Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Μαΐ 2008

1η Μάη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λιγότεροι ήταν φέτος οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη της απογοήτευσής τους από την εξέλιξη και την κατάληξη της μάχης για το ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, η οποία …δεν έγινε και υπονομεύτηκε συστηματικά από τις επίσημες ηγεσίες των συνδικάτων, το Εργατικό Κέντρο αλλά και το ΠΑΜΕ, που παρά τις αγωνιστικές κορώνες, συνέπραξε στον κατακερματισμό και την ήττα. Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους η κατάσταση ήταν τραγικά μοναχική. Εκεί σε αντίθεση με την Αθήνα, ούτε καν κουλουροπόλεμος δεν έγινε από αυτούς που μαζικοποιούν συνήθως τις πρωτομαγιάτικες φιέστες της ηγεσίας του ΕΚΘ, ίσως γιατί ο Γιαννόπουλος θεωρείται πιο αγωνιστής από τον Παναγόπουλο. Λιγοστό, αλλά σαφώς πολύ περισσότερο κόσμο είχε η συγκέντρωση και η διαδήλωση του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Η Πρωτοβουλία για μια Ταξική Πρωτομαγιά, με αρκετά μαζική συμμετοχή νέων και εργαζόμενων συγκεντρώθηκε στην Καμάρα και οργάνωσε διαδήλωση που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Αμαζη και υποτονική ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στην πόλη μας. Και βέβαια δεν ευθύνονται γι’ αυτό τα πασχαλινά μεθεόρτια, αλλά η απογοήτευση των εργαζόμενων για το ξεπούλημα των αγώνων τους από τη συνδικαλιστική ηγεσία. Σε τοπικό επίπεδο είναι προκλητική η παντελής απουσία του εργατικού κέντρου από την προετοιμασία της εκδήλωσης. Αν συνυπολογίσουμε τη μίζερη ταχτική του ΠΑΜΕ να ξανακαταμετρήσει τις κομματικές δυνάμεις της ξεχωριστής του συγκέντρωσης, αλλά και την αδυναμία(!) της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να αναλάβει της ευθύνες που τις αναλογούν, ερμηνεύεται η εικόνα της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης και πορείας.
Η Ταξική πορεία και το ΚΚΕ(μ-λ) παρέμβηκαν με τα υλικά τους στην πόλη και στην πορεία συγκροτώντας ξεχωριστό μπλοκ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις (εργατικό κέντρο – ΠΑΜΕ) τιμήθηκε η εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας. Βασικό χαρακτηριστικό και των δυο η μικρή συμμετοχή κόσμου (150-200 άτομα η κάθε μια). Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισαν να μην κάνουν ούτε πορεία με το πρόσχημα της μικρής συμμετοχής. Με γιορτούλες και κατάθεση στεφάνων σε διάφορα σημεία πεσόντων της πόλης από αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΗ, ήθελαν να κλείσουν μια χρονιά γεμάτη από συλλαλητήρια και πορείες, στα οποία ο κόσμος έδειξε τις διαθέσεις και τις προθέσεις του. Γέμισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στις απεργιακές κινητοποιήσεις με πάνω από 3.500-4.000 κόσμο την κάθε φορά, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν τα συνδικάτα. Τι διαφορετικό όμως μπορείς να περιμένεις από τις ξεπουλημένες ηγεσίες, όταν αυτές πριν από λίγο καιρό υπέγραψαν την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δείχνοντας και αυτές με τη σειρά τους το δρόμο που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.
Μετά την αποχώρηση της διοίκησης για κατάθεση στεφάνων, ο κόσμος που είχε απομείνει στη συγκέντρωση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα οργανώσεων για πορεία στους κεντρικούς δρόμους, η οποία και τελικά έγινε έστω και με μικρή συμμετοχή.
Η οργάνωσή μας παρέμβηκε μοιράζοντας έντυπο υλικό και στηρίζοντας το μπλοκ και το πανό της Ταξικής Πορείας. Επίσης συμμετείχε με πανό και «η πρωτοβουλία για τη μάχη του ασφαλιστικού στο Ηράκλειο».

ΒΟΛΟΣ

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στο Βόλο σημαδεύτηκε από τη μεγάλη αποχή των εργαζόμενων από την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου σε σχέση με τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις στη μάχη του ασφαλιστικού. Η ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με κάπως περισσότερο κόσμο και καλύτερη συγκρότηση δεν αλλάζει αυτό που η πλειοψηφία των εργαζόμενων εκδήλωσε γυρίζοντας την πλάτη και στους μεν και στους δε, τόσο για τη στάση τους στη μάχη του ασφαλιστικού και της υπογραφής της εξευτελιστικής σύμβασης εργασίας, όσο και για τη διασπαστική πολιτική στη διάρκεια αυτού του αγώνα.
Η Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επιδρομή συμμετείχε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου με δικό της μπλοκ, προκήρυξη και πανό και στη διάρκεια της πορείας με συνθήματα ενάντια στην επίθεση κεφάλαιου-κυβέρνησης αλλά και ενάντια στους γραφειοκράτες εργατοπατέρες. Στη συγκέντρωση μοιράστηκε προκήρυξη του ΚΚΕ(μ-λ) το οποίο στήριξε και το μπλοκ της Πρωτοβουλίας.

ΛΑΡΙΣΑ

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου με μικρότερη συμμετοχή εργαζόμενων από την προηγούμενη περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η Ταξική Πορεία μετά από κοινή προσυγκέντρωση με εργαζόμενους των Παρεμβάσεων-Κινήσεων συμμετείχε με πανό και οργανωμένο μπλοκ στη συγκέντρωση και την πορεία με συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της επίθεσης, ενάντια στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφάλαιου.

ΑΡΤΑ

Ξεχωριστή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς για την Πρωτοβουλία Αντίστασης
Με δυο χωριστές εκδηλώσεις γιορτάστηκε η φετινή εργατική Πρωτομαγιά στην πόλη μας. Οι συνδικαλιστές–αντιπρόσωποι του ΕΚΑ, της Ταξικής Πορείας και της Αυτόνομης Παρέμβασης, όπως και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αντίστασης πρότειναν στη συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Αρτας τη διοργάνωση κοινής συγκέντρωσης–πορείας με κοινό πολιτικό πλαίσιο καταγγελίας της αντιασφαλιστικής επίθεσης και της εισοδηματικής πολιτικής πείνας της κυβέρνησης και ταυτόχρονα καταδίκης της προδοτικής συμφωνίας ΓΣΕΕ–ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ.
Για άλλη μια φορά, η ηγεσία του ΠΑΜΕ –ελέγχει την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ- έδειξε στους εργαζόμενους της πόλης μας, την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για τα συνδικάτα και την αντιδημοκρατική της πραχτική μέσα σ’ αυτά. Η συνέλευση θα επικύρωνε τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του ΠΑΜΕ (πλαίσιο, προκήρυξη, παρεμβάσεις) και... «σε όποιον αρέσει».
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Πρωτοβουλία Αντίστασης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου–ιδιωτικού τομέα της πόλης μας προχώρησαν στη διοργάνωση ξεχωριστής από το ΕΚΑ πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης και πορείας αρκετά μαζικής. Στο πλαίσιο της προπαγάνδισης δόθηκε συνέντευξη Τύπου και μοιράστηκε πλατιά στο κέντρο της πόλης και σε εργασιακούς χώρους προκήρυξη της Πρωτοβουλίας. Προκήρυξη που καλούσε τους εργαζόμενους σε μαζική αντίσταση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του σ.κ.
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων (ΑΔΕΔΥ, νοσοκομείο, σωματείο οδηγών), εκφράζοντας όλες τις πολιτικές τάσεις της Πρωτοβουλίας. Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση μετανάστη οικοδόμου–συνδικαλιστή, μέλους της Ταξικής Πορείας, που κατέδειξε τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς για τους μετανάστες, κάτι που το ζήσαμε στην περιοχή μας τον περασμένο Δεκέμβρη και το ζούμε και σήμερα στην Πάτρα, στη Μανωλάδα Ηλείας, παντού.
Η Ταξική Πορεία συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις στην πολιτική και οργανωτική συγκρότηση αυτής της συγκέντρωσης, προβάλλοντας τις απόψεις της και με την ομιλία της και με το μαζικό και ζωντανό μπλοκ που συγκρότησε στην πορεία.

ΧΑΝΙΑ

Στη φετινή Πρωτομαγιά, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στην πόλη μας αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. Χωρίς καμιά αφορμή ή δικαιολογία ανακοίνωσε ότι καλεί σε «συγκέντρωση» για την εργατική Πρωτομαγιά έξω απ’ την πόλη (στο Πασακάκι), εκεί όπου κάθε χρόνο οι διάφοροι παράγοντες κάνουν το καθιερωμένο μνημόσυνο και καταθέτουν στεφάνια. Ηταν πραγματικά μια προκλητική απόφαση απέναντι στην εργατική τάξη που με αίμα έχει κατοχυρώσει αυτή η μέρα κάθε χρόνο να τιμάται με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.
Ηταν μια πρόκληση επίσης και για τους εργαζόμενους της πόλης μας που 1,5 μόλις μήνα πριν κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους, αγωνιζόμενοι για να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό τερατούργημα. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με την απόφασή της αυτή απέδειξε για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων. Οτι συντάσσεται απόλυτα με την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οτι δεν την ενδιαφέρει ουδόλως η οργάνωση αγώνων, το δυνάμωμα των αντιστάσεων απέναντι στην αντεργατική επίθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Γι’ αυτό δεν έκανε απολύτως τίποτα το τρίμηνο από Δεκέμβρη έως Μάρτη. Γι’ αυτό και δεν αντέδρασε καθόλου ούτε για το «κλείσιμο» των κινητοποιήσεων από τους εργατοπατέρες, ούτε για την υπογραφή της κατάπτυστης συλλογικής σύμβασης από τη ΓΣΕΕ. Είναι αλήθεια ότι η στάση του ΠΑΜΕ το οποίο, όχι μόνο ενόψει της Πρωτομαγιάς, είχε πάρει τις αποφάσεις του πανελλαδικά ένα μήνα πριν, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισε να απομονωθεί από τους χιλιάδες που διαδήλωναν στο δρόμο, διευκόλυνε την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού κέντρου να κάνει ό,τι θέλει.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, η Ταξική Πορεία πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε σε συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Μοίρασε εκατοντάδες προκηρύξεις στο κέντρο της πόλης και σε χώρους δουλειάς, κολλήθηκαν δεκάδες καλέσματα και δόθηκε συνέντευξη τύπου.
Η συγκέντρωση είχε σημαντική επιτυχία. Ξεπέρασε τα 180 άτομα και η πορεία που ακολούθησε προσπάθησε να δώσει το πραγματικό νόημα της 1ης Μάη. Την ίδια ώρα που έγινε η συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στο Πασακάκι με καμιά δεκαριά (!!) άτομα έδινε συνέντευξη τύπου στα κανάλια, ενώ το ΠΑΜΕ που θέλει να αυτοαποκαλείται ότι είναι το ταξικό εργατικό κίνημα έκανε τη δική του συγκέντρωση με λιγότερο κόσμο από αυτόν που μαζεύτηκε στην πλατεία της αγοράς.
Στη συγκέντρωση στην αγορά και στην πορεία συμμετείχε και το ΜΕΡΑ και το ΣΕΚ. Οσο για το ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε διά αντιπροσωπείας στην αγορά και ενώ είχε αναγγείλει προσυγκέντρωση και πορεία μέχρι το Πασακάκι, τελικά αναγκάστηκε να ακολουθήσει την πορεία μέσα στην πόλη .
Η πρωτοβουλία αυτή της Ταξικής Πορείας κρίνεται ιδιαίτερα θετική και η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι και πρέπει να τολμήσουμε.