Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

17 Σεπ 2012

Eφυγε ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ
Δημήτρης Τάσος - Μπουκουβάλας

Λίγες μέρες πριν, σε ηλικία 93 ετών, έφυγε ήσυχα από τη ζωή στο σπίτι του στη Λάρισα ο Δημήτρης Τάσος, πιο γνωστός ως Μίμης Μπουκουβάλας. Επρόκειτο για τον τελευταίο εν ζωή καπετάνιο μεγάλης μονάδας του ΕΛΑΣ, της Ταξιαρχίας Ιππικού η οποία έδρασε στη Θεσσαλία και αποτέλεσε θρύλο, όπως και ο διοικητής της.
Ο Μίμης Μπουκουβάλας εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις αριστερές ιδέες και στο κομμουνιστικό κίνημα, πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και το φθινόπωρο του 1942 ανέβηκε ως αντάρτης στον Oλυμπο. Το 1943 άρχισε να συγκροτεί τις πρώτες έφιππες ομάδες οι οποίες εξελίχθηκαν σε σύνταγμα και αργότερα, με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, σε Ταξιαρχία Ιππικού, η οποία έδρασε σε όλες τις περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου. Η μάχη της Πόρτας, η πρώτη εκ παρατάξεως μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ, στην οποία 300 ΕΛΑΣίτες επί 3 ημέρες εμπόδισαν 3.000 Ιταλούς να παραβιάσουν την είσοδο προς την ελεύθερη Ελλάδα, τον ανέδειξε σε σημαντική μορφή του αντιστασιακού κινήματος, ενώ το όνομά του συνδέθηκε με τον αφοπλισμό των 1.200 ιππέων του συντάγματος της Αόστης από 60 έφιππους ΕΛΑΣίτες και με τη μάχη της σοδειάς, το καλοκαίρι του 1944, κατά τη διάρκεια της οποίας διέτρεχε τη Θεσσαλία, αποκρούοντας τις γερμανικές επιθέσεις. Ευτύχησε να απελευθερώσει την πόλη του, τη Λάρισα, τον Οκτώβριο του 1944 και να γίνει δεκτός με μεγάλη αγάπη από το λαό της πόλης.
Το ελληνικό κράτος επιβράβευσε τη δράση του αυτή, συλλαμβάνοντάς το Μάρτιο του 1945. Από τότε υπέστη πολλές διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και βασανισμούς. Ο ίδιος μέτρησε 28 χρόνια εξορίας και φυλακής. Μετά το 1968 και ως το θάνατό του ακολούθησε το ΚΚΕ εσωτερικού και το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στην εξορία, αφηγήθηκε στον Αλέξη Σεβαστάκη τη δράση του και κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο καπετάν Μπουκουβάλας-Το αντάρτικο ιππικό της Θεσσαλίας» (Αθήνα, Διογένης 1978), ένα βιβλίο που σε μεταφέρει στον κόσμο της αντίστασης με ζωντάνια και ακρίβεια.
Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μίμη Μπουκουβάλα πριν από μερικά χρόνια, όταν έγραφα το βιβλίο για τον αδελφικό του φίλο Θωμά Πάλλα-Καπετάν Κόζιακα. Μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του, ο προσεκτικός του λόγος, η προσπάθειά του να μεταφέρει αληθή γεγονότα και όχι ανακρίβειες, αλλά και η αγάπη με την οποία τον περιέβαλλαν όχι μόνο φίλοι και γνωστοί, αλλά και ο απλός κόσμος στη Θεσσαλία, ο οποίος είχε αναγάγει σε θρύλο το όνομά του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Κώστας Μιχαλάκης