Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Σεπ 2012

Η τοποθέτηση της Πορείας Αριστερής στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη

Για τη δημιουργία πλατιού Αντιιμπεριαλιστικού-Αντιφασιστικού Μετώπου σε στέρεες βάσεις
Συναγωνιστές,
μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις και μια μακρά προεκλογική περίοδο η χώρα όχι μόνο δεν βγήκε από τη δίνη της χρεωκοπίας και της καπιταλιστικής κρίσης που βυθίζει το λαό μας όλο και βαθύτερα στην φτώχια και στην ανέχεια αλλά αντίθετα το λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα  είδε τη νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να εξαπολύει μια επίθεση ακόμα μεγαλύτερης αγριότητας με στόχο την εξεύρεση 11,6 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και ακόμα περισσότερα μέσα στη διετία. Την ίδια ώρα βιώνουμε μια σημαντική αύξηση της απήχησης φασιστικών απόψεων με κύριο φορέα το ναζιφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ, μαχητικό, συνεπές,  αντιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο είναι σήμερα αναγκαιότητα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή.
Οι προηγούμενοι ομιλητές επισήμαναν πτυχές της ελληνικής αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας που δείχνουν το μέγεθος της επίθεσης στις κατακτήσεις δεκαετιών αλλά και πως ο ιμπεριαλισμός βάζει στο στόχαστρο ολόκληρους λαούς με σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.
Θα αναφερθούμε λιγάκι στο θέμα της νεολαίας που μας αγγίζει πιο άμεσα και το έχουμε παρακολουθήσει στενότερα:
Η ελληνική νεολαία βιώνει πρωτοφανή ανεργία που φτάνει πλέον το 55% στους νέους κάτω των 24 ετών. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Αυτά μάλιστα σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές στην ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat οι οποίες δεν προσμετρούν στους άνεργους τους στρατεύσιμους ή  αυτούς που εργάζονται περιστασιακά. Η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το "σύμφωνο πρώτης απασχόλησης", ιδέα προηγούμενων κυβερνήσεων και σταθερή επιδίωξη των εργοδοτών οδηγεί σε συνθήκες εργασιακού απαρχάιντ καταργώντας παράλληλα και δια νόμου τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Σύμφωνο η εργασία μέχρι τα 25 είναι υποχρεωτικά ανασφάλιστη, με απολαβές κατώτερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας .
 Την ίδια ώρα τα ελληνικά Πανεπιστήμια, με το περίφημο PSI και τη ανταλλαγή ομολόγων που τόσο περήφανος ήταν για αυτό ο κ. Βενιζέλος, τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και σήμερα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχουν χάσει σχεδόν όλα τα αποθεματικά τους αδυνατώντας να παράσχουν σίτιση και στέγαση. Στο ΑΠΘ για παράδειγμα τα αποθεματικά του ταμείο του μειώθηκαν από 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 3,5 εκ. ευρώ. Μια ιστορία ανεξάρτητη από τις ιστορίες κακοδιαχείρισης ή σπατάλης που ξεσηκώθηκε ακριβώς για να καλυφθεί αυτή η αλήθεια. Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να μειώσει τους δικαιούχους σίτισης από τις 5.000 στις 3.000 ενώ πλέον, από τον Ιούνιο, η μείωση των δικαιούχων σίτισης γίνεται και με κρατική παρέμβαση σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μέσω υπουργικής απόφασης.
Οι ανεπαρκείς υποδομές στέγασης αυξάνουν το κόστος  διαμονής σε άλλη πόλη για χιλιάδες φοιτητές που αναγκάζονται να μην εγγραφούν σε Σχολές που έχουν περάσει, να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να δουλεύουν παράλληλα ώστε να το καλύψουν.
 Ταυτόχρονα κόβονται ολοκληρωτικά τα συγγράμματα. Από το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές δεν θα παίρνουν δωρεάν ούτε τα λιγοστά συγγράμματα που έπαιρναν.
Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την εξεύρεση των 11,6 δισ. ευρώ είναι και η επιβολή διδάκτρων. Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή (19/8/2012) ανάμεσα στα μέτρα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση υπάρχουν θέματα που αφορούν άμεσα την φοιτητική ζωή και γενικώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι και η επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ για τους σπουδαστές ΤΕΙ (ανά έτος) και 300 ευρώ σε φοιτητές ΑΕΙ (ανά έτος) ενώ θα υπάρχει και επιβάρυνση 500 ευρώ για φοιτητές σε μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου επιπέδου, ανεξαρτήτως τμήματος - σχολής. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ξεπεράσει ακόμα και τις δυσκολίες που τις βάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο διατηρήθηκε ανέπαφο από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο της επιβολής "φόρου πτυχίου"! Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική (25/8/2012) η κυβέρνηση  σκοπεύει να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τον αριθμό των πτυχίων τους (πτυχίο ή πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) το οποίο μετατρέπεται σε τεκμήριο με τον ίδιο τρόπο που το επάγγελμα αυτό κάθε αυτό αποτελεί τεκμήριο με τον φόρο επιτηδεύματος.
Το προσωπείο της προοδευτικής ευρωπαϊκής Ένωσης ξεθωριάζει και από πίσω του εμφανίζεται το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού που στο βωμό του κέρδους παίρνει πίσω κατακτήσεις αιώνων, καταδικάζει στην αμορφωσιά, την ανασφάλεια, την ανεργία, την φτώχια και την εξαθλίωση.
Θεωρούμε ότι αύριο ο κόσμος πρέπει να διαδηλώσει μαζικά ενάντια στα νέα μέτρα, να κάνει σημαία του την πάλη για έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Να δυναμώσει το αντιφασιστικό μέτωπο ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό που δηλητηριάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, διαιρεί το λαό και τον αφοπλίζει ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου.
Η Πορεία Αριστερή θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην παραπάνω κατεύθυνση όπως το έκανε όλα αυτά τα χρόνια.