Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Απρ 2006

ΧΩΜΑΤΕΡΗ Α. ΛΙΟΣΙΩΝ: «Ολο και ψηλότερα»; Οσο το δυνατόν πιο μακριά!

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι συν αυτώ σχετικά με την επέκταση της χωματερής στα Α. Λιόσια. Αδυνατούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία της προσωρινής χωματερής κάτω απ’ την πίεση των κατοίκων των γύρω περιοχών αλλά και από τις δικές τους εσωτερικές κόντρες. Η δυναμική και συνεχής παρέμβαση των κατοίκων, όπως φαίνεται, όξυνε τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.
Ετσι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αναγκασμένο κάθε μήνα ν’ αυξάνει τα όρια ύψους στην υπάρχουσα χωματερή και να μειώνει τα ποσοστά του χώματος που χρησιμοποιείται για το θάψιμο των σκουπιδιών. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι άκρως επικίνδυνη. Αυξάνει τους κινδύνους για τους εργαζόμενους στη χωματερή από μια ενδεχόμενη κατολίσθηση… και σκορπίζει περισσότερο «άρωμα» και μόλυνση στη γύρω περιοχή.
Αφήνοντας το ΥΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν, ας επισημάνουμε μερικά απ’ τα χαρακτηριστικά του κινήματος (χωρίς να φιλοδοξούμε να τα αναλύσουμε στην ολότητά τους) που αναπτύχθηκε για τη μεταφορά της λυματολάσπης αρχικά και της απομάκρυνσης της χωματερής στη συνέχεια.
• Οι κάτοικοι των περιοχών έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη αντοχή στις πιέσεις (καταστολή, φθορά κ.λπ.) κατά τη διάρκεια του χρόνου. Παρ' όλο που οι κινητοποιήσεις είναι λιγότερο μαζικές απ’ το προηγούμενο καλοκαίρι, εξακολουθούν να συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι.
• Θετικό ρόλο στην εξέλιξη του κινήματος έπαιξε η επιτυχία του στο σταμάτημα της μεταφοράς της λυματολάσπης πολύ νωρίτερα από τα όρια που είχε βάλει η κυβέρνηση.
• Μερικές φορές φαίνεται να μπερδεύονται το κύριο μέτωπο με το δεύτερον και η αντιπαράθεση της Διαδημοτικής να στρέφεται πολύ περισσότερο στους συνένοχους για τη δημιουργία του προβλήματος (δήμος Α. Λιοσίων). Είναι ξεκάθαρο ότι το κύριο μέτωπο είναι απέναντι στην κυβέρνηση, που έχει την πολιτική ευθύνη απέναντι σε όλα αυτά.
• Σε γενικές γραμμές, ο στόχος της απομάκρυνσης της χωματερής και η μεταφορά της μακριά από κατοικημένες περιοχές είναι κοινός τόπος του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που δρουν μέσα στο κίνημα. Στον τρόπο βέβαια με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος, η διαφοροποίηση είναι υπαρκτή.
• Είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα η «διακριτική» αποχώρηση ή η συμβολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δημοτικών αρχών της περιοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το δήμο Πετρούπολης, το δήμο Καματερού, απ' όπου παρευρίσκεται μόνο ο δήμαρχος!!!
• Αρκετές είναι ακόμα οι αυταπάτες που καλλιεργούνται ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας και λοιπών νομικών αποφάσεων. Βέβαια, πόσο μπορούν να πείσουν αυτές οι απόψεις όταν η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της παπούτσια την απόφαση της δικιάς της δικαιοσύνης και επιστράτευσε τους ναυτεργάτες ή όταν οι δυνάμεις καταστολής φυλούσαν τις παράνομες εργασίες για την επέκταση της χωματερής, είναι άλλο θέμα. Η καλλιέργεια των αυταπατών είναι αναμενόμενη όταν στη Διαδημοτική επιτροπή συμμετέχουν όλες οι τάσεις της επίσημης Αριστεράς.
• Οσο πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τον αγωνιζόμενο λαό να ξεχωρίσει τους πραγματικούς φίλους απ’ τους «συλλέκτες» ψήφων.
Είναι ξεκάθαρο -και αποδείχτηκε στον τελευταίο πετυχημένο αποκλεισμό της Αττικής οδού στις 19 Μαρτίου- ότι ο αγώνας μπορεί να στηριχτεί μόνο μέσα απ’ την ευρύτερη κινητοποίηση των κατοίκων των περιοχών. Είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν και πάλι οι επιτροπές γειτονιάς και με την άμεση και συνεχή δραστηριότητά τους μέσα στους κατοίκους να ξαναβγάλουν μεγαλύτερο κομμάτι του λαού στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν η μαζικότητα των κινητοποιήσεων ακολουθήσει φθίνουσα πορεία, να νοθευτεί το πολιτικό περιεχόμενο του κινήματος και να μετατραπεί σ’ ένα άνευρο κίνημα, εύκολα προσαρμόσιμο στους εκλογικούς τυχοδιωκτισμούς διαφόρων.
Η Επιτροπή Αγώνα Καματερού και η Διαδημοτική Επιτροπή Α. Λιοσίων, στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής, καλούν όλους τους κατοίκους:

Ολοι στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην Ομόνοια
και ΠΟΡΕΙΑ στο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δευτέρα 10 Απριλίου, 6:30 μμ
Προσυγκέντρωση 5:30 μμ στο Δημαρχείο Καματερού