Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Μαΐ 2007

Μεγάλη σφαγή αγροτών στο Nandigram


ΙΝΔΙΑ-Δ.ΒΕΓΓΑΛΗ

Στις 14 του περασμένου Μάρτη κορυφώθηκε η σύγκρουση στο Nandigram, στο ανατολικό Μιντναπούρ στην Δυτική Βεγγάλη , όταν ύστερα από εβδομάδες κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν τον Γενάρη αυτού του χρόνου, η κυβέρνηση που ελέγχεται από το λεγόμενο ΚΚΙνδίας( Μαρξιστικό) έστειλε χιλιάδες αστυνομικούς για να καταστείλουν την αγροτική εξέγερση ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια απαλλοτρίωσης της γης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στην Ινδία παραλληλίζουν την εξέγερση και την σφαγή στο Nandigram, σαν ένα σύγχρονο Ναξαλμπαρί, δηλαδή την ιστορική κοιτίδα του Μαοϊκού κινήματος στην χώρα που ξεκίνησε με μια μεγάλη αγροτική εξέγερση και αιματηρή καταστολή την δεκαετία του 60 πάλι στην Δυτική Βεγγάλη. Στην χώρα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και πυροδότησε έντονη αγανάκτηση η στάση του σοσιαλ-φασιστικόυ καθεστώτος του ΚΚΙΜ και του πρωθυπουργού της Δ. Βεγγάλης Buddhadev Bhattacharya για την ωμή και βάρβαρη γενοκτονία που διέπραξαν στην περιοχή του Nandigram στις 14 Μάρτη 2007.
Η αντιπαράθεση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Nandigram ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση της Δ. Βεγγάλης αποφάσισε την ανάθεση αυτής της Ζώνης στην εταιρία Salim Group της Ινδονησίας. Αυτό θα απαιτούσε την απαλλοτρίωση 14.000 στρεμμάτων γης που απλώνονται σε 29 χωριά, 27 από τα οποία βρίσκονται στο Nandigram. Υπολογίστηκε ότι η απαλλοτρίωση της γης θα επηρέαζε 40.000 άτομα.
Το έργο υποτίθεται ότι θα έδινε δουλειά σε 10.000 άτομα. Θα περιλάμβανε, εκτός της ΕΟΖ, μια σειρά φιλόδοξα σχέδια (πετροχημικά, διυλιστήρια) και την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου 100 χμ και γέφυρας πάνω από τον ποταμό Haldi.
Από τις 7 Γενάρη η περιοχή είναι πρακτικά απομονωμένη. Επεισόδια έγιναν στις 7 Γενάρη με 6 νεκρούς, στις 14 Μάρτη με ανεξακρίβωτο αριθμό θυμάτων και στις 29 Απρίλη, πράγμα που ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δ. Βεγγάλης να παρέμβει. Μια ομάδα διανοούμενων και καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων από την Καλκούτα δέχτηκαν επίθεση από στελέχη του ΚΚΙΜ κατά την επιστροφή τους από την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της περιοχής.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Gopal Krishna Gandhi (δισέγγονος του Μαχάτμα Γκάντι) επέκρινε την κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης εκφράζοντας «τον αποτροπιασμό του». Η εφημερίδα The Indian Express ανέφερε ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΙΜ είναι «το οπλισμένο χέρι της πολιτικής βιομηχανοποίησης όταν δημιουργούνται προβλήματα τακτοποίησης ιδιοκτησιακών θεμάτων.
Σύμφωνα με άρθρο στην αριστερή ινδική ιστοσελίδα http://parisar.wordpress.com/, με τίτλο «Το τραίνο σταμάτησε στο Nandigram» και παρά το εμπάργκο πληροφοριών και την απομόνωση της περιοχής στην επίθεση «….Περισσότεροι από 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από την πολιτειακή αστυνομία και οπλισμένα στελέχη του ΚΚΙΜ. Ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ανέβει μιας και πολλά πτώματα πετάχτηκαν σε ποτάμια και αρδευτικά κανάλια. Οι σφαίρες έπεφταν σαν το χαλάζι σε δυστυχείς ανθρώπους, περισσότεροι από τους οποίους ήταν αγρότες. Πολλοί ήταν γυναίκες και παιδιά.
Μια μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης ξεκίνησε από το ΚΚΙΜ και την γκεσταπίτικη αστυνομία της Καλκούτας. Αρπάζονται πτώματα από τις οικογένειες των θυμάτων και πετιούνται σε ποτάμια ή θάβονται μυστικά. Η φασιστική κυβέρνηση της Δ. Βεγγάλης δεν αποκαλύπτει ακόμη των αριθμό των θυμάτων. Τα ΜΜΕ αναφέρουν 11 νεκρούς αλλά αυτή είναι μια χονδροειδής υποτίμηση.

Τις προηγούμενες μέρες εξαπλώθηκε στην περιοχή του Nandigram μια κατάσταση τρομοκρατίας από το κυβερνητικό ΚΚΙΜ. Η τρομοκρατία αυτή κορυφώθηκε με την αποστολή 4000-5000 αστυνομικών, παραστρατιωτικών ομάδων και ομάδων κομάντος της αστυνομίας. Ήταν το αποκορύφωμα των κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων του τοπικού κινήματος ενάντια στη βίαιη απαλλοτρίωση της γης στην περιοχή, στα πλαίσια της δημιουργίας μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που βία εξαπολύθηκε στην περιοχή όταν στις 6 Γενάρη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το τελευταίο περιστατικό έγινε μετά την επίδοση εξώσεων στους κατόχους γης για την απαλλοτρίωση. Μετά από πολλές επικρίσεις σε εθνικό επίπεδο και διαδηλώσεις ενάντια στην τοπική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν θα γινόταν καμιά απαλλοτρίωση στο Nandigram χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων. Παρά τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση συνέχιζε να ασκεί πιέσεις μέσω της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Αυτό δείχνει με ποιανού το μέρος βρίσκεται η φασιστική κυβέρνηση της Δ. Βεγγάλης.
Στις 14 Μάρτη οι στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ ενάντια στο πλήθος. Ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε σε όλη τη Δ. Βεγγάλη. Σε κάθε περιοχή έγιναν συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, κλείσιμο δρόμων. Δημοσιογράφοι από όλα τα Μέσα εμποδίζονται να καλύψουν και να μεταδώσουν τα γεγονότα. Δυο δημοσιογράφοι από την Tara Bangla News απειλήθηκαν από στελέχη του ΚΚΙΜ, κρατήθηκαν παράνομα και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Καλούμε όσους πιστεύουν στη δημοκρατία να καταδικάσουν τη φασιστική στάση της κυβέρνησης που πιέζει τις τοπικές κοινωνίες να εγκαταλείψουν τα μόνα μέσα που έχουν προς το ζην. Η μαζικές δολοφονίες από την αστυνομία είναι απόδειξη του ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους καπιταλιστές και τα δικά της εγωιστικά συμφέροντα.»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση που αναγκάστηκε να κάνει πως απολογείται , μετά την σφαγή που ξεσήκωσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας σε όλη την Ινδία την ευθύνη της εξέγερσης φέρουν οι εθνικιστές ακροδεξιοί της αντιπολίτευσης και οι Μαοϊκοί που συμμάχησαν μαζί τους ερχόμενοι από άλλα μέρη της Ινδίας! Σε απάντηση το ΚΚΙνδίας ( Μαοϊκό) μέσω του Γενικού Γραμματέα Ganapathy, στα μέσα του Μάη ,δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hindustan Times πως οι κομμουνιστές βρίσκονται πάντα μέσα στις μάζες και είναι φυσικό να αντιστέκονται στα νεοφιλελεύθερα σχέδια αρπαγής της γης από τους καπιταλιστές και τις πολυεθνικές. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά «Οι ηγέτες του λεγόμενου ΚΚΙνδίας( Μαρξιστικού) προσπαθούν να εκτρέψουν την συζήτηση και να κατηγορήσουν τους Μαοϊκούς πως υποκίνησαν με ξένη παρέμβαση τους αγρότες. Τους κατηγορούν μάλιστα πως ήλθαν μέσω θαλάσσης στην περιοχή! Στα μάτια τους οι βιομήχανοι σαν τους Τάτα και Σάλιμ και οι πολυεθνικές δεν είναι ξένοι ενώ θεωρούν ξένους αυτούς που αγωνίζονται και δίνουν την ζωή τους για τις λαϊκές μάζες.» Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αντίσταση στο Nandigram συνεχίζεται με συγκρούσεις, διαδηλώσεις και σαμποτάζ και η κυβέρνηση στην Καλκούτα δείχνει –παρά τις δηλώσεις αποφασιστικότητας- αδύναμη να την κάμψει.