Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Ιαν 2014

Οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών επιμένουν και απαιτούν την επαναπρόσληψή τους

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 δημοσιεύτηκαν σειρά υπουργικών αποφάσεων που, με τη γνωστή και δοκιμασμένη τακτική του «ξαφνικού θανάτου», κατάργησαν μέσα σε μια μέρα 1.929 οργανικές θέσεις στο δημόσιο, πετώντας στο δρόμο της διαθεσιμότητας-ανεργίας, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενους «χαμηλών προσόντων», ανθρώπους που απασχολούνταν με μόνιμη σχέση εργασίας ή με συμβάσεις, κυρίως στον τομέα καθαριότητας εννέα διαφορετικών υπουργείων.
Μεταξύ αυτών 595 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, 558 εργαζόμενοι του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας και 400 εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και φύλαξης του υπουργείου εθνικής άμυνας.
Οι παραπάνω αποφάσεις ήρθαν να υπηρετήσουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο και όχι τυχαία, επιλέχθηκε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο κομμάτι εργαζομένων, με συχνά ελαστικές μορφές απασχόλησης, συμβάσεις και χαμηλές αμοιβές, κατακερματισμένο και διάσπαρτο, με μικρές δυνατότητες συντονισμού και δυναμικής απάντησης.
Ωστόσο, το κομμάτι των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, οι 595, γυναίκες στην πλειοψηφία τους, δίνουν καθημερινά έναν επίμονο και δυναμικό αγώνα. Έχοντας γυρίσει την πλάτη στις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί δήθεν κινητικότητας και τους προκλητικούς εμπαιγμούς του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης περί μετατροπής τους σε «εργολάβους», πραγματοποιούν συχνές συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, έξω από το «άντρο» της πιο βάρβαρης και ληστρικής αντιλαϊκής πολιτικής, εκεί που η τρόικα και η κυβέρνηση χαράσσουν τις γραμμές της πιο βάρβαρης επίθεσης στο λαό και τους εργαζομένους, αντιμέτωπες συχνά με τη βία των ΜΑΤ, συνεχίζουν με αποφασιστικότητα να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στη δουλειά και να απαιτούν την επαναπρόσληψή τους.
Στις 18 Δεκέμβρη σε νέα κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών δήλωναν: «Εμείς θα είμαστε εδώ και αύριο και όσο χρειαστεί! Γιατί αυτό θα το ανατρέψουμε, εμείς στις θέσεις μας θα γυρίσουμε, αυτοί που θα φύγουν θα είναι αυτοί, θα φύγουν νύχτα και δεν θα ξέρουν από πού!» και στις 22 Δεκέμβρη «έψαλαν» τα κάλαντα στον υπουργό επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο για να δείξουν ότι η διάθεσή τους να συνεχίσουν είναι δεδομένη.
Γεγονός που φάνηκε και από τη νέα συγκέντρωσή τους έξω από το Υπουργείο στις 9 Γενάρη. Και ως απάντηση στο χαρακτηρισμό τους ως «χαμηλών προσόντων» απολυμένη καθαρίστρια σε ραδιοφωνική της συνέντευξη επέστρεψε το χαρακτηρισμό στους κυβερνητικούς παράγοντες δηλώνοντας ότι χαμηλών προσόντων είναι όλοι αυτοί που δεν μπορούν να νιώσουν το μέγεθος του πόνου και της δυστυχίας που οι ίδιοι προκαλούν στο λαό.
Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης προκαλεί συνέχεια αντιστάσεις, πυροδοτεί αγώνες και διεκδικήσεις. Το ζήτημα είναι να μπορέσουν όλες αυτές οι εστίες αντίστασης, όλοι οι μεγάλοι και μικροί αγώνες που καθημερινά διεξάγονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να ενοποιηθούν, να συμπορευτούν και να αποτελέσουν το μέτωπο αντίστασης που θα μπορέσει να φέρει ρήγμα στην επίθεση και να δώσει νίκες.