Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Ιαν 2014

"Μαύρο Σάββατο" για τους εμποροϋπαλλήλους της Αθήνας

Με απόφαση της περιφέρειας Αττικής ύστερα από συνεννόηση με το δήμο Αθηναίων αλλά και με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, πολλά καταστήματα και τρία μουσεία της Αθήνας έμειναν ανοιχτά το τελευταίο Σάββατο του 2013 μέχρι τις 11 τη νύχτα! Ο δήμος είχε ήδη κανονίσει την ηχητική κάλυψη του μαρτυρίου με συναυλίες στο προκλητικά φωταγωγημένο κέντρο από το απόγευμα, σε μια προσπάθεια επιβολής της "γιορτινής ατμόσφαιρας". Την απόφαση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου καλώντας τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους "χωρίς την πίεση του χρόνου"· πλημμυρισμένος από "γιορτινή χαρά", ξέχασε μάλλον ότι οι καταναλωτές είναι κατά πλειοψηφία εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, δηλαδή τα θύματα της πολιτικής της εξαθλίωσης, που έχει οδηγήσει σε δυσκολία κάλυψης ακόμα και των βασικών αναγκών.
Κοινή ήταν η στάση ολόκληρου του αστικού τύπου που τις προηγούμενες μέρες προσπαθούσε να πείσει ότι το μέτρο θα αναζωογονήσει μαγικά την αγορά, ανάμεσα σε χαζοχαρούμενες συγκρίσεις με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αστεία επιχειρήματα περί του αισθήματος ασφάλειας λόγω της φωτισμένης πόλης. Αντίστοιχα, την επομένη γράφτηκαν πολλές σελίδες για την τεράστια επιτυχία, χωρίς βέβαια κουβέντα για τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Ερμού και τις παρεμβάσεις σε μεγάλα καταστήματα και βιβλιοπωλεία.
Το "εορταστικό" -για τα αφεντικά- κλίμα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, εκφράζοντας τη δυσφορία του που τα καταστήματα δεν λειτούργησαν και την Κυριακή, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και περιοχές του Ηρακλείου, με απόφαση των αντίστοιχων περιφερειών, σύμφωνα με το νόμο 4177 για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στον άτυπο διάλογο, το υπουργείο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας απάντησε με ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε "εύλογο" το αίτημα, τόνισε ότι δεν είχε υποβληθεί επίσημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κλάδου ώστε να το ικανοποιήσει άμεσα και απείλησε ανοιχτά για αλλαγές στο νόμο που θα επιτρέπουν τη λειτουργία τις Κυριακές, χωρίς το βάρος της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη. Άλλωστε, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων αποφάσισε μόνος του να ανοίξουν τα μαγαζιά της πόλης την Κυριακή 29 Δεκέμβρη και, παρά την παρανομία, υλοποίησε σε ένα βαθμό την απόφαση αυτή.
Το ζήτημα της παραπέρα ελαστικοποίησης της δουλειάς και της διάλυσης της έννοιας του ωραρίου είναι κρίσιμο για όλους τους εργαζόμενους. Μετά τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" που νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ένα μεγάλο άλμα που επιχειρούν από κοινού κεφάλαιο και κυβέρνηση στην κατεύθυνση διάλυσης κάθε εργατικού κεκτημένου με σκοπό την απόλυτη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Είναι καθαρό ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο μέτωπο αυτό και γι' αυτό πρέπει να βρουν απέναντί τους το εργατικό κίνημα αποφασισμένο να ανατρέψει την κατεύθυνση αυτή.