Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

22 Σεπ 2012

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αντιδράσεις στην κατάργηση της δωρεάν σίτισης

Στις 18 Ιουνίου η κυβέρνηση δημοσίευσε υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζε την παροχή δωρεάν σίτισης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, οριοθετώντας την βάσει οικονομικών κριτηρίων. Στην πανεπιστημιακή μονάδα της Σάμου μέχρι πέρυσι είχαν δικαίωμα να τρώνε στη λέσχη όλοι οι φοιτητές της σχολής, χωρίς κανέναν περιορισμό. Με το καινούριο ακαδημαϊκό έτος θα σιτίζονται μόνο 400 άτομα δωρεάν και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν 3 ευρώ τη μερίδα!
Να σημειώσουμε ότι στη Σάμο ζούμε τουλάχιστον 800 φοιτητές και ότι ο αριθμός όσων τρώμε καθημερινά στη λέσχη είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 400 κάρτες σίτισης που θα δοθούν. Επίσης τον τελευταίο χρόνο, λόγω των πολύ δύσκολων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι γονείς μας από τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, τις μειώσεις των μισθών, τη φοροληστεία, ο αριθμός των σιτιζόμενων φοιτητών έχει γιγαντωθεί σε σημείο οι ουρές στο εστιατόριο να φτάνουν έξω από το κτήριο.
Παράλληλα γίνονται και άλλες περικοπές, μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα δικαιούνται δωμάτιο στην εστία σε μια εποχή που οι άνεργοι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, ενώ είναι χιλιάδες όσοι δουλεύουν αλλά έχουν μήνες να πληρωθούν. Μια εποχή που οι αιτήσεις για δωρεάν στέγαση πληθαίνουν και ήδη τον προηγούμενο χρόνο κόπηκαν 100 αιτήσεις! Είναι προφανές ότι φέτος θα γίνουν ακόμα περισσότερες αιτήσεις και θα κοπούν ακόμα περισσότερες. Ακόμα, σταματάει τα δρομολόγια ένα λεωφορείο που χρηματοδοτούσαν το πανεπιστήμιο και ο δήμος και εξυπηρετούσε σε συγκεκριμένα μαθήματα που γίνονται σε κτήριο μακριά από το κέντρο της πόλης, αφήνοντας στους φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα μόνη επιλογή να μεταφερθούν με δικό τους όχημα (αν υπάρχει τέτοιο).
Τα παιδιά των λαϊκών τάξεων αντιλαμβάνονται πλέον ότι αυτή η επίθεση τους βάζει αδιαπέραστους οικονομικούς φραγμούς για να συνεχίσουν να σπουδάζου. Ηδη είναι πολλοί οι συμφοιτητές μας που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, έχουν επιστρέψει στα πατρικά τους σπίτια, δουλεύουν ή προσπαθούν να βρουν δουλειά και έρχονται μόνο στις εξεταστικές.
Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου η αγανάκτηση ήταν έντονη και, παρ’ όλο που βρισκόμαστε μέσα στην εξεταστική, πάρθηκαν πρωτοβουλίες, έγιναν συζητήσεις και παρεμβάσεις. Στις συζητήσεις έλλειψε ο προβληματισμός, η απογοήτευση και η απάθεια που κυριαρχούσαν σε παλιότερες συνελεύσεις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε με αποφασιστικότητα στις άμεσες κινήσεις για να προστατευτούν τα κεκτημένα στν σίτιση και τη στέγαση.
Αυτή η αγωνιστική διάθεση έχει οδηγήσει τα ΔΣ των συλλόγων να προκηρύξουν συνελεύσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο.
Εχει επίσης σημασία να πούμε για την υποκρισία της κοινωνικής-φοιτητικής μέριμνας και της λογικής ότι η κρατική μέριμνα για στέγαση και σίτιση πηγαίνει μόνο σε εκείνους που την έχουν «πραγματικά» ανάγκη, αφού, παρ’ όλο που αυτή η αλλαγή στο καθεστώς της σίτισης γίνεται με αφορμή την υπουργική απόφαση στην οποία καθορίζονται οι φοιτητές που έχουν «πραγματικά» ανάγκη τη σίτιση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει καθορίσει από πριν σε πόσους θα δώσει σίτιση, πριν γίνουν οι αιτήσεις ακόμη, κάνοντάς μας ξεκάθαρο ότι η όποια φοιτητική μέριμνα θα προσφέρεται μόνο και εφόσον υπάρχουν λεφτά στα ρημαγμένα από το PSI και την υποχρηματοδότηση ταμεία των πανεπιστήμιων. Το αμέσως επόμενο διάστημα με τη συμβολή αγωνιστών φοιτητών θα επιδιωχθεί οι ως τώρα ζυμώσεις να γίνουν μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτών των αντιδραστικών μέτρων.