Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

5 Οκτ 2008

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ

ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

Και ενώ μια νέα χρονιά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινάει, με τους πρωτοετείς να γράφονται στις σχολές, το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών και των σπουδαστών να ξαναμπαίνουν στους ρυθμούς των μαθημάτων, των παρακολουθήσεων και ελπίζουμε και των κινηματικών διαδικασιών, η κυβέρνηση συνεχίζει το «έργο» της.
Μετά την επιχειρούμενη ψήφιση της αναγνώρισης των ΚΕΣ, προχωρά προς την αναμενόμενη εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο και του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού, ευελπιστώντας οι ρυθμοί εφαρμογής του να πιάσουν κόκκινο και να φτάσουν μέχρι το τέλος. Πρώτο κομβικό σημείο, το πολλαπλό σύγγραμμα, και η προσπάθεια εφαρμογής του, τόσο στο ΕΜΠ όσο στα ΤΕΙ Πειραιά, όπως επίσης και σε μια σειρά από περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το συμβάν έχει ως εξής: όταν οι φοιτητές πήγαν να δηλώσουν τα μαθήματά τους, τους ζητήθηκε να επιλέξουν ένα σύγγραμμα από τη λίστα που έχει καταρτιστεί σε κάθε μάθημα. Ισως να ακούγεται άκακο, αλλά «αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι», όπως λέει και η λαϊκή παροιμία .
Για την ιστορία, το προεδρικό διάταγμα για το πολλαπλό σύγγραμμα δημοσιεύτηκε το Νοέμβρη του 2007 και μαζί με όλα τα άλλα αναφέρει πως για κάθε μάθημα θα παρέχεται δωρεάν ένα μόνο βιβλίο το οποίο θα καλύπτει το «κατά δυνατόν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης». Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η παραπάνω πρόταση και η προσπάθεια εφαρμογής της κρύβει μια σειρά από κίνδυνους για τα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας.
Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Να σταματήσει πλέον να παρέχεται δωρεάν το βιβλίο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φοιτητής θα αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι την τσέπη, ώστε να πληρώνει το σύγγραμμα του κάθε μαθήματος. Ως γνωστόν τα περισσότερα κοστίζουν αρκετά ευρώ. Επίσης, μέχρι τώρα η ύλη των μαθημάτων ήταν διακριτή και από ένα, το πολύ δύο βιβλία. Πλέον, η ύλη θα χάνεται μέσα στο σωρό των προτεινόμενων συγγραμμάτων, αφού τα βιβλία που θα έχει κάθε φοιτητής θα είναι διαφορετικά για τον κάθε ένα. Οσο για το περιβόητο επιχείρημα της δημιουργίας βιβλιοθηκών, μάλλον η καλύτερη απάντηση είναι το γέλιο, αφού είναι μεγαλύτερο από ανοησία να πιστεύει κανείς ότι θα φτιαχτούν βιβλιοθήκες που να μπορούν να δανείσουν χιλιάδες ίδια βιβλία στους ενδιαφερόμενους φοιτητές.
Η εφαρμογή του πολλαπλού συγγράμματος θέλει να κάνει συνείδηση στον σπουδαστόκοσμο ότι το τζάμπα πέθανε, ότι όποιος δεν έχει χρήματα να πληρώνει θα πετάγεται έξω από την τριτοβάθμια κακήν κακώς και ότι η εντατικοποίηση-σχολειοποίηση θα τσακίζει κόκαλα. Το πολλαπλό σύγγραμμα όπως και συνολικά ο νόμος πλαίσιο θα κάνουν ακόμη πιο ταξική την εκπαίδευση, για ακόμη πιο λίγους και εκλεκτούς, οι οποίοι θα πρέπει πάντα να σκύβουν το κεφάλι. Η προωθούμενη επίθεση της κυβέρνησης αποτέλεσε και θα πρέπει να αποτελέσει ξανά “αιτία πολέμου” για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.
Οπως τα προηγούμενα χρόνια το φοιτητικό κίνημα πήρε την κατάσταση στα χέρια του, το ίδιο πρέπει να κάνει και σήμερα. Να βγάλει στην επικαιρότητα τα ζητήματα που συμπυκνώνουν την επίθεση του συστήματος απέναντι στα δικαιώματα της νεολαίας. Να μπει στις συνελεύσεις, να συζητήσει, να πάρει αποφάσεις αγώνα, ώστε να πει ένα μαζικό και δυνατό όχι στην εφαρμογή του πολλαπλού συγγράμματος. Ετσι να δημιουργήσει εκείνους τους όρους για τη συνολικότερη ανατροπή του νέου νόμου πλαίσιο. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.