Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Σεπ 2012

SOS Χαλκιδική - εικόνες από το μέλλον

 Η φωτογραφία είναι από το έντυπο των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στη Μεταλλουργία Χρυσού
Εικόνες από το μέλλον εκτυλίχθηκαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Πάνω από 1.500 άτομα στην καρδιά του Κάκαβου, στις Σκουριές, αψήφησαν τον φόβο από την παρουσία τεράστιας αστυνομικής δύναμης και διεκδίκησαν το δίκιο τους. Όλο το χωριό βρέθηκε στο πόδι ως αργά την νύχτα από τις συνεχείς προκλήσεις της αστυνομίας, παρουσία ελικοπτέρου, συλλήψεις διαδηλωτών, συνεχή μπλόκα. Την Κυριακή το χωριό ήταν κυριολεκτικά περικυκλωμένο, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να μην τολμάνε να μπούνε στο χωριό.
Την Τετάρτη στις 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ορμύλια Χαλκιδικής εκδήλωση από τους κατοίκους που ανέλυσαν τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στη ζωή τους και έκαναν κάλεσμα αγώνα. Στο τέλος της εκδήλωσης ψηφίστηκε ψήφισμα εναντίωσης στο μεταλλείο Χρυσού και καταγγελίας της εταιρείας, του Μπόμπολα, της κυβέρνησης που εκμεταλλεύονται την ανεργία και την ανέχεια του πληθυσμού, για να φτιάξουν «στρατό» που τον στρέφουν ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν.
Σύσσωμα τα γύρω χωριά αντιδρούν στο μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου. Η καναδέζικη Eldorado και ο Μπόμπολας έχουν ξεκινήσει το καταστροφικό τους έργο. Ένα έργο που θα φέρει «την κόλαση επί της Γης» στη Χαλκιδική.
Μια χαβούζα διαμέτρου 1 χλμ. και βάθους 220 μέτρων θα παράγει 3.116 τόνους σκόνη ανά ώρα. Σκόνη πετρώματος εμποτισμένη με τοξικά στοιχεία και βαριά μέταλλα που θα επικάθεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις Σκουριές. Δηλαδή σε μια ακτίνα που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Χαλκιδικής. Σε ευθεία γραμμή  χαρακτηριστικά αναφέρεται: Ιερισσός 17 χλμ., Πολύγυρος 22 χλμ., Ορμύλια 22 χλμ., Νικήτη 25 χλμ. Εννέα γεωτρήσεις περιμετρικά της εξόρυξης που θα φτάνουν σε βάθος έως 150 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα αντλούν συνεχώς νερό, στραγγίζοντας τον Κάκαβο. Ένα έργο που θα αποτελειώσει και ό,τι θα έχει απομείνει από τα αιωνόβια δέντρα του Κάκαβου ύστερα από την υλοτόμηση 4.000 στρεμμάτων δασικής γης από την εταιρεία για το  ξεκίνημα της εκσκαφής. Ένα γυμνό βουνό με φράγματα που θα κατασκευάσει η εταιρεία στα ρέματά του για να συγκρατεί και να αποθέτει το αλεσμένο πέτρωμα. Να εναποθέτει σε μορφή σκόνης τοξικό πέτρωμα, τον ίδιο τον θάνατο, σε ποσότητα ίση με το 98% αυτού που θα εξορύσσεται από την εκσκαφή. Με τη βροχή, από τον χώρο απόθεσης τοξικά στοιχεία και βαριά μέταλλα θα μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Αέρας, γη, νερό, όλα δηλητηριασμένα. Μια ασταμάτητη παραγωγή θανάτου για να εξυπηρετήσει το κέρδος των σύγχρονων χρυσοθήρων.
Ένα έργο με ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες βλάβες στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου. Τεράστιες ποσότητες τοξικών και βαριών μετάλλων από την εξόρυξη, στη σκόνη που επικάθεται, στο νερό, στον αέρα από την σκόνη που αιωρείται περνά στην τροφική αλυσίδα. Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, τουρισμός θα υποστούν ανυπολόγιστες βλάβες. Η υγεία των κατοίκων της περιοχής και των εργαζόμενων στα μεταλλεία κινδυνεύει πολύ σοβαρά.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι κάτοικοι αντιδρούν με τόση μανία. Κρίνεται η ίδια τους η ζωή και το μέλλον του τόπου τους. Οι κάτοικοι ετοιμάζονται, οργανώνονται, το ίδιο κάνει η εταιρεία, ο Μπόμπολας, το κράτος, για μια σύγκρουση η οποία είναι αναπόφευκτη.
Αυτός ο αγώνας που ξεκίνησε στη Χαλκιδική ενάντια στη μνημονιακή καταστροφή του τόπου και του λαού μας πρέπει και μπορεί να πλατύνει, να συνδεθεί με όλα τα κομμάτια των εργαζομένων. Αυτό και θα γίνει, γιατί ο αγώνας είναι παραπάνω από δίκαιος, είναι αγώνας για την επιβίωση ενός τόπου, μιας ολάκερης κοινωνίας. Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους.