Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

19 Ιουλ 2011

ΚΚΕ(μ-λ): Ανακοίνωση Τύπου για την κατάληψη του
«Dignité/Al Karama»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 19/7/2011

Οι εγκληματίες-πειρατές ξαναχτύπησαν! Πολεμικά σκάφη και ομάδα των ειδικών δυνάμεων του σιωνιστικού κράτους κατέλαβαν το υπό γαλλική σημαία σκάφος «Dignité/Al Karama» που έπλεε σε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση την Γάζα. Το σκάφος με 16 επιβάτες είναι το μοναδικό από το στόλο “Freedom Flotilla II – Stay Human” που κατάφερε να αποπλεύσει σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που στην ουσία κρατούνται ακόμη από τις ελληνικές κρατικές αρχές.
Εκτός από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που είναι τα αφεντικά και οι προστάτες των δολοφόνων του Τελ-Αβίβ, προστέθηκε αυτήν την φορά ανοικτά και απροκάλυπτα και η δοσίλογη κυβέρνηση Παπανδρέου. Άξιος ο ρόλος της που μόλις προχθές φρόντισε να επαινέσει και η υπουργός του Πολέμου των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Την ίδια ώρα οι σιωνιστές-δολοφόνοι συνεχίζουν την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού βομβαρδίζοντας αυτές τις ώρες κατοικημένα σημεία στην Γάζα και σκοτώνοντας όπως συνηθίζουν αμάχους.
Απαιτούμε την άνευ όρων απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών της αποστολής, καταγγέλλουμε το δολοφονικό σιωνιστικό κράτος και αυτούς που το στηρίζουν. Απαιτούμε να αφεθεί ο στόλος της ανθρωπιστικής βοήθειας να πλεύσει ελεύθερα προς την μαρτυρική Γάζα.

16 Ιουλ 2011

Το λαϊκό φιλότιμο θα τους σβήσει

1
«Όσοι αναζητούν σωτήρες, μαγικές λύσεις και έξωθεν παρεμβάσεις υπονομεύουν βασικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και την πορεία του προς την πραγματική έξοδο από την κρίση, με τραγικά για τη χώρα εθνικά και κοινωνικά αποτελέσματα».
Ωρέ, ποιος λαϊκός πρωτοκαπετάνιος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αμολάει τα παραπάνω αντιιμπεριαλιστικά κοτρώνια; Ποιος ασκεί τέτοια ανατριχιαστική βία στους βουλευτές του ΠAΣOΚ που ψήφισαν με χέρια και με πόδια τα υπονομευτικά για τα δικαιώματά μας μνημόνια των σωτήρων τοκογλύφων, των μαγικών λύσεων και των έξωθεν παρεμβάσεων; Ε, ποιος; Εδώ σε θέλω... Άντε, ας του βγάλουμε τη δημοκρατική μάσκα, των ΜΑΤ την κάσκα.
Ο Παπανδρέου αυτοπροσώπως, σε ομιλία προς τους υπουργούς του, με σκοπό την υπεράσπιση του κοινοβουλευτισμού από τη λαϊκή αγανάκτηση (γιαούρτια, φραπέδες, γιούχα, κλέφτες, στα τσακίδια κ.λπ.).

Έσφιξαν οι ζέστες. Και το ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι ο λαός ζαβλακώθηκε.

Διεργασίες στην οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ ή καινούρια αναχώματα;

Αυτές τις μέρες που κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να «σταθούν πουθενά» από αντιδράσεις του κόσμου για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου–εφαρμοστικού και την κλιμακούμενη επίθεση, μέλη και στελέχη της βάσης του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ προερχόμενα τόσο από εργασιακούς χώρους όσο και από τη νεολαία διαφοροποιούνται και εναντιώνονται στην κυβερνητική πολιτική είτε με τη συμμετοχή τους στο Σύνταγμα και τις υπόλοιπες πλατείες της χώρας είτε με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στις 28 Ιούνη, σε συνάντηση 200 μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Καλλιθέα, τέθηκε σαν κεντρικό ζήτημα η συγκρότηση Πολιτικής Πρωτοβουλίας για την « Προοδευτική Πολιτική Εξόδου από την Κρίση».

Η κοινωνική βάση στήριξης της αντιλαϊκής επίθεσης
Είναι αλήθεια ότι το ανώτερο στελεχικό δυναμικό του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ συνδέεται οργανικά με τους κρατικούς και άλλους μηχανισμούς με πολλούς τρόπους, έτσι ώστε από τη μία να είναι πλήρως δεσμευμένο στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ηγεσίας του κόμματος, ενώ από την άλλη να έχει τις απολαβές σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του.

Βασιλικότεροι του βασιλέως

Με τη δημοσιοποίηση των δύο ανακοινώσεων Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ) (εδώ και εδώ) αλλά και ολόκληρου του άρθρου (εδώ) απαντάμε έμμεσα και στην κοπτοραπτική του αρθρογράφου στο «Πριν της Κυριακής» που «βασιλικότερος του βασιλέως» ανέλαβε να απαντήσει «στο λιβελογράφημά μας». Αλήθεια, γιατί τέτοια γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι σε μια κριτική του ΚΚΕ(μ-λ) απέναντι στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ; Ποιων αυτιά θέλει να χαϊδέψει το «πολυσυλλεκτικό» ΝΑΡ και συμπεριφέρεται σαν να το τσίμπησε μύγα; Σε όλα αυτά τα χρόνια που η αποστολή στη Γάζα δραστηριοποιείται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο να μάθουμε την επίσημη θέση του ΝΑΡ για το περιεχόμενο και τη στόχευσή της. Θα πείτε, πολλά ζητάμε από έναν(;) χώρο που για κάθε ζήτημα θεωρεί πλεονέκτημα να έχει τουλάχιστον τρεις διαφορετικές απόψεις. Και έτσι όμως, δεν είχαμε καταλάβει ότι υπήρχε έστω μία άποψη στο ΝΑΡ που να στήριζε «με τα μπούνια» την αποστολή σε τέτοιο σημείο που να μην επιτρέπει «και κριτική». Τώρα, τι άλλαξε; Μάλλον μεγάλωσε κι άλλο η «αγκαλιά» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εν όψει μάλιστα και πιθανών εκλογών. Τέλος πάντων, ας κοιτάξει το ΝΑΡ να μαζέψει τα του οίκου του απαντώντας στις απανωτές κριτικές που του έχουμε κάνει με αφορμή το Σύνταγμα και ας πάψει να «απαντάει» για λογαριασμό άλλων.
Αντρέας Βογιατζόγλου

Προς χρεοκοπία μέσω νέας καταλήστευσης οδηγούν τη χώρα οι Ευρωπαίοι «σωτήρες»

Απροκάλυπτος και απερίγραπτος είναι ο ιμπεριαλιστικός κυνισμός στη διαδικασία λεηλασίας της χώρας και σφαγιασμού του λαού μας, όπως αυτός αποτυπώνεται στα στιγμιότυπα των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Την ίδια ώρα το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούσα, συμμετέχει… σε διαγωνισμό εξευτελισμού, καθώς η υποτέλεια με τα συνοδευτικά της καραγκιοζιλίκια φτάνει σε πρωτόγνωρα βάθη!
Ας θυμηθούμε: Η σύνοδος Κορυφής του Μάρτη θα ήταν «ορόσημο», αφού θα ενέτασσε την Ελλάδα στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ΜΜΣ) που θα εξασφάλιζε τη «σταθερότητα» στη χώρα και τη «λύση» των προβλημάτων της. Τοn Μάρτη όμως τελικά αποφασίστηκε η αναβολή αυτής της απόφασης για τη Σύνοδο του Ιούνη. Αυτό βέβαια καθόλου δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να πανηγυρίσει τότε την «εθνική επιτυχία» της παράτασης αποπληρωμής του δανείου και της μείωσης κατά 1% του επιτοκίου.

15 Ιουλ 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Βιβλιοπωλείο-καφέ “Εκτός των Τειχών”
Γραβιάς 10-12 Αθήνα 210 3303348
Εκδήλωση- συζήτηση Δευτέρα 18 Ιούλη στις 8:00 μ.μ.

«Αντιστάσεις. Από τις πλατείες… στους χώρους δουλειάς και σπουδών...»

Χιλιάδες λαού πλημμύριζαν, για πάνω από ένα μήνα, τους δρόμους και τις πλατείες, το Σύνταγμα και τις συνοικίες, εκφράζοντας την οργή και την αντίθεσή τους απέναντι στην πολιτική του συστήματος και αναζητώντας δρόμους αντίστασης. Ζορισμένη, η κυβέρνηση κατόρθωσε να ψηφίσει τελικά το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο».
Τώρα επείγεται να εφαρμόσει όλα όσα ψήφισε, και άλλα ακόμα! Τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα και τα φορομπηχτικά μέτρα, τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, την επιβολή νέου σκληρού ταξικού εκτρώματος στην παιδεία, τις συγχωνεύσεις των σχολείων και των Νοσοκομείων, τη διάλυση της υγείας και της περίθαλψης, την ένταση της κρατικής βίας και τρομοκρατίας.
Σας καλούμε να συζητήσουμε, σχετικά μ’ έναν πρώτο απολογισμό του μέχρι τώρα κινήματος, για το τι κατακτήθηκε και τι πρέπει να κατακτηθεί, αλλά και για το «από δω και πέρα». Για τα νέα μέτωπα πάλης, τους νέους αγώνες κι αντιστάσεις που θα ξεσπάσουν απέναντι στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος, της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Συμμετέχουν αγωνιστές από:
«Χώρος Αριστερά στην πλατεία»
«Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου»
«Επιτροπή ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων»
«Λαϊκή συνέλευση Βύρωνα»
«Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ»
«Σωματείο εργαζομένων στα φροντιστήρια- ΣΕΦΚ»
«Σύλλογος ΣΕΠ - Ανοικτό πανεπιστήμιο»

Και όπως γίνεται πάντα στο “Εκτός των Τειχών” μετά τις ομιλίες των καλεσμένων μας θα ακολουθήσει κουβέντα για όσο αντέξουμε.....

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συγκέντρωση Σάββατο 16 του Ιούλη
Η Χίλαρι Κλίντον είναι ανεπιθύμητη!
ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

Η υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δεν έρχεται απλά για μια εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο δεν έρχεται για να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό από την οικονομική κρίση και την βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελλήνων καπιταλιστών. Η επικεφαλής της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα της υπερδύναμης, να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου και την παρέμβαση του ΔΝΤ στην χώρα και να απαιτήσει περισσότερη, αν όχι πλήρη, ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή.
Η Χίλαρι Κλίντον έρχεται στην χώρα μας για:

14 Ιουλ 2011

Για το λαό αυτής της χώρας, η Χίλαρι Κλίντον, εκπρόσωπος των ΗΠΑ, είναι

ανεπιθύμητη!
Με μπόλικο θράσος η εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Χίλαρι Κλίντον αποφάσισε, να επισκεφτεί τη χώρα και την περιοχή της ανατ. Μεσογείου. Σε μια περίοδο που οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου ξεσηκώνονται μαζικά ενάντια στα δεινά που φέρνει η κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, σε μια περίοδο που οι αραβικοί λαοί εξεγείρονται ενάντια στα φασιστικά καθεστώτα-ανδρείκελα που έχουν επιβάλει εδώ και δεκαετίες οι ιμπεριαλιστές, με πρώτους και “καλύτερους” τις ΗΠΑ, η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον αποτελεί πραγματική πρόκληση.
Όχι βέβαια για το ντόπιο αστικό πολιτικό προσωπικό (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) που αναζητά στην επίσκεψη αυτή στήριξη προκειμένου να καλύψει τις ρωγμές που δημιούργησε η αποφασιστική κινητοποίηση των λαϊκών μαζών. Αυτοί που πρόθυμα στηρίζουν το φασιστικό, σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ και τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, βλέπουν στην επίσκεψη Κλίντον ένα σημαντικό πολιτικό στήριγμα.
Όμως, για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής, η επίσκεψη αυτή σημαίνει μόνο νέα δεινά. Σημαίνει μεγαλύτερη ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μεγαλύτερες πιέσεις προς τα ντόπια καθεστώτα να ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Γι’ αυτό και αποτελεί καθήκον των οργανώσεων της επαναστατικής Αριστεράς, των συλλογικοτήτων αλλά και κάθε προοδευτικού ανθρώπου να διαδηλώσουν μαζικά και συντονισμένα την αντίθεσή τους στην επίσκεψη αυτή.
Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ(μ-λ), θέλοντας να αξιοποιήσει και το κάλεσμα της συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος, προτείνει κοινή προσυγκέντρωση οργανώσεων και συλλογικοτήτων την Κυριακή 17 Ιούλη, στις 7:00 το απόγευμα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και διαδήλωση που θα περάσει από την Πλατεία Συντάγματος, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τους εκεί συγκεντρωμένους, και θα συνεχίσει μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.

• ΕΞΩ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
• ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!
• ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!
• ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν

Σε νέα αντιπαράθεση με την Αριστερά –και μάλιστα με διευρυμένο μέτωπο κυβερνητικών στελεχών πέρα από τον Πάγκαλο– τείνουν να αναδειχτούν οι αποδοκιμασίες, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά ενίοτε και αυτών των άλλων αστικών κομμάτων.
Το κράξιμο, τα γιαουρτώματα και εν γένει οι αποδοκιμασίες του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίζεται την εξαθλίωση του λαού είναι καθημερινά φαινόμενα πλέον μετά την υπερψήφιση του επαίσχυντου μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Πρόκειται για πολιτική αντίδραση του κόσμου που έχει ξεκινήσει από το μνημόνιο και πήρε έξαρση με τη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση απέναντι σε ένα ολόκληρο χωριό, την Κερατέα, που αρνήθηκε να αποδεχθεί να γίνει ο σκουπιδότοπος της Αττικής.
Είναι κάτι που όχι μόνο το γνώριζαν ότι θα γίνει, αλλά και το περιέγραψαν με τις δηλώσεις τους όταν πρωτοσυμφωνήθηκε το μνημόνιο και ήξεραν τις συνέπειες που θα 'χει στους εργαζόμενους και στη χώρα. Αυτό εννοούσε ο Λοβέρδος όταν μίλαγε για 1.000.000 άνεργους και ο Ρέππας για τα φάσκελα που θα τρώνε από τον κόσμο ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το ότι «Θα μας πάρουν με τις πέτρες».
Συνεπώς δεν μπορεί σήμερα οι κάθε Καρχιμάκης και Πάγκαλος να το παίζουν μωρές παρθένες και να εξανίστανται όταν, μετά τον εξαναγκασμό σε εξαθλίωση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, μέσω των διαταγμάτων των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων ή τον ανοικτό πόλεμο σε δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως αυτό της απεργίας και της διαδήλωσης που εξαπέλυσαν οι δολοφονικοί μηχανισμοί καταστολής τελευταία απέναντι στους απεργούς στις 11/5 αλλά και ιδιαίτερα στην τελευταία 48ωρη, απειλούν για τις επιθέσεις που δέχονται τα στελέχη τους και τα κομματικά τους γραφεία.

13 Ιουλ 2011

Η σιδερένια φτέρνα αποστρέφεται τη βία!

Εξοργιστική παρά τη γελοιότητά της η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο κατά της «πολιτικής βίας». Παρέμβαση που γίνεται για να επιβληθούν τα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, αποπροσανατολίζοντας τον αγώνα για την οικονομική και κοινωνική επιβίωση του λαού με μωρολογήματα «περί πολιτικής βίας».
Ο αρχιστράτηγος της πολιτικής βίας και του κοινωνικού... μπάχαλου πρωθυπουργός, που απειλεί με χρεοκοπία αν δεν χρεοκοπήσουμε ως εργαζόμενοι, που παρατάσσει «με τα κλομπ ανάποδα» χιλιάδες ΜΑΤ κατά διαδηλωτών, που πνίγει με χημικά το κέντρο της Αθήνας, αποστρέφεται τη βία των... λέξεων και των καφέδων που εκτοξεύονται κατά των βουλευτών του κόμματός του. Όσο και αν διαφωνεί κανείς με τέτοιες (αναπόφευκτες, ως έναν βαθμό) πρακτικές εξαιτίας των... πρακτικών αποτελεσμάτων που έχουν (ότι φταίνε αποκλειστικά τα πρόσωπα και όχι η εφαρμοζόμενη πολιτική), αλήθεια, τι σημασία έχει μπροστά στο όργιο βίας και τρομοκρατίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των... ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων του ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ;

Ακρωτήρι Χανίων: Περιοχή υπό αμερικανονατοϊκή κατοχή

Στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων βρίσκονται οι αμερικανονατοϊκές βάσεις Μαραθιού–Σούδας (ναυτική) και Μουζουρά (αεροπορική). Συνήθης πρακτική τα τελευταία χρόνια είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση νέων εκτάσεων περιμετρικά των βάσεων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών για επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Να θυμίσουμε ότι επανειλημμένα πρωτοκλασάτοι παράγοντες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, πρόεδροι των ΗΠΑ, πρέσβεις στην Ελλάδα και άλλοι έχουν επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο των βάσεων αυτών στους πολέμους ενάντια στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη. Τον καθοριστικό και αναντικατάστατο ρόλο αυτών των βάσεων ως ορμητηρίου, ως χώρου ανεφοδιασμού σε καύσιμα, πολεμοφόδια κ.λπ., ως τόπου ελλιμενισμού πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων, ως αποθηκών πυρομαχικών.

Μήνυσε το ΔΣ των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης η διοίκηση του νοσοκομείου!

Στις 10 Μαρτίου η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης με έγγραφό της προειδοποίησε τη διοίκηση του νοσοκομείου για ακατάλληλα έως επικίνδυνα για χρήση στους ασθενείς υγειονομικά υλικά, όπως ρινογαστρικοί καθετήρες, ουροσυλλέκτες, κλιπ ομφαλίου λώρου (μανταλάκια), φλεβοκαθετήρες κ.λπ. Η διοίκηση όχι μόνο δεν προβληματίστηκε με αυτή την αναφορά, αλλά προχώρησε σε μήνυση των γιατρών για συκοφαντική δυσφήμιση! Δυστυχώς οι φόβοι των γιατρών λίγους μήνες μετά επαληθεύτηκαν. Στις 25 Ιούνη σημειώθηκαν τρία περιστατικά αιμορραγίας νεογέννητων επειδή τα μανταλάκια του ομφαλίου λώρου ήταν χαλασμένα. Το ένα μάλιστα νεογέννητο σώθηκε «σαν από θαύμα».
Παραλίγο τραγωδία στις 25 Ιουνίου

12 Ιουλ 2011

Σκέψεις με αφορμή την 48ωρη απεργία

Το γεγονός από μόνο του ήταν πραγματικά σημαντικό και η πρόκληση μεγάλη: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν 48ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και δω. Γινόταν όμως ακόμη πιο σημαντικό από το ότι η απόφαση αυτή είχε παρθεί κάτω από την επίμονη, μαζική πίεση χιλιάδων λαού και νεολαίας που συγκεντρώνονταν και διαδήλωναν για περισσότερο από ένα μήνα σε όλη την Ελλάδα. Είχε παρθεί κάτω από όρους λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια σε ένα νόμο-τερατούργημα που ισοπέδωνε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και υποδούλωνε την εργατική τάξη στα αδηφάγα σχέδια του ιμπεριαλιστικού κεφάλαιου.
Αυτό από μόνο του, θα έλεγε κανείς, ότι θα ήταν αρκετό για κάθε προοδευτικό εργαζόμενο, για κάθε ταξικό αγωνιστή προκειμένου να αξιοποιήσει την απόφαση αυτή και να «ξαμοληθεί» στους χώρους δουλειάς, να απευθυνθεί στους συναδέλφους του θαρραλέα και αποφασιστικά, να πάρει την υπόθεση της απεργίας στα δικά του χέρια. Και αυτό, σε συνδυασμό με τη μαζικότητα στις πλατείες θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μία εκτίμηση μιας απεργιακής «απογείωσης», με μαζική συμμετοχή κλάδων και εργαζομένων. Κι όμως, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Ιούνη όχι μόνο δεν ήταν μαζικές αλλά χαρακτηρίζονταν και από μια άνευ προηγουμένου αμηχανία, η οποία ήταν ολοφάνερη από τις προηγούμενες κιόλας μέρες.

Ένα απεργιακό 48ωρο κρατικής τρομοκρατίας

Η 48ωρη απεργία από τη μέρα που αναγκάστηκαν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να την κηρύξουν κρινόταν από πολλούς παράγοντες, είτε του συστήματος είτε του κινήματος, σαν ιδιαίτερα σημαντική. Σε άλλη στήλη της εφημερίδας υπάρχει κείμενο που αναφέρεται στα σχετικά πολιτικά συμπεράσματα, οπότε εδώ θα σταθούμε κυρίως στο ρεπορτάζ για την απεργία στην Αθήνα.
Να σημειώσουμε, πρωτίστως, ότι η απεργία δεν ήταν από τις πιο πετυχημένες. Πολλοί εργαζόμενοι, που κατέβηκαν και μαζικοποίησαν την απογευματινή συγκέντρωση της Τρίτης, πριν ξαναχτυπηθεί, με τον φόβο της απόλυσης και ιδιαίτερα με τις δυσκολίες που έθετε μια 48ωρη απεργία, ή δεν απέργησαν καθόλου ή απέργησαν τη δεύτερη μέρα, κάτι που φάνηκε από τη πιο μαζική συμμετοχή, το πρωί της Τετάρτης, στο Σύνταγμα.
Να πούμε ότι παρά τα μεγάλα λόγια για τη σημασία της απεργίας από πολλούς παράγοντες υποτιμήθηκε στη πράξη. Πρώτ’ απ’ όλα βέβαια από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό για ευνόητους λόγους. Δυστυχώς όμως με τον τρόπο που κινήθηκαν και οι αριστερές δυνάμεις φάνηκε αυτή η υποτίμησή της.

Η «αφασία» του ΚΚΕ έκφραση της αμηχανίας της καθοδήγησής του

Σε όλο και πιο δεινή θέση βρίσκεται η καθοδήγηση του ΚΚΕ όσο το ξεπούλημα της χώρας και η αντεργατική καταιγίδα κλιμακώνονται. Με τοποθετήσεις εκτός θέματος, με ένα αντιφατικό μείγμα από βερμπαλισμούς και ταξικές κορόνες που προσγειώνονται απότομα σε… ταξικά αιτήματα εκλογών –και που συνοδεύονται από συγκεντρώσεις σε εξήντα(!) πόλεις–, η καθοδήγηση του ΚΚΕ επιδιώκει να ξεφύγει από τα ζητήματα που της θέτει η πραγματική ζωή και η ταξική πάλη όπως εξελίσσεται… Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτήν, η εποχή της εικονικής πολιτικής και του εικονικού κινήματος βαδίζει με τυμπανοκρουσίες προς το τέλος της.
Το βάθεμα της εξάρτησης και η τυφλότητα του ΚΚΕ
Η πραγματικότητα είναι πολύ ανάγλυφη για να την αγνοεί κανείς. Η εξάρτηση της χώρας από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, η πλήρης παραρτηματοποίησή της, το ξεπούλημα των ζωτικών της πόρων, η πλήρης παραγωγική της αποσυγκρότηση, η παράδοση της εργατικής τάξης της χώρας στα ιμπεριαλιστικά αρπακτικά είναι πια γεγονότα που εμφανίζονται με ωμή καθαρότητα ακόμα και στον πιο άσχετο.

Όταν η απομόνωση συναντάει την πλατεία

Η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στη 48ωρη δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι προκάλεσε έκπληξη, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια του κινήματος των πλατειών και παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν τις πρώτες μέρες σε μέλη, οπαδούς του, αλλά και σε ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς και όχι μόνο.
Δέσμιο της εδώ και δεκαετίες επιλογής του να παίζει στο πλαίσιο του αποδεκτού από το σύστημα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, και να μην υπερασπίζεται τις όποιες μεγάλες κινητοποιήσεις του εργαζόμενου λαού από τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, κράτησε την ίδια στάση απομάκρυνσης και απομόνωσης, όσο μπορούσε τουλάχιστον, του κόσμου του από το κίνημα.
Ενώ λοιπόν πολύ σωστά το ΠΑΜΕ προγραμμάτισε και πραγματοποίησε πρωινή συγκέντρωση, αρκετά άμαζη, με το πρόσχημα των αντιδράσεων από ακροδεξιά στοιχεία και τραμπούκους, ασφαλίτες κ.λπ. και της αποφυγής προβοκάτσιας την πρώτη μέρα φρόντισε να βρεθεί στο Σύνταγμα νωρίς και να φύγει αρκετή ώρα πριν πλησιάσουν οι… «άλλοι»!

11 Ιουλ 2011

Εκδήλωση - συζήτηση του ΚΚΕ(μ-λ) στη Θεσσαλονίκη:
Mετά το μεσοπρόθεσμο τι;

Νέα κύματα επίθεσης έρχονται!
Μαθαίνουμε να αντιστεκόμαστε.
Να μάθουμε και να νικάμε

Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και όσα συνόδευσαν το διήμερο 28-29 Ιούνη, διαμορφώνονται καινούργια πολιτικά δεδομένα στον τόπο, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό δεν αναμένεται ν’ ανακοπούν. Χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης των καταστάσεων, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (έστω και όπως έγινε) αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία του συστήματος, που κατάφερε ν’ ανατρέψει, παραμονή της ψήφισης, το κλίμα, κυρίως μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας μια κυβέρνηση που μπόρεσε να περάσει τον κάβο, έστω και με αρκετό πολιτικό κόστος.
Κατάφεραν βασικά οι ξένοι ιμπεριαλιστές, συμβιβαζόμενοι μέσα στους ανταγωνισμούς τους, να ξαναποκαταστήσουν έστω προσωρινές ισορροπίες, να ξανασταθεροποιήσουν (μέχρι νεωτέρας) τον συμβιβασμό του ’74 και να αναδείξουν μια κυβέρνηση πειθήνια και πρόθυμη να πάει μέχρι τέλους(;) τη βρόμικη δουλειά.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι φυσικά ό,τι καλύτερο για τον λαό μας, ο οποίος παρ’ όλο που «ξεπέρασε» τον εαυτό του και έδωσε τη μεγάλη μάχη, δεν κατάφερε για μία ακόμη φορά να πετύχει ανατροπή της επίθεσης. Φυσικά πέτυχε μια σειρά σημαντικές ανατροπές στο πολιτικό κλίμα και στην ατμόσφαιρα, κατάφερε να στριμώξει την αντίδραση και το κατεστημένο και κυρίως αφήνει πολλές παρακαταθήκες για τις μάχες που έρχονται, για τις ταξικές αναμετρήσεις που δρομολογούνται άμεσα. Το πέρασμα του μεσοπρόθεσμου ανέδειξε για τη φάση που διανύουμε τα όρια της ταξικής πάλης και αντίστασης, έστω και αν σε αυτή την αναμέτρηση ο λαός «ανακάλυψε» και ένα ακόμη όπλο, το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Ανέδειξε το όρια όχι μόνο του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, αλλά και του εργατικού κινήματος έτσι όπως το έχουν καταντήσει ρεφορμιστές και εργατοπατέρες.
Ανέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο πίσω και μακριά από τις ανάγκες των αγωνιζόμενων βρίσκεται η Αριστερά «μας» σε όλες τις επίσημες -αλλά δυστυχώς και σε πολλές εξωκοινοβουλευτικές- εκδοχές της.

10 Ιουλ 2011

ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ

Ηταν 25 του Μάη όταν πλήθος λαού άρχισε να ξεσηκώνεται και να μαζεύεται στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες της χώρας. H αιτία γι’ αυτό ήταν το ξεχείλισμα της οργής της νεολαίας, των εργαζόμενων, των ανέργων γιατί τους παίρνουν το μισθό, τη δουλειά, τη δωρεάν παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση. Τη ζωή τους. Γιατί, κάτω από την μπότα της τρόικας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, επιτίθεται λυσσασμένα στους εργαζόμενους και το λαό με το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Με τα νέα βάρβαρα μέτρα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στα επιδόματα και με νέα δυσβάσταχτη φορολογία. Γιατί, με το τεράστιο κύμα ιδιωτικοποιήσεων ξεπουλιέται η χώρα και χιλιάδες εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο.
Ο λαός ξεσηκώνεται για το παρόν του, το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Ξεσηκώνεται κατά της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, των άλλων παρατρεχάμενων, γιατί το πολιτικό τους σύστημα είναι που τον οδηγεί σε αυτή την εξαθλίωση. Ξεσηκώνεται ενάντια στο πολιτικό σύστημα που τα έχει ακουμπήσει κανονικά στο ντόπιο κεφάλαιο, στον ΣΕΒ, τους μεγαλέμπορους, τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τους τραπεζίτες, στους ιμπεριαλιστές πάτρωνές του, στους «δανειστές» το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Δημιουργείται έτσι ένα κίνημα που είναι πιστό στο ραντεβού του κάθε μέρα στο Σύνταγμα, στη Βουλή και στις άλλες πλατείες της χώρας.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Είναι αλήθεια ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το κίνημα των πλατειών ήταν το Σύνταγμα. Γι' ευνόητους λόγους, μιας και το κέντρο αποφάσεων βρίσκεται στην Αθήνα! Η Προλεταριακή Σημαία που κυλοφορεί έκανε μια προσπάθεια για ενημέρωση και από άλλες πόλεις. Ακολουθούν ανταποκρίσεις, όπως μας τις έστειλαν σύντροφοι και φίλοι.

Θεσσαλονίκη
Ο Λευκός Πύργος και η συνέχεια των αγώνων
Δειλινό της περασμένης Τετάρτης, γύρω στις 9, ο κόσμος στην πλατεία μπροστά στο Λευκό Πύργο ήταν λιγοστός. Μια μικρή ομάδα στο πλακόστρωτο προς την παραλία συζητούσε για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, το ζήτημα του νερού και τις αντιδράσεις που πρέπει να οργανωθούν στο επόμενο διάστημα. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ και κάποιοι παλιοί γνώριμοι από την Αραβησσό. Μια άλλη ομάδα μόλις ξεκινούσε μια διαδήλωση προς τα γραφεία των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Για την Πέμπτη και την Παρασκευή είχε προγραμματιστεί απολογιστική συνέλευση ενόψει της συμμετοχής στο πανελλαδικό κάλεσμα της πλατείας Συντάγματος το Σαββατοκύριακο. Υστερα από σχεδόν σαράντα ημέρες διαρκούς κινητοποίησης ο Λευκός Πύργος φαίνεται πως σταματά να είναι ένα σημείο μαζικής συνάντησης και συζήτησης, αποτέλεσμα όχι μόνο του καλοκαιριού και του φευγιού των φοιτητών, αλλά κυρίως των ορίων που αναδείχτηκαν στον πρόσφατο κύκλο των μαζικών αγώνων για την αποτροπή ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

9 Ιουλ 2011

Έξω η Χίλαρι Κλίντον από την Ελλάδα!
Καλεσμα σε σύσκεψη

Οι αμερικaνοι ιμπεριαλιστeς hταν, εiναι και θα εiναι
ορκισμΕνοι εχθροi των λαΩν της περιοχΗς
Έξω η Χίλαρι Κλίντον από την Ελλάδα!
Έξω οι ιμπεριαλιστές από Ελλάδα, Τουρκία, Βαλκάνια, Κύπρο, Μέση Ανατολή!
ΠΟλεμο στον πΟλεμο των ιμπεριαλιστΩν!
Ευθεία πρόκληση απέναντι όχι μόνο στο λαό μας, αλλά και σ’ όλους τους γειτονικούς λαούς είναι η επίσκεψη του επίσημου εκπρόσωπου των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στην περιοχή. Επίσκεψη που ουσιαστικά ισοδυναμεί με επίδειξη δύναμης και πυγμής της υπερδύναμης, πρώτα και κύρια απέναντι στον επί μήνες αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Νέα κύματα επίθεσης έρχονται!
Μαθαίνουμε να αντιστεκόμαστε
Να μάθουμε και να νικάμε

Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και όσα συνόδευσαν το διήμερο 28-29 Ιούνη, διαμορφώνονται καινούργια πολιτικά δεδομένα στον τόπο, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό δεν αναμένεται ν’ ανακοπούν. Χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης των καταστάσεων, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (έστω και όπως έγινε) αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία του συστήματος, που κατάφερε ν’ ανατρέψει, παραμονή της ψήφισης, το κλίμα, κυρίως μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας μια κυβέρνηση που μπόρεσε να περάσει τον κάβο, έστω και με αρκετό πολιτικό κόστος.
Κατάφεραν βασικά οι ξένοι ιμπεριαλιστές, συμβιβαζόμενοι μέσα στους ανταγωνισμούς τους, να ξαναποκαταστήσουν έστω προσωρινές ισορροπίες, να ξανασταθεροποιήσουν (μέχρι νεωτέρας) τον συμβιβασμό του ’74 και να αναδείξουν μια κυβέρνηση πειθήνια και πρόθυμη να πάει μέχρι τέλους(;) τη βρόμικη δουλειά.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι φυσικά ό,τι καλύτερο για τον λαό μας, ο οποίος παρ’ όλο που «ξεπέρασε» τον εαυτό του και έδωσε τη μεγάλη μάχη, δεν κατάφερε για μία ακόμη φορά να πετύχει ανατροπή της επίθεσης. Φυσικά πέτυχε μια σειρά σημαντικές ανατροπές στο πολιτικό κλίμα και στην ατμόσφαιρα, κατάφερε να στριμώξει την αντίδραση και το κατεστημένο και κυρίως αφήνει πολλές παρακαταθήκες για τις μάχες που έρχονται, για τις ταξικές αναμετρήσεις που δρομολογούνται άμεσα. Το πέρασμα του μεσοπρόθεσμου ανέδειξε για τη φάση που διανύουμε τα όρια της ταξικής πάλης και αντίστασης, έστω και αν σε αυτή την αναμέτρηση ο λαός «ανακάλυψε» και ένα ακόμη όπλο, το ΣΥΝΤΑΓΜΑ. 
(Από το κύριο άρθρο της εφημερίδας)

7 Ιουλ 2011

Να μην περάσει ο νέος Νόμος Πλαίσιο
Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στις σπουδές

Πριν από λίγες μέρες, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και στο τέλος της εξεταστικής για τους περισσότερους φοιτητές αποφάσισε η κυβέρνηση να «βγάλει στο φως» τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτός ο νόμος είναι εναρμονισμένος πλήρως στις συνθήκες της Μπολόνια και έρχεται σαν ένα μέρος του Μνημονίου στην παιδεία. Δεν είναι απλά άλλος ένας νόμος, αλλά ένα βάρβαρο χτύπημα στην εκπαίδευση που θα διαλύσει πλήρως τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της. Θα πετάξει χιλιάδες φοιτητές στο δρόμο και θα δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, που τα παιδιά των χαμηλότερων οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων δεν θα έχουν καμία θέση.
Συνοπτικά οι πιο βασικές πτυχές του νόμου είναι οι εξής:

Ανακοίνωση καταγγελία για τις διώξεις μεταναστών από την αστυνομία στην Ηγουμενίτσα

· Επιθέσεις της αστυνομίας σε μετανάστες, ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα
· Απειλές και πιέσεις και σε αλληλέγγυους πολίτες
To τελευταίο διάστημα η αστυνομία, αφού ξήλωσε τον καταυλισμό των μεταναστών και συνέλαβε τους περισσότερους, για να «καθαρίσει» η πόλη και να γίνει «ανθρώπινη», όπως ισχυρίζονταν διάφορες πλευρές, επιδίδεται σε ένα φασιστικής έμπνευσης προγκρόμ και κυνηγά όποιον μετανάστη βρει μπροστά της, είτε έχει χαρτιά είτε όχι.
Στόχος αυτών των επιθέσεων είναι όχι μόνο οι μετανάστες στους οποίους απαγορεύεται να κυκλοφορούν πλέον μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά και αλληλέγγυοι και όποιοι βρίσκονται κοντά τους.

4 Ιουλ 2011

Τουρκία: Νικητές και κερδισμένοι

Αν και όχι καθολική, όπως πιθανόν να προσδοκούσε λίγο καιρό πριν, η νίκη Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές στις 12 Ιούνη εδραιώνει την πολιτική κυριαρχία του AKP και του Τούρκου πρωθυπουργού στις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Με 21,4 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό σχεδόν 50%, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ελέγχει πλήρως με 326 έδρες την Εθνοσυνέλευση, αν και δεν μπόρεσε να πιάσει τις 330 που θα του επέτρεπαν να προκηρύξει μονομερώς συνταγματικό δημοψήφισμα ή, πολύ περισσότερο, να πραγματοποιήσει συνταγματικές αλλαγές μόνο με τη δική του κοινοβουλευτική δύναμη. Ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας κιτρίνισε ξανά στη μεγαλύτερη έκτασή του, εκτός από τα παράλια του Αιγαίου, την ανατολική Θράκη και φυσικά τις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά. Για τρίτη συνεχόμενη φορά οι μετριοπαθείς ισλαμιστές κατορθώνουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ στην πολιτική ιστορία της χώρας, και να επαναβεβαιώσουν πως αποτελούν το ισχυρότερο πολιτικό κέντρο.

Αφιερωμένο εξαιρετικά!

H στήλη συνηθίζει να παραθέτει ολόκληρα κομμάτια που έχει γράψει κάποιος όταν υπάρχει κάτι σημαντικό να ειπωθεί από μόνο του. Αρχικά παρατίθεται το κείμενο ενός «σεσημασμένου» συγγραφέα που αναφέρεται από τον προπροηγούμενο αιώνα στο ζήτημα της οργανικής σύνδεσης του χρέους με το καπιταλιστικό σύστημα. Πράγμα που απασχόλησε πρόσφατα και ένα συνέδριο κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το παραθέτουμε:

Κάντε με πρωθυπουργό!

Όσοι έχουν θητεύσει ανά τους –πάλαι ποτέ– καφενέδες τής επικράτειας όλο και θα θυμούνται κάτι τύπους που είχαν έτοιμη τη συνταγή για τα προβλήματα της χώρας. «Κάντε με, ρε, πρωθυπουργό για μια μέρα –τους έφτανε μια μέρα– και θα δείτε». Ακολουθούσε στη συνέχεια το... πρόγραμμα που συνήθως αποτελούνταν από σειρά διαταγών. Θα διέταζε, λοιπόν, τους υπουργούς να είναι αποτελεσματικοί, τους βιομήχανους να είναι παραγωγικοί, τους τραπεζίτες να είναι έντιμοι, τους γιατρούς να μην παίρνουν φακελάκι κ.ο.κ. Ακολουθούσε βέβαια χοντρή πλάκα, «Πες μας κι άλλα, μεγάλε» και γενικώς περνάγαμε καλά.
Έτσι γινόταν τότε στα καφενεία. Δυστυχώς, από τότε μέχρι τα τώρα τα καφενεία έχουν λιγοστέψει δραματικά. Έτσι, τους υποψήφιους σωτήρες τής σήμερον είναι πολλοί που τους παίρνουν στα σοβαρά. Ιδιαίτερα αν έχουν και κάποιους ακαδημαϊκούς τίτλους και, πάνω απ' όλα, αν έχουν προβληθεί στα κανάλια. Βεβαίως, οι υπεύθυνοι των καναλιών δεν ανήκουν επ' ουδενί στην κατηγορία των αφελών. Ποιους θα προβάλουν, πότε, με ποια συχνότητα, αυτά έχουν πάντα άμεση σχέση με τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις και μανούβρες. Με το πού θέλουν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου, με το ποιες απόψεις θέλουν να πλασάρουν, ποια ζητήματα να συσκοτίσουν κ.λπ.

1 Ιουλ 2011

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει την απαγόρευση από την κυβέρνηση του απόπλου των πλοίων της αποστολής του «Στόλου της Ελευθερίας 2». Πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκονται όπως πάντα οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ηγεσία του ΟΗΕ που καλούσαν όλες τις χώρες, απ’ όπου προέρχονται τα πλοία, να ευθυγραμμιστούν με την απαίτηση του Ισραήλ να μην αποπλεύσουν.
Το ΚΚΕ(μ-λ) καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που με την γενικότερη πολιτική σύσφιξης των σχέσεων με το Ισραήλ, κόντρα στη θέληση του ελληνικού λαού, στέκεται απέναντι στον αγώνα των Παλαιστινίων αλλά και των άλλων αραβικών λαών και ουσιαστικά στηρίζει τις παράνομες, πειρατικές και δολοφονικές πρακτικές των Ισραηλινών κατοχικών κατά του Παλαιστινιακού λαού. Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη στάση της κυβέρνησης και να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ζωή και αξιοπρέπεια.

«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ» ΒΟΜΒΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Εκτός από τις 83.000 απολύσεις που έχουν ήδη γίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το «μεσοπρόθεσμο» προβλέπει επιπλέον 150.000 απολύσεις. Και μόνο αυτό το μέτρο της πρόσθεσης περισσότερων από εκατό χιλιάδες ανέργων στις ουρές του ΟΑΕΔ θα φέρει ένα ντόμινο περαιτέρω μειώσεων μισθών και συρρίκνωσης του εργατικού εισοδήματος. Σε συνδυασμό με το σύνολο των «μεσοπρόθεσμων μέτρων» (τρομακτικές αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και μειώσεις συντάξεων) θα προκαλέσει νέες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οξύνοντας ακόμα παραπέρα την «ύφεση της οικονομίας» των λαϊκών στρωμάτων. Απέναντι σε αυτές τις διαπιστώσεις, η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι το ξεδιάντροπο «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων για να αποκρύψουν ότι η ανεργία έχει ήδη χτυπήσει ρεκόρ και συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Ετσι, από τις 704.000 άνεργους τον Απρίλιο, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ αναφέρουν 685.000 το Μάιο.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΧΩΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ»

18/6
Ενας μήνας στο Σύνταγμα προσφέρεται για κάποιες σκέψεις και συμπεράσματα. Αρκετά πράγματα έχουμε γράψει για το τι κατά τη γνώμη μας γίνεται εκεί, για τις επιδιώξεις του συστήματος, για τις υπαρκτές και τεχνητές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, για τη σύνθεση του κόσμου, για τη στάση των δυνάμεων της Αριστεράς, για τη στάση του ΚΚΕ(μ-λ) και κυρίως για τη στάση του λαού μας που επί ένα μήνα επιμένει να βρίσκεται στο Σύνταγμα και στις άλλες πλατείες της χώρας, εκφράζοντας την οργή του κατά της μνημονιακής πολιτικής και απαιτώντας να παρθεί πίσω το μνημόνιο αλλά και να μην ψηφιστεί το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα στάθηκαν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του «χώρου Αριστερά στην πλατεία». Είναι γνωστό ότι ο χώρος αυτός δεν είναι, όπως λεγόταν, του ΚΚΕ(μ-λ), αλλά χώρος ο οποίος στήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ) και άλλων συναγωνιστών σαν αποτέλεσμα της μάχης που δινόταν για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Φυσικά δεν καταλήξαμε σε αυτό ως ένδειξη υποταγής σε αυτούς που απαγόρευαν το μοίρασμα κομματικής προκήρυξης, κάτι που δεν σταμάτησε άλλωστε, αλλά σαν προσπάθεια να μπορέσουμε να επικεντρώσουμε στο πλέον επίδικο, που δεν είναι άλλο από το κίνημα και τη συνέχισή του.

«ΧΩΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ»
Πετυχημένη η ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην πλατεία Συντάγματος

Το περασμένο Σάββατο (18/6), ο «Χώρος Αριστερά στην Πλατεία» πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση με βασικό «θέμα» τις πολιτικές εξελίξεις και την κατεύθυνση προχωρήματος του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η συζήτηση εντασσόταν στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει το ΚΚΕ(μ-λ), μέσα από τη συλλογικότητα του «Χώρου Αριστερά στην Πλατεία» από την πρώτη μέρα του ξεσπάσματος των κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα, να θέσει με οργανωμένο, συναγωνιστικό αλλά και αποφασιστικό τρόπο την κατεύθυνση πάλης με βασικό πολιτικό στόχο τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και την ανατροπή του μνημονίου.