Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

5 Οκτ 2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, έξω από το υπουργείο Μεταφορών, εκατοντάδες εργαζόμενοι της Ολυμπιακής (παρ’ όλο που δεν υπήρχε απεργιακή κινητοποίηση), καθώς επίσης εργαζόμενοι του ΟΣΕ και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών-λιμενεργατών του Πειραιά. Διάχυτη ήταν η οργή των εργαζομένων γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Ολυμπιακής, τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Χατζηδάκης, η οποία προβλέπει απολύσεις χωρίς αποζημίωση!
Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το υπουργείο ήταν έντονη κάτω από το φόβο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκαν τα κάγκελα και η περίφραξη του υπουργείου!
Ευχάριστο γεγονός αποτέλεσε η έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση των υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι κατήγγειλαν, με ψήφισμα που διαβάστηκε, την αστυνομοκρατία και το κλίμα τρομοκρατίας. Σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του υπουργείου παρέμειναν στον προαύλιο χώρο της εισόδου, αλλά δεν τους επιτράπηκε να βρεθούν μαζί με τους συγκεντρωμένους αφού η είσοδος είχε αποκλειστεί από τα ΜΑΤ.
Το λόγο αρχικά πήρε ο εκπρόσωπος της ΟΣΠΑ και αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει η Ολυμπιακή στην ανάπτυξη της χώρας(!), λες και αυτό είναι που θα διασφαλίσει τη μη παραχώρησή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο ή -πολύ περισσότερο- τις θέσεις των εργαζομένων. Πρόκειται για τη λογική που καλλιεργείται χρόνια τώρα, προκαλώντας σύγχυση γύρω από τις προθέσεις του κεφαλαίου. Επιχειρήματα σαν αυτό ουσιαστικά απευθύνονται προς το κεφάλαιο και όχι προς τους ίδιους τους εργαζόμενους με στόχο την κινητοποίησή τους. Επίσης, καταγγέλθηκε η εσπευσμένη δημοσίευση της προκήρυξης διαγωνισμού και η υποβολή των υποψήφιων αγοραστών μέχρι 31 Οκτώβρη, αποκαλύπτοντας, για άλλη μια φορά, το διάλογο-απάτη στον οποίο καλεί τους εργαζόμενους το υπουργείο. Η ομοσπονδία, τα σωματεία των τεχνικών και των υπαλλήλων έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή σε αυτό το διάλογο, ενώ διαφορετική στάση κρατούν οι πιλότοι της ΟΑ οι οποίοι θα συναντηθούν τελικά με τον Χατζηδάκη.
Ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, προχώρησε ακόμα παραπέρα κάνοντας λόγο για παράδοση και των αεροδρομίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των ΣΔΙΤ. Επίσης, προωθεί τη συγκρότηση γραφείου «ενημέρωσης» των εργαζομένων για το θέμα των μετατάξεων, προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγμα στην ενιαία στάση τους.
Στη συνέχεια, μίλησε ο Παναγόπουλος από τη ΓΣΕΕ καταγγέλλοντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην Ολυμπιακή, στα λιμάνια, στον ΟΣΕ και τα αεροδρόμια. Λες και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε το αεροδρόμιο στα Σπάτα λίγα χρόνια πριν.
Εξήγγειλε κινητοποίηση την Πέμπτη 2 Οκτώβρη έξω από τη Βουλή (ημέρα ψήφισης της τροπολογίας), απεργία στις ΔΕΚΟ στις 8 Οκτώβρη και γενική απεργία στις 21 ή 22 του μηνός, φανερά κάτω από την πίεση που δέχονται οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες. την προσπάθεια να εκτονώσουν αυτή την πίεση με την πραγματοποίηση μόνο μιας 24ωρης απεργίας κάθε μήνα μέχρι το Δεκέμβρη (όπως άλλωστε έκαναν και με το ασφαλιστικό).
Τέλος, στη συγκέντρωση μίλησαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τούσσας (έρχονται και ευρωεκλογές...) και ο βουλευτής του ΣΥΝ Λαφαζάνης οι οποίοι δεν ξέχασαν να αναφέρουν το ζήτημα της ψήφου για την αλλαγή των συσχετισμών, δείχνοντας τις διαθέσεις τους για το επόμενο διάστημα, όπως επίσης δεν παρέλειψαν να επαναλάβουν και αυτοί τα επιχειρήματα περί «ανάπτυξης».
Μέλη της Ταξικής Πορείας μοίρασαν προκύρηξη θέτοντας την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα μονίμων και συμβασιούχων για την υπεράσπιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και την ανατροπή των σχεδίων κυβέρνησης και ΕΕ. Κατήγγειλαν το διάλογο σαν μια προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και αποδυνάμωσης των αντιστάσεων τους, καθώς και τις συνέπειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι μέσω της εθελούσιας εξόδου και των μετατάξεων. Σε συζητήσεις με τους εργαζόμενους έκδηλη ήταν η ανυσηχία για το μέλλον και αρκετοί θεωρούσαν ότι βρίσκονται προ τετελεσμένων.
Μετά τη συγκέντρωση συνδικαλιστές της ΟΣΠΑ πήγαν στο χώρο που γινόταν το ΔΣ της Ολυμπιακής και διέκοψαν τη συνεδρίαση για την ανάθεση σε ξένο σύμβουλο της σύνταξης των ισολογισμών της Ολυμπιακής που από το 2003 και μετά εκλείπουν, καταγγέλλοντας τη διοίκηση για κατά παραγγελία ισολογισμούς με φουσκωμένα ελλείμματα.