Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

7 Σεπ 2012

Η «ΕΦΕΔΡΕΙΑ» ΑΛΛΑΞΕ ΟΝΟΜΑ, ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Σχέδιο μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο

Σταθερά προσηλωμένη στο πέταγμα δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στην ανεργία βρίσκεται και η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Παρά τη μετονομασία της «εφεδρείας» σε «διαθεσιμότητα» και παρά τις «κόκκινες γραμμές» της ΔΗΜΑΡ, ο στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος: μέχρι το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να μειωθεί κατά 150.000. Αυτό που απασχολεί τα κυβερνητικά επιτελεία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό, η διαδικασία επιλογής αυτών που θα απολυθούν, προκειμένου να προκληθούν οι λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από τον κόσμο της δημοσιοϋπαλληλίας ο οποίος αγωνιά και αγανακτεί.
Το σχέδιο που μέχρι στιγμής δείχνει να προκρίνεται περιλαμβάνει την απόλυση 35.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014 (20.000 μέσα στο 2013 και 15.000 μέσα στο 2014), ενώ μέχρι το 2015 άλλοι 110.000 θα δουν την πόρτα της εξόδου είτε μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είτε μέσω της λήξης των συμβάσεων με τις οποίες έχει προσληφθεί στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και επειδή οι συνταξιοδοτήσεις -πρόωρες ή κανονικές- δεν αρκούν για να καλύψουν αυτόν τον εξωφρενικό στόχο, θα επιστρατευθεί η γνωστή μέθοδος της αξιολόγησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβρη.
Έτσι, σε πρώτη φάση, αναμένεται να απολυθούν (να τεθούν σε «διαθεσιμότητα») όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα (υπολογίζονται στους 3.000), αλλά και όσοι δεν αξιολογήθηκαν ικανοποιητικά. Όλοι αυτοί θα αμείβονται για ένα χρόνο με το 75% του βασικού μισθού.
Επιπλέον, το «νέο» σχέδιο προβλέπει εκβιαστική εξώθηση των δημοσίων υπαλλήλων σε πρόωρη συνταξιοδότηση και ένταξή τους σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για τρία χρόνια πριν τη σύνταξη με το 60% του βασικού μισθού. Φυσικά, βασικό «κίνητρο» προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί ο φόβος για τα χειρότερα στο μέλλον. Φόβος που επιτείνεται και από τον εκβιασμό-«προειδοποίηση» ότι όσοι δεν ενταχθούν στο τωρινό μοντέλο δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων στο μέλλον.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης αναμένεται να είναι τραγικές, τόσο για τους ίδιους τους δημόσιους υπάλληλους όσο και για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Το «επίδομα ανεργίας» που θα παίρνουν για ένα χρόνο όσοι μπουν σε διαθεσιμότητα, αλλά και η μείωση πάνω από 50% του μηνιαίων αποδοχών όσων μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ισοδυναμούν με καταβαράθρωση του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος τους. Αλλά και για τους υπόλοιπους τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Η επιβολή της αξιολόγησης ως κριτηρίου για το ποιος παραμένει και ποιος όχι στην εργασία του, αποτελεί την απαρχή ενός καθεστώτος εντατικοποίησης και τρομοκράτησης στους χώρους του Δημοσίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ενώ εξελίσσεται η συζήτηση για την αξιολόγηση, ανασύρεται ξεχασμένη διάταξη σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι που από λάθος ή από δόλο επιβαρύνουν οικονομικά το Δημόσιο θα πληρώνουν από την τσέπη τους κομμάτι ή ολόκληρη την επιβάρυνση!
Όπως είναι φυσικό, η αγωνία και η αγανάκτηση που επικρατεί στους εργαζόμενους του Δημοσίου εντείνονται συνεχώς. Και σε αυτό βοηθά και η εξοργιστική απραξία της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ. Απραξία καθόλου τυχαία αφού υπαγορεύεται από τη συνολικότερη στάση των εργατοπατέρων στο Δημόσιο το προηγούμενο διάστημα. Ήταν αυτοί που αποδέχτηκαν και συνεχίζουν να αποδέχονται την αξιολόγηση. Ήταν αυτοί που νομιμοποίησαν τη συζήτηση γύρω από την «εξυγίανση» του δημόσιου τομέα. Ήταν αυτοί που λειτούργησαν συνολικά ως το μακρύ χέρι των αστικών κυβερνήσεων. Ακόμη και σήμερα που τα πράγματα για τους δημόσιους υπάλληλους έχουν φτάσει στο απροχώρητο προσπαθούν να κινηθούν στη βάση των ισορροπιών του παρελθόντος, αδυνατούν να αντιληφθούν (και φυσικά να υπηρετήσουν) την αναγκαιότητα της σύγκρουσης με την βάρβαρη αυτή πολιτική.
Οι εργαζόμενοι στη Δημόσιο μπορούν και πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις μαζικές απολύσεις, στην αξιολόγηση, στην πειθάρχηση και την τρομοκρατία. Να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς. Να δώσουν τον αγώνα να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Να μην βγει κανείς σε «διαθεσιμότητα». Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να απολογηθούν σε κανέναν. Πόσω μάλλον σε αυτούς που έχουν βάλει στόχο να λεηλατήσουν τις ζωές και τα εισοδήματα του λαού προς όφελος των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΔΝΤ.