Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

5 Σεπ 2012

Να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τη νέα αντεργατική επιδρομή

Τελικά η συγκυβέρνηση αποδείχτηκε αρκετά παραγωγική, αφού μέσα σ’ ένα σύντομο διάστημα στη διάρκεια του καλοκαιριού μπόρεσε να διαμορφώσει ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών και βάρβαρων μέτρων που θα κοστίσουν στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες κοντά στα 15 δις για τα έτη 2013-14. Στο ποσό αυτό, αν προστεθούν και οι προβλεπόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς και τα ύψους 3 δις ευρώ μέτρα του 2012, τότε θα μιλάμε για μια απίστευτη βάρβαρη λιτότητα που θα σφαγιάσει το εισόδημα του κόσμου της δουλειάς και του μόχθου.
Είναι πλέον βέβαιο πως εκατομμύρια εργαζόμενες μάζες θα βουλιάξουν στο βάλτο της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Είναι αλήθεια πως η επίθεση στον εργαζόμενο λαό δεν έχει τέλος, αντίθετα εκδηλώνεται κατά κύματα και με όλο πιο μεγάλη σφοδρότητα. Ηδη τον περασμένο Φλεβάρη με το νέο περιβόητο μνημόνιο, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και 32% για τους νέους. Γεγονός που οδήγησε στη συνέχεια στην κατάρρευση συνολικά των μισθών των εργαζομένων μέχρι και 70%. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σαν εκφραστής των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δήλωσε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Κάθε φορά ισχυρίζονται το ίδιο μέχρι να έρθουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και πάντα με το ίδιο επιχείρημα που δεν είναι άλλο από τη «σωτηρία της χώρας». Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία οικοδομείται κάθε φορά ο εκβιασμός και η τρομοκράτηση του λαού. Η σαρωτική μείωση στους μισθούς, στις συντάξεις κ.ά. γίνεται σε μία περίοδο που η μάστιγα της ανεργίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και τρέχει με 1.036 απολύσεις την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως από την τελευταία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφει 1.147.000 τους άνεργους, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχει φτάσει στους 1.200.000.
Από το Σεπτέμβρη και μετά η ανεργία θα φουντώσει ακόμη περισσότερο, αφού από τον μήνα αυτό λήγουν οι προσλήψεις εποχικών εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις και είναι βέβαιο πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν οι άνεργοι τους 1.500.000, και το ποσοστό πιθανότατα θα ξεπεράσει το 30%. Και πάντα μιλάμε για την επίσημη ανεργία στην οποία ο τρόπος μέτρησής της δεν θεωρεί άνεργο κάποιον που εργάστηκε έστω και μία ώρα κατά την περίοδο της έρευνας. Παίρνονται λοιπόν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα σε συνθήκες που οι μισθοί και συντάξεις των λαϊκών μαζών έχουν υποστεί απανωτές επιδρομές και βρίσκονται ήδη στα επίπεδα της φτώχειας και της ανέχειας για όλες τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
Ενδεικτικά, ορισμένα από τα νέα αντεργατικά μέτρα είναι:
ΔΕΚΟ
Με την εφαρμογή του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ μπορούν να δουν τη μείωση του μισθού τους να φτάνει στο 30%. Στόχος της κυβέρνησης μέσα από αυτή την επιδρομή είναι να αρπάξει 250 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 250 εκ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των οργανισμών.
Κατάργηση δώρων των υπαλλήλων του Δημοσίου
Ολοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου ύστερα από τη μεγάλη επιδρομή που προηγήθηκε, λαμβάνουν για δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ, 250 ευρώ για Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα άδειας. Σύνολο 1.000 ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό καταργείται.
Μείωση συντάξεων
Περικοπές στις κύριες συντάξεις με δύο σενάρια. Το βασικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 3% έως και 20% σε αυτές που είναι πάνω από 700 ευρώ. Ενώ το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 1% έως και 20% στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση η μείωση της σύνταξης θα επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ.
ΟΓΑ
Μείωση των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, που από 360 ευρώ που είναι θα περιοριστούν στα 330 ευρώ.
Επικουρικές
Κλιμακωτές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.
ΕΚΑΣ
Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών.
Αύξηση χρόνου ασφάλισης
Αύξηση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης από τα 15 χρόνια στα 20 ή στα 21 χρόνια.
Αναπηρικές συντάξεις
Περικοπές έως και 33% στα επιδόματα και τις συντάξεις των αναπήρων. Το ύψος των επιδομάτων προτείνεται να περιοριστεί στα επίπεδα του 2008 ή στην καλύτερη περίπτωση του 2009. Για παράδειγμα το χαμηλότερο επίδομα τυφλών, ανάλογα με την κατηγορία, θα είναι στα 310 ή στα 287 ευρώ από 362 ευρώ που είναι σήμερα.
Προνοιακά επιδόματα
Καθιέρωση ορίων οικογενειακού εισοδήματος και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Στόχος να δικαιούται επίδομα ένας ελάχιστος αριθμός.
Εφάπαξ
Μείωση του εφάπαξ για τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η αρχή γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων που μειώνεται κατά 22,67%. Εδώ να σημειώσουμε πως είναι η δεύτερη περικοπή του εφάπαξ των Δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο τον περασμένο Νοέμβρη είχε μειωθεί 20%
Ειδικές εισφορές στις συντάξεις
Νέα εισφορά 1% το μήνα έρχεται για τις κύριες συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν πάρει εφάπαξ ανεξαρτήτως Ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα επηρεαστούν από το μέτρο αυτό περίπου 800.000 συνταξιούχοι κυρίως υπάλληλοι του Δημοσίου, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και ορισμένες κατηγορίες μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά αυτή του 1% θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που θα επιβληθούν.
Εποχικά επιδόματα ανεργίας
Σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά στον κλάδο του τουρισμού, στις κατασκευές, καπνεργάτες, καλλιτέχνες κ.ά. αφού καταργούνται τα εποχικά επιδόματα ανεργίας. Ετσι όλος ο κόσμος αυτός που έπαιρνε 460 ευρώ το μήνα επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ, αυτό καταργείται πλήρως.
Μείωση εργαζομένων του Δημοσίου
Με τη μορφή της διαθεσιμότητας, της μείωσης των συμβάσεων και με μορφή μια πρόσληψη σε κάθε 10 συνταξιοδοτούμενους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015. Βασικό εργαλείο για τη μείωση των μισθωτών του δημοσίου είναι η αξιολόγηση του προσωπικού. Υπάρχουν επίσης οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις περισσότερων από 50 φορέων του δημοσίου.
Στους ΟΤΑ
Λουκέτο θα μπει σε δημοτικές επιχειρήσεις και περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες των εργαζομένων συνολικά στον οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κατάλογος της άγριας επίθεσης στον κόσμο της δουλειάς και συνταξιούχους είναι μακρύς. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η νέα επιδρομή στους μισθούς, στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων θα φέρει περισσότερα δεινά σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, η ζωή τους και η καθημερινή διαβίωση δεν θα γίνει μόνο χειρότερη, αλλά θα είναι δυσβάσταχτη. Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες οι εργαζόμενες μάζες δεν έχουν κάτι καλό να περιμένουν έξω από την πάλη τους. Αυτή λοιπόν οφείλει να είναι η δική τους απάντηση, να αντισταθούν στην επιβολή των νέων αντεργατικών μέτρων και να διεκδικήσουν την καλυτέρευση της ζωής τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει εκείνα τα αποτελέσματα που έχουν ανάγκη οι λαϊκές εργαζόμενες μάζες. Κι αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με όλους αυτούς που προωθούν και επιβάλλουν τα βάναυσα και βάρβαρα μέτρα σε βάρος του κόσμου της δουλειάς και στα παιδιά του. Είναι οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, και ο αστικός πολιτικός κόσμος με επικεφαλής την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, που με τον πιο αδίστακτο και βίαιο τρόπο ξεζουμίζουν τον εργαζόμενο λαό.
Είναι η ΕΕ και η τρόικα που σπρώχνουν τους λαούς σε φτώχεια και εξαθλίωση υπηρετώντας τα μεγάλα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Σε αυτούς υποτάσσονται και αυτούς υπηρετούν οι ντόπιοι υποτακτικοί τους. Η πραγματική δύναμη ωστόσο βρίσκεται στον κόσμο της δουλειάς και την πάλη του. Με αυτές τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές δυνάμεις οι εργαζόμενες μάζες και μπορούν και πρέπει να αναμετρηθούν για να ανοίξει ο δρόμος για διεκδικήσεις και λαϊκές νίκες.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς και όλοι οι αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος οφείλουν όσο ποτέ άλλοτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να αφήσουν τα προσχήματα, τις δημαγωγίες και τα κούφια λόγια και να οργανώσουν από κοινού και χωρίς καμία εξαίρεση κοινές δράσεις με στόχο τον ξεσηκωμό των εργαζόμενων μαζών για μεγάλες αναμετρήσεις για να έρθουν τα αναγκαία οφέλη για το λαό.