Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Μαΐ 2005

Τσανγκ Τσουνκιάο (1917-2005)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού πρακτορείου, μόλις τώρα έγινε γνωστό ότι στις 21 Απρίλη πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τσανγκ Τσουνκιάο, ηγετικό στέλεχος της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης (ΜΠΠΕ), ο οποίος μετά το ρεβιζιονιστικό πραξικόπημα τον Οκτώβρη του 1976 συνελήφθη μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του ΚΚ Κίνας. Το 1981 σε μια δίκη παρωδία καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με την Τσιαν Τσινγκ, ενώ αργότερα η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια. Η στάση τους στη δίκη ανήκει πλέον στην υπερήφανη παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος, όπου ο γενναίος πολιτικός τους λόγος έγινε πραγματικό κατηγορητήριο της ρεβιζιονιστικής προδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η δίκη είχε ξεκινήσει με τυμπανοκρουσίες και απ’ ευθείας τηλεοπτική κάλυψη, πολύ γρήγορα κατέληξε ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών. Η Τσιαν Τσινγκ πέθανε το 1991 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (επίσημη εκδοχή ότι ...αυτοκτόνησε).

Ο Τσανγκ Τσουνκιάο έγινε μέλος του κόμματος το 1938 και μετά την απελευθέρωση δούλεψε σαν δημοσιογράφος στη Σαγκάη. Το 1967, στη διάρκεια της ΜΠΠΕ οργάνωσε την Κομμούνα της Σαγκάης και το 1969 εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΚ. Το 1975 έγινε δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Υπήρξε από τα στελέχη που πρωτοστάτησαν στον ιδεολογικό αγώνα κατά τη διάρκεια της ΜΠΠΕ. Ιδιαίτερα γνωστό το άρθρο του Για την ολοκληρωτική διχτατορία πάνω στην αστική τάξη (1975).