Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

25 Μαΐ 2008

Διοργάνωση ξενάγησης από τις εκδόσεις Εκτός των Τειχών

Σοβιετική Πρωτοπορία στο Κυκλαδικής

Από τις 14 Μαΐου μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, φιλοξενείται στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέρος της συλλογής Κωστάκη με έργα κυρίως της Σοβιετικής (και όχι απλά της Ρωσικής) Πρωτοπορίας. Η έκθεση περιλαμβάνει 90 έργα, από το 1900 μέχρι το 1930, με πίνακες, σχέδια και τρισδιάστατες κατασκευές από καλλιτέχνες όπως ο Μάλεβιτς, ο Τατλίν, ο Ροτσένκο, ο Λιτσίνσκι, η Πόποβα κ.α., προσφέροντας μια έστω και περιορισμένη εικόνα για το κίνημα, τις ιδέες και το κλίμα της εποχής που επηρέασε ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη.
Η έκθεση οργανώνεται σε πέντε ενότητες: Στην ενότητα «Τα χρόνια πριν», παρουσιάζονται έργα προπομποί αυτών που ακολούθησαν την επανάσταση, έργα στα οποία όπως είπε ο Λιτσίνσκι «ενυπήρχε ο Οκτώβρης. Η νέα γενιά έργων δε γεννήθηκε το ’17 αλλά ενυπήρχε πολύ νωρίτερα στην τέχνη».
Η ενότητα «Τα ταξιδιωτικά χρόνια» παρουσιάζει έργα που προέκυψαν από τη ζύμωση που υπήρξε μέσω της επαφής με άλλα κινήματα και καλλιτέχνες της Ευρώπης. Στην ενότητα «Τα μυστικιστικά χρόνια» παρουσιάζονται κάποιες φιλοσοφικές απόψεις περί τέχνης με έμφαση τον σουπρεματισμό και στα «Ιδεολογικά χρόνια» περιλαμβάνονται τα έργα που αποτέλεσαν άμεση αντανάκλαση της Οκτωβριανής επανάστασης αλλά και υπηρέτησαν την υπόθεση της επανάστασης. Τέλος, παρουσιάζονται κάποια έργα από τα χρόνια που ακολούθησαν στην ενότητα «Τα χρόνια μετά».
Με αφορμή λοιπόν την παρουσία 90 έργων από τη συλλογή Κωστάκη στην Αθήνα -τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν κάποια έργα από τη συγκεκριμένη συλλογή στην Αθήνα ήταν το 1995- οι εκδόσεις Εκτός των Τειχών διοργανώνει ομαδική επίσκεψη-ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης το Σάββατο 31 Μάη. Άλλωστε, ήταν κάτι που χρωστάγαμε από τη διοργάνωση της Θεσσαλονίκη-Αντίσταση 2003, όταν η αστυνομία απαγόρευσε την επίσκεψη στην έκθεση.

ΩΡΑ-ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Σάββατο 31 Μαΐου, 11:00π.μ.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
Στάση μετρό Ευαγγελισμός ή Σύνταγμα
www.cycladic.gr