Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

10 Σεπ 2012

ΧΙΛΗ: Η νεολαία στους δρόμους

Εδώ και ένα χρόνο το κίνημα της νεολαίας στη Χιλή δίνει μια πολλή σοβαρή μάχη. Η ένταση και η διάρκεια των κινητοποιήσεων έχουν δώσει πλέον παγκόσμιο στίγμα. Μαθητές και φοιτητές έχουν καταλάβει σχολεία και βρίσκονται κάθε βδομάδα στους δρόμους. Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Χιλή ιδιωτικοποιήθηκε το 1982 κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ και σήμερα χαρακτηρίζεται από τους ξεσηκωμένους φοιτητές σαν εκπαιδευτικό απαρτχάιντ, μιας και η Χιλή σήμερα έχει τα πιο ακριβά πανεπιστήμια στον κόσμο. Τα αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών είναι δημόσια και δωρεάν παιδεία και κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αν και το κίνημα έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση σαν μειοψηφικό και περιθωριακό και παρά το γεγονός ότι έχει χτυπηθεί βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής και μετρά εκατοντάδες συλληφθέντες και τραυματίες, εντούτοις συνεχίζει να πιέζει.  Η κυβέρνηση του Pinera προχώρησε σε παραχωρήσεις όπως η αύξηση των υποτροφιών και η μείωση των επιτοκίων στα φοιτητικά δάνεια. Αλλά ακόμα και αυτό δεν έχει πτοήσει τους ξεσηκωμένους φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι ζητούν περισσότερες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και περισσότερα δικαιώματα για τη μεγάλη πλειοψηφία που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις σπουδές της.
Στις 23 Αυγούστου έγινε ογκώδης διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών και μαθητών στην πρωτεύουσα της χώρας, το Σαντιάγκο, και η κυβέρνηση για ακόμη μια  φορά απάντησε με ξύλο και μαζικές συλλήψεις (113 τον αριθμό).