Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Σεπ 2009

ΝΑ ΜΗ ΘΑΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ


Το κατακαμένο, καταθλιπτικό τοπίο που απλώνεται από τις πλαγιές της Πεντέλης ως τις ακτές του Ευβοϊκού δημιουργεί ανάλογα συναισθήματα, ανάμικτα με οργή, στον επισκέπτη. Αγανάκτηση και οργή που ξεχειλίζει στους περισσοτέρους κατοίκους των χωριών (ειδικά του Γραμματικού) όπου καταστράφηκε το σύνολο της γύρω έκτασης. Χιλιάδες στρέμματα δάσους, θάμνων αλλά και ελαιόδεντρων κάηκαν. Παραδομένα, μέσω της πυρκαγιάς, στην ακόρεστη διάθεση του κεφαλαίου για επέκταση και κέρδος. Εκατοντάδες νοικοκυριά θα ζήσουν δύσκολο χειμώνα γιατί καταστραφήκαν τα λιόδεντρά τους που ήταν ο μοναδικός πόρος επιβίωσης. Δύσκολος δεν θα είναι μόνο ο φετινός χειμώνας αλλά τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια μέχρι να ξανακαρπίσουν τα καινούργια δέντρα ή ό,τι γλίτωσε από τα παλιά..

Το Γραμματικό έχει απομείνει μια πρασινόλευκη κουκίδα μέσα στο μαυρισμένο τοπίο. Η μεγαλύτερη έκταση που ανήκει διοικητικά στο χωριό έχει καεί. Οταν επισκεφτήκαμε το χωριό, η οργή των κατοίκων ήταν απερίγραπτη για δύο λόγους. Πρώτα και κύρια γιατί κατακάηκαν και, σαν να μην έφτανε αυτό, πριν καλά καλά σβήσουν οι φλόγες, «ανεπίσημες» διαρροές τούς καταλόγιζαν ότι ήταν οι εμπρηστές της Β.Α. Αττικής.

Η κατηγορία ήταν ότι έβαλαν τη φωτιά για να κάψουν τα μηχανήματα του εργολάβου που είχε αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου για το νέο ΧΥΤΑ. Και με έναν περίεργο τρόπου συνέδεαν τη σημερινή φωτιά με κάποιους από τους κατοίκους που είχαν συλληφθεί κατά την «εισβολή» (όπως το αποκαλούν οι ίδιοι οι κάτοικοι) των ΜΑΤ στις 7 Ιούλη. Να θυμίσουμε ότι τότε, για να ξεκινήσουν τα έργα για το νέο ΧΥΤΑ, είχε γίνει μια στρατιωτικού τύπου επέμβαση με εκατοντάδες αστυνομικούς. Από τότε ο χώρος όπου θέλουν να κάνουν ΧΥΤΑ φυλάσετται από ασφαλίτες και ΜΑΤ.

Βέβαια όλοι αυτοί οι «καλοθελητές» των ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται να εξηγήσουν γιατί η φωτιά ξεκίνησε μέσα-πίσω από το φυλασσόμενο χώρο από τα ΜΑΤ ή γιατί, σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων, δεν τους αφήσαν τα ΜΑΤ το βράδυ της φωτιάς να προσεγγίσουν το χώρο τις πυρκαγιάς. Ή γιατί το Σάββατο το πρωί τα εναέρια μέσα άρχισαν να επεμβαίνουν αφού η φωτιά είχε γίνει ανεξέλεγκτη και είχε φτάσει να κυκλώσει το χωριό. Τέλος, γιατί οι εμπρηστές «ταυτίστηκαν» με κατοίκους που αντιστάθηκαν στην εισβολή των ΜΑΤ και στην καταστροφή του δάσους από τον ΧΥΤΑ.

Τα ερωτήματα αυτά δεν πρόκειται να απαντηθούν ποτέ, όπως δεν πρόκειται να απαντηθεί ποιος ήταν ο «φυσικός» εμπρηστής. Σίγουρα η κατάσταση που προέκυψε μετά τη φωτιά βολεύει συγκεκριμένους ανθρώπους και δείχνει τους ηθικούς αυτουργούς. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μόλις έσβησε η φωτιά δήλωσε ότι κηρύσσονται αναδασωτέα τα πάντα εκτός από το χώρο που προβλέπεται για τον ΧΥΤΑ.

Κατά τους κατοίκους, ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης πυρκαγιάς ήταν η τρομοκράτησή τους έτσι ώστε να σταματήσουν να αντιστέκονται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ. Οπως όμως δείχνουν τα πράγματα, ο συγκεκριμένος στόχος δεν ετιτεύχθηκε. «Θέλουν να τσακίσουν όποιον αντιστέκεται, αλλά δεν το κατάφεραν», μας είπαν χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, μαζί με την πυρκαγιά ήρθε και η προεκλογική περίοδος. Περίοδος που ευνοεί το σύστημα στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων, ειδικά όταν το λαϊκό κίνημα είναι αδύναμο ή ανύπαρκτο. Δίνει τη δυνατότητα στα αρπακτικά του να καταπατήσουν. Δίνει περιθώριο στο ΠΑΣΟΚ να το παίξει φιλοαγροτικά και οικολογικά και την επομένη των εκλογών (αν και εφόσον κερδίσει) να δηλώσει ότι δεν μπορεί να τα εκπληρώσει. Δεν δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας λαϊκών επιτροπών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πυροπαθών.