Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

5 Νοε 2007

ΔEΛTIO TYΠOY

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ

Στρατονίκη 1η Nοεμβρίου 2007

Μήνυση κατά τις εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσαν γυναίκες-κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής για την μη τήρηση από την εταιρεία των όρων της Υπουργικής Απόφασης

Για πολλοστή φορά -και με πρωτοβουλία τώρα των γυναικών- αντέδρασαν οι κάτοικοι της Στρατονίκης, στο συντελούμενο «βιασμό» που υφίστανται από τα φουρνέλα, με τις καθημερινές εκρήξεις που πραγματοποιούνται, κάτω από το χωριό. Έτσι ομάδα γυναικών επισκέφθηκαν την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007 τον κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής και κατέθεσαν έγγραφη καταγγελία -που υπέχει την θέση μηνύσεως- καταδεικνύοντας σε αυτήν τη μη τήρηση από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» των όρων που έθεσε η Yπουργική Aπόφαση για την εξόρυξη στο μεταλλείο των «Mαύρων Πετρών».
Συγκεκριμένα στην καταγγελία αναφέρουν τα εξής:
«Κύριε Εισαγγελέα,
με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 143088/11-4-2005 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της εξόρυξης του κοιτάσματος «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης Χαλκιδικής και με την Δ8-Α/Φ 7.49.13/16547/4496/07.09.2005 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη της εκμετάλλευσης του παραπάνω μεταλλείου, από την εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», σύμφωνα με την οποία τίθενται μεταξύ άλλων και οι ειδικοί όροι:
α) της αναπροσαρμογής κατά το δυνατό της τεχνικής της εξόρυξης με την εφαρμογή ειδικού εξοπλισμού Road Header (κοινώς αποκαλούμενο «μετροπόντικας») με παράλληλο περιορισμό της χρήσης εκρηκτικών, εντός των ορίων του οικισμού της Στρατονίκης και σε περιμετρική ζώνη 100 μ. πέραν αυτών, κάτω από το 30% του συνολικά εξορυσσόμενου μεταλλεύματος σε μηνιαία βάση και μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξόρυξης,
β) της εφαρμογής της μεθόδου εκμετάλλευσης εναλλασσομένων κοπών και λιθογομώσεων κατά ανερχόμενη φορά και σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικές συνθήκες που καθιστούν την εφαρμογή της μεθόδου με κατερχόμενη φορά αναπόφευκτη να υποβάλλεται για το σκοπό αυτό και για κάθε συγκεκριμένη θέση του μεταλλείου τεκμηριωμένο υπόμνημα προς έγκριση στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος.
Σε αντίθεση με τους παραπάνω όρους από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο η κατερχόμενη φορά εξόρυξης και αυτή πραγματοποιείται μόνο με την χρήση εκρηκτικών γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου τήρησης των όρων των παραπάνω διοικητικών πράξεων.
Επειδή η εξόρυξη κάτω από τα σπίτια μας έχει κάνει ανυπόφορη την διαβίωσή μας, ιδιαίτερα δε όταν αυτή πραγματοποιείται στα ανώτερα στρώματα του κοιτάσματος μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μας και με την μόνη εφικτή και συμφέρουσα μέθοδο των ανατινάξεων, παρακαλούμε να προβείτε στα νόμιμα.»
Παράλληλα οι γυναίκες ενημέρωσαν και πάλι τον Νομάρχη Χαλκιδικής με επιτόπια επίσκεψη τους στο γραφείο του στον Πολύγυρο. Δυστυχώς για μία ακόμα φορά ο κος Νομάρχης δήλωσε αναρμοδιότητα για να επιληφθεί του θέματος, υποσχέθηκε όμως ότι θα στείλει τον Αντινομάρχη στην Στρατονίκη για συζητήσεις με τους κατοίκους, όπως και έγινε την 30-10-2007
Με τις ενέργειές τους αυτές οι κάτοικοι της Στρατονίκης καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως ούτε εφησυχάζουν ούτε μένουν ανενεργοί στα συνεχιζόμενα και μεθοδευμένα πλήγματα που δέχεται το χωριό τα τελευταία χρόνια. Με επιμονή και ποικίλους τρόπους ενημερώνουν και αντιδρούν και με υπομονή περιμένουν την εκδίκαση και δικαίωση τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Eκεί, όπου στις 2 Νοεμβρίου 2007 θα συζητηθεί η προσφυγή τους κατά της Υπουργικής Απόφασης που έδωσε το δικαίωμα στις εκμεταλλεύτριες εταιρείες των μεταλλείων να ξεθεμελιώνουν το χωριό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κο Nίκο Σιδέρη τηλ. : 697 8143928 ή με τον κο Δημήτρη Λουζικιώτη, τηλ.: 693 6443420