τη στάση του ΠΑΜΕ: που διασπά το αναγκαίο μέτωπο αντίστασης όλων των εργαζομένων· που έχει μετατρέψει τα σωματεία που ελέγχει σε κομματικά παραμάγαζα· που -παρά τη δήθεν επαναστατική ρητορεία του- προβάλλει μία γραμμή που σπέρνει τη σύγχυση και δεν διστάζει να δυσφημίσει τους αγώνες στους οποίους δεν έχει το πάνω χέρι· που μια χαρά κρύβεται πίσω από τη στάση των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου να δικαιολογήσει τη δική του απροθυμία να συγκρουστεί με την αντεργατική πολιτική· που η πολιτική του πρόταση αρχίζει και τελειώνει στις διάφορες εκλογικές καταγραφές.
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να συναινέσουν σε αυτήν την προοπτική. Καμία απόλυση δεν είναι δικαιολογημένη, καμία απόλυση δεν είναι αναπόφευκτη. Κάθε απόλυση αποτελεί πλήγμα για τους εργαζόμενους, ακόμη και γι’ αυτούς που παραμένουν στη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται με την άποψη «να θυσιαστούν κάποιοι για να σωθούν οι υπόλοιποι», άποψη καταστροφική, που αφήνει τους εργαζόμενους ακόμη πιο εκτεθειμένους στους χειρισμούς του κεφάλαιου και της εργοδοσίας.
Στην εποχή του μνημονίου, στην εποχή της λυσσασμένης επιθετικότητας των δυνάμεων του συστήματος, που χτυπιούνται τα πάντα, οι εργαζόμενοι έχουν μία και μόνη διέξοδο: ΤΟ ΜΑΖΙΚΌ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΌ, ΑΝΥΠΟΧΏΡΗΤΟ, ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΏΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΆ!
Ενάντια στις απολύσεις - Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τους καθημερινούς εκβιασμούς.
Για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Για την ανατροπή του Μνημονίου και της πολιτικής που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία και το φόβο.
Για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.
Για να πάρει κάθε εργαζόμενος την υπόθεση στα δικά του χέρια. Στα χέρια που χτίσαν και κινούν αυτήν την κοινωνία. 
ΓΙΑ ΝΑ ΠΆΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΆΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΆΜΕΝΟΊ ΤΟΥ ΝΑ ΝΙΏΘΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΊ!
Ταξική Πορεία taxikiporeia@yahoo.gr

11 Οκτ 2010

Περικοπή της επιδότησης της στέγασης των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Σε μια δύσκολη συγκυρία για το εισόδημα των εργαζομένων, έρχεται η περικοπή της επιδότησης της στέγασης των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά περισσότερο από 25%, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 200 φοιτητές να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο. Περικόπτεται ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα των φοιτητών, η στέγαση για όλους, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε, δεν χαρίστηκε, που έδωσε τη δυνατότητα σε πάρα πολλά παιδιά να σπουδάσουν σένα νησί μακριά απτο κέντρο, με μικρή διαθεσιμότητα σε σπίτια και ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενοικίων. Ένα δικαίωμα που τον καιρό αυτό αποκτά ακόμα πιο μεγάλη βαρύτητα, λόγω των περικοπών στους μισθούς, λόγω της ακρίβειας, της αυξημένης ανεργίας, των περισσότερων αυξήσεων σε φόρους.

Γίνεται σαφές ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να κόψει τις όποιες παροχές, κάνοντας έτσι τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο απρόσιτο στόχο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών καιδιορθώνονταςτυχόν ανορθογραφίες στο εκπαιδευτικό τοπίο, όπως είναι η δωρεάν στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για όλους όσοι τη ζητούσαν

Όμως, αυτό δεν θα περάσει έτσι. Ήδη οι φοιτητές είναι στο δρόμο, οργανώνουν την πάλη τους συγκροτώντας Επιτροπή Αγώνα Εστιών, αγωνίζονται με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Σύγκλητο και Επιτροπή Στέγασης. Και στον αγώνα τους δεν είναι μόνοι. Την Πέμπτη 7/10, μέρα απεργίας της ΑΔΕΔΥ, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο δρόμο διαδηλώνοντας, ενώθηκαν με τους φοιτητές για τη διεκδίκηση της δωρεάν στέγασης για όλους. Γιατί η αλληλεγγύη χτίζεται στο δρόμο

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ - ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΚΕ(μ-λ)

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Ελληνικά Γράμματα, ΔΟΛ, Ελευθεροτυπία, Ατλάντικ, Φούλγκορ, ΦΑΓΕ...
Ατέλειωτη η λίστα των επιχειρήσεων που απολύουν ή κλείνουν πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία
Πληθαίνουν ανατριχιαστικά οι ουρές των ανέργων και το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο φριχτό. Γιατί η κυβέρνηση, παρά τα κροκοδείλια δάκρυά της, δίνει νέα ώθηση στην πολιτική που επιβάλλει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Γιατί το κεφάλαιο απαιτεί την άρση και των τελευταίων φραγμών, την απόλυτη ελευθερία στο να απολύει γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα, χωρίς να είναι αναγκασμένο να λογοδοτεί σε κανέναν. Γιατί το τεράστιο κύμα των ανέργων πολύ, μα πάρα πολύ σύντομα θα συνοδευτεί από τη δραστική περικοπή των όποιων δικαιωμάτων διατηρούν ακόμη οι άνεργοι: επίδομα, ασφάλιση, περίθαλψη.
Στην εποχή του μνημονίου, στην εποχή της απονομιμοποίησης των συλλογικών συμβάσεων και της συλλογικής διεκδίκησης, στην εποχή της λυσσασμένης επιθετικότητας των δυνάμεων του συστήματος οι εργαζόμενοι έχουν μία και μόνη διέξοδο: ΤΟ ΜΑΖΙΚΌ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΌ, ΑΝΥΠΟΧΏΡΗΤΟ, ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΏΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΆ.
  • Ενάντια στις απολύσεις.
  • Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τους καθημερινούς εκβιασμούς.
  • Για την ανατροπή του Μνημονίου και της πολιτικής που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία και το φόβο.
  • Για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Για να πάρει κάθε εργαζόμενος την υπόθεση στα δικά του χέρια. Στα χέρια που χτίσαν και κινούν αυτήν την κοινωνία.
Για να πάψει το κεφάλαιο και οι παρατρεχάμενοί του να νιώθουν ισχυροί.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους την ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΗ να στηρίξουν τα συλλαλητήρια ενάντια στις απολύσεις και την πολιτική της ανεργίας, σε ΑΘΗΝΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, που διοργανώνουν συλλογικότητες και πρωτοβάθμια σωματεία με αφορμή τις απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα.
ΑΘΗΝΑ
Προπύλαια, 6:30 το απόγευμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Άγαλμα Βενιζέλου, 6:00 το απόγευμα

10 Οκτ 2010

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΑΘΗΝΑ, ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 6.30μμ – Προπύλαια
Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται η προοπτική της ανεργίας. Η απόφαση του ΔΟΛ, ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», να κλείσει την εταιρεία και να πετάξει στο δρόμο 100 εργαζόμενους είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα. Στο ΔΟΛ και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης γίνονται καθημερινά απολύσεις για τις οποίες καμία «ανεξάρτητη» εφημερίδα δεν γράφει, κανένα «αντικειμενικό» κανάλι δεν αναφέρει… Τα super market ΑΤΛΑΝΤΙΚ που απασχολούν 3600 εργαζόμενους κήρυξαν πτώχευση. Η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής καλωδίων η FULGOR Α.Ε, στέλνει 330 άτομα στην ανεργία. Στην Teleperformance η εργοδοσία πετάει στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν γίνει εκατοντάδες απολύσεις τον τελευταίο χρόνο, χιλιάδες συμβασιούχοι του δημοσίου βρίσκονται ήδη στην ανεργία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.


Το μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας κανονικά με την ανεργία να χτυπάει κάθε νοικοκυριό, τους ανέργους να εκτινάσσονται στο 1.000.000 , την ακρίβεια να καλπάζει με 5,5% πληθωρισμό και τη φτώχεια να δείχνει τα δόντια της ακόμα και σε τμήματα που παραδοσιακά δεν τη γνώριζαν. Οι εργαζόμενοι δέχονται τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για μειώσεις μισθών και χειρότερες συνθήκες εργασίας, με πρόσχημα πολλές φορές την κρίση και «αντίτιμο» την παραμονή στην εργασία. Με το τέλος του καλοκαιριού η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεση, αφού προηγουμένως της έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του κεφαλαίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλο αυτό τον κατακλυσμό των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων.


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πολιορκητικό κριό το δημόσιο χρέος έβαλε σε εφαρμογή το πιο βάρβαρο πρόγραμμα αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος μιας μειοψηφίας επιχειρηματιών, τραπεζιτών και εφοπλιστών. Δε δίστασε να εκποιήσει τις ζωές και το μέλλον της εργαζόμενης κοινωνίας, να περικόψει μισθούς, να καταργήσει θέσεις εργασίας, να αφαιρέσει τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα. Οι αλλαγές που εφαρμόζει στις εργασιακές σχέσεις έχουν στόχο την ανατροπή κάθε σταθερότητας στην εργασία, την κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και κάθε εργασιακής προστασίας. Μας θέλουν τον καθένα μόνο του και όλους μαζί ανίσχυρους απέναντι στην πολιτική τους.


Οι δυνάμεις του συστήματος άνοιξαν όλα τους τα χαρτιά. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Θα πειθαρχήσουμε στην πολιτική του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την ψήφο του ΛΑΟΣ και τη συναίνεση της Ν.Δ.; Θα υποταχτούμε όπως προτείνει η συνδικαλιστική «μας» ηγεσία που πρόθυμα συνδιαλέγεται με την Τρόικα, όταν πεισματικά αρνείται να οργανώσει την αντίσταση των εργαζόμενων και την αντεπίθεση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει; Θα ανεχτούμε το αντεργατικό πογκρόμ, αυταπατώμενοι ότι μπορούμε να τη βολέψουμε ατομικά; Η κυρίαρχη πολιτική δεν αφήνει καμία χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες. Με μαζικό, αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν. Να κάνουμε την οργή μας για τα δισεκατομμύρια που χαρίζουν στους τραπεζίτες και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δύναμη κρούσης με το κράτος, την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Να κάνουμε την αγανάκτησή μας δύναμη σύγκρουσης και ανατροπής.


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

- Απαγόρευση όλων των απολύσεων.
- Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας, ίσο με τον κατώτερο μισθό.
- Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. - Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις.


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ"


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ»


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 

Να γυρίσουμε την πλάτη στις εκλογές του Καλλικράτη – Να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των αντιστάσεων των εργαζομένων, των κατοίκων, της νεολαίας!

Χαλάνδρι 
Το 2006 οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις Χαλανδρίου, συμμετείχαν στη συγκρότηση της δημοτικής συνεργασίας «ΑντίΣΤαΣη με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», μαζί με την «Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου», την παράταξη «Πολίτες του Χαλανδρίου» (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) ,που είχε διαφωνήσει με την κεντρική επιλογή του Συνασπισμού για στήριξη  υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, το ΣΕΚ και ανένταχτους αγωνιστές. Συμμετείχαν επίσης στο ψηφοδέλτιο που αυτή κατέβασε στις δημοτικές εκλογές. Η λογική της κοινής δράσης με την οποία συμμετείχαν οι Λ.Α.Κ. στη δημοτική αυτή συνεργασία (και όχι «παράταξη», όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον, υποδηλώνοντας συνοχή και ενότητα ενός, λίγο - πολύ, «τοπικού κόμματος») όλα τα επόμενα χρόνια είχε στόχο τόσο την από κοινού συμβολή στη δημιουργία εστιών αντίστασης στην περιοχή (κατοίκων, εργαζομένων, νεολαίας) και στην ανάληψη κινηματικών πρωτοβουλιών απέναντι στα μέτωπα που αναδείκνυε κάθε φορά η επίθεση του συστήματος, και αφορούσαν είτε συνολικά το λαό (εκπαίδευση, ασφάλιση, δημοκρατικά δικαιώματα, αλληλεγγύη σε αγωνιζόμενους λαούς) είτε τα τοπικά ζητήματα που αναδεικνύονταν (κυρίως ζητήματα υπεράσπισης ελεύθερων χώρων). Παρότι ο απολογισμός της συνεργασίας αυτής σε μια τέτοια –κινηματική!- κατεύθυνση ήταν φτωχός, χωρίς να μηδενίζονται οι όποιες θετικές πλευρές (πικετοφορίες στους δρόμους της πόλης, εκδηλώσεις, η δημιουργία του Στεκιού- «Χώρου Διαλόγου» του Χαλανδρίου), παρότι  αντιλήψεις που προβάλλονταν  [ενδεικτικά, το αίτημα για δημοψήφισμα για το ζήτημα της μεταφοράς του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, το να τίθενται οι «θετικές προτάσεις» για τα προβλήματα της πόλης, ακόμα και για τον… προϋπολογισμό του Δήμου, οι λογικές «για έναν άλλο… Δήμο», έως και η πρόσφατη πρόταση προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις (και του ΠΑΣΟΚ, και της ΝΔ (!!!)) για «δημόσιο διάλογο» και για έναν «άλλο πολιτικό πολιτισμό»] κινούνται αντικειμενικά στην αντίθετη απ’ την παραπάνω κατεύθυνση, παρά τη «δυσκινησία» με την οποία υιοθετούνταν οι όποιες κινηματικές πρωτοβουλίες (σε αντίθεση με το βάρος που δινόταν είτε στην παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε σε πολύ επιμέρους ζητήματα, συνοικιακά ή πολιτιστικά) οι Λ.Α.Κ. επέμεναν –και συνεχίζουν να επιμένουν– σε μια τέτοια κατεύθυνση. 
Το γεγονός, ωστόσο, πως η συνεργασία «ΑντίΣΤαΣη με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» θα συμμετάσχει στις εκλογές του Καλλικράτη δεν βοηθάει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Τη στιγμή που το τερατούργημα του Καλλικράτη  όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμα πιο ισχυρό ράπισμα στην –έστω ψευδεπίγραφη– «τοπική αυτοδιοίκηση» από τη μία μεριά, αλλά και εντάσσεται στην επίθεση που διεξάγουν η κυβέρνηση, το Δ.Ν.Τ. και η τρόικα, από την άλλη, τη στιγμή επίσης που στην παρούσα φάση το βάρος πρέπει να δοθεί στην αποφασιστική, καθημερινή, επίμονη δραστηριοποίηση ώστε να βγει ο λαός στο δρόμο, να αυτοοργανωθεί, να ξεπεράσει μέσα απ’ την ίδια του την πείρα τη λογική της «εκπροσώπησης» και να συγκρουστεί με την πολιτική του συστήματος. Και όχι να «μαζευτεί» και να «ενταχθεί» σε εκλογικά διλήμματα και προσανατολισμούς.  
 Επιμένοντας στη λογική και πρακτική της κοινής δράσης, οφείλουμε να μην νομιμοποιήσουμε τις εκλογές του Καλλικράτη, καλώντας σε μαζική, ενεργητική και πολιτική ΑΠΟΧΗ απ’ αυτές, αλλά, πάνω απ’ όλα, ν’ αναδείξουμε το μονόδρομο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ για το λαό, της συγκρότησης, μαζικοποίησης και δραστηριοποίησης πλατειών επιτροπών και πρωτοβουλιών αντίστασης, βάζοντας έτσι πλάτη ώστε η δυνατότητα της ανατροπής της νέας, άγριας αυτής επίθεσης που ξετυλίγεται σ’ όλα τα επίπεδα, να μετατραπεί και σε πραγματικότητα.

Γιάννης Βάρλας
Υποψήφιος με τη δημοτική συνεργασία «ΑντίΣΤαΣη με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» στις δημοτικές εκλογές του 2006

Χανιά: Πρωτοβουλία ενάντια στις απολύσεις

Πρωτοβουλία για την ανάκληση της απόλυσης εργαζομένου στο φυτώριο «ΕνΚήπω» συγκροτήθηκε στα Χανιά. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του γενικότερου κλίματος της επίθεσης, η εργοδοσία στόχευε στο να εφαρμοστούν ακόμα πιο ελαστικές συνθήκες εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που ο εν λόγω εργοδότης επικαλείται το οικονομικό του στρίμωγμα, ανοίγει νέα υποκατάστημα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ο εν λόγω εργαζόμενος δεν έλειψε από καμία απεργία, παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας, αλλά και καθημερινά διεκδικούσε τα στοιχειώδη και αυτονόητα (π.χ να μην του τρώνε τα ρεπό, την άδεια, τις υπερωρίες) τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους συναδέλφους του.

Ο απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης της πρωτοβουλίας κρίνεται ιδιαίτερα θετικός. Κατά αρχήν είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις απολύσεων που καταγγέλλεται και δημοσιοποιείται σε τέτοιο βαθμό στη χανιώτικη κοινωνία και παρά το ολοφάνερο σαμποτάζ ακόμα και των «κατά τα άλλα δημοκρατικών» τοπικών ΜΜΕ. Η πλειοψηφία των απολυμένων δεν τολμά εύκολα να καταγγείλει την απόλυσή του στη βάση και της τρομοκρατίας, «ότι δεν θα ξαναβρεί δουλειά», αν το ζήτημα ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία.

Η πλαισίωση της πρωτοβουλίας από δεκάδες ανένταχτους ή μη αγωνιστές από διάφορους χώρους ήταν αυτή που ανάγκασε ουσιαστικά και την επιθεώρηση εργασίας να πάρει θετική απόφαση. Θετική απόφαση που πάρθηκε και εξαιτίας του ανοίγματος του ζητήματος στους εργαζόμενους της πόλης και των ψηφισμάτων που έβγαλαν σωματεία και σύλλογοι με βάση την πολιτική πίεση που δέχτηκαν από συναγωνιστές της πρωτοβουλίας. Εκεί είναι που οφείλεται και το γεγονός ότι η εργοδοσία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει προς όφελός της ακόμα και δήλωση συμπαράστασης από τους υπόλοιπους εργαζομένους που προσπάθησε να παρουσιάσει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δήλωση που ολοφάνερα προέκυπτε από την πίεση και την τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας για ενδεχόμενες νέες απολύσεις

Παρά τη σημαντική αυτή, έστω και μικρή κατάκτηση, η Πρωτοβουλία δήλωσε τη διάθεση της για συνέχιση του αγώνα μέχρι την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.

Η πρωτοβουλία αποφάσισε ακόμα να ανοίξει και πιο συνολικά το ζήτημα των απολύσεων στην πόλη με εκδήλωση που διοργάνωσε αλλά και με τη συμμετοχή της στην απεργιακή πορεία στις 7 Οκτώβρη με προκήρυξη και πανό που πλαισιώθηκε από μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών.

Στην τελευταία μάλιστα εκδήλωση τέθηκε ο προβληματισμός για το παραπέρα άνοιγμα της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας ακόμα και νέας πρωτοβουλίας για το ζήτημα των απολύσεων συνολικά. Κάτι τέτοιο είναι και για την Ταξική Πορεία θεμιτό, αλλά σκοντάφτει στη διστακτική συμμετοχή στην πρωτοβουλία οργανωμένων δυνάμεων ακόμα και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το ζήτημα της συνέχισης της δράσης της πρωτοβουλίας αλλά και της δημιουργίας νέων πρωτοβουλιών κοινής δράσης για κάθε απόλυση, κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της κρίσης είναι κάτι που θα παλευτεί από την πλευρά μας στο αμέσως επόμενο διάστημα.