Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Μαΐ 2007

Εν ψυχρώ δολοφονία αγωνιστή εκπαιδευτικού

Αργεντινή

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τον περασμένο Μάρτιο, οι εκπαιδευτικοί σε διάφορες επαρχίες της Αργεντινής βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αιτήματά τους, η αύξηση μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς επίσης και αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων για διδακτικά υλικά αλλά και για την παροχή του -μοναδικού σε πολλές περιπτώσεις- γεύματος στους μαθητές τους. Οι κινητοποιήσεις αυτές από την έναρξή τους έτυχαν σκληρής και αιματηρής καταστολής. Ιδιαίτερη αγριότητα επέδειξε η δημοτική αστυνομία της επαρχίας Νεουκέν. Σε κινητοποίηση που αποφάσισε το σωματείο των εκπαιδευτικών στις 5 Απριλίου, η αστυνομία στέλνει 30 διαδηλωτές-απεργούς στο νοσοκομείο, ενώ ο αστυνόμος Ντάριο Πομπλέτε εκτοξεύει δακρυγόνο και σκοτώνει τον συνδικαλιστή, μέλος της ηγεσίας του σωματείου, καθηγητή Καρλος Φουεντεάλμπα, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο αυτοκίνητό του μαζί με συναδέλφους τους κατευθυνόμενοι στον τόπο της διαδήλωσης.
Η εν ψυχρώ δολοφονία του καθηγητή περιπλέκει την κατάσταση για αρκετούς και ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο σε όλη τη χώρα. Το γεγονός κάνει το γύρο του κόσμου και η ηλεκτρονική διεύθυνση του Νέστορ Κίρσνερ βομβαρδίζεται κυριολεκτικά από την επιστολή καταδίκης της δολοφονίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναγκάζονται να «ξεθάψουν» την πολυήμερη απεργία των εκπαιδευτικών. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της CGT, CTA και CTERA (αντίστοιχα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ) αναγκάζονται να κηρύξουν η πρώτη τρίωρη στάση εργασίας και οι άλλες δύο 24ωρη γενική απεργία (μέχρι εκείνο το σημείο δεν φάνηκαν πρόθυμες να υποστηρίξουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών) για τις 9 Απριλίου. Την οργή του λαού συγκεντρώνει και ο τοπικός κυβερνήτης Χόρχε Σόμπις, ο οποίος επέβαλε σκληρά μέτρα καταστολής όχι μόνο της διαδήλωσης κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Φουεντεάλμπα αλλά και κάθε άλλης διαδήλωσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως φερόταν υποψήφιος με τη Δεξιά για το ανώτατο αξίωμα της χώρας εναντίον του Κίρσνερ και θέλησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Παιδείας «δειλούς» γιατί δεν τόλμησαν μέχρι τότε να «αντιμετωπίσουν» τους απεργούς εκπαιδευτικούς! Στις 9 Απρίλη όμως οι 50.000 λαού που συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Αϊρες και οι 30.000 στην πόλη Νεουκέν καθώς επίσης και χιλιάδες άλλοι σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, αψηφώντας την απροκάλυπτη τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής, φώναξαν «Ποτέ Ξανά!», τιμώντας όχι μόνο τον Κάρλος Φουεντεάλμπα, μα και όλους τους νεκρούς αγωνιστές του περήφανου αυτού λαού.