Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Μαΐ 2008

Η τελευταία έκθεση του Γκαργκάνα αντιλαϊκή όσο και οι προηγούμενες

Μεγαλοβδομαδιάτικα δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία, η τελευταία επί διοίκησης Γκαργκάνα, ο οποίος σκοπεύει να αποχωρήσει μετά τη λήξη της 6ετούς θητείας του τον Ιούνιο.
Αυτή η τελευταία έκθεση δε διαφέρει από τις προηγούμενες, από αυτά που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια ο Γκαργκάνας, ο οποίος, ομολογουμένως, έπαιξε πολύ καλά το ρόλο του ως γνήσιος –και συχνά ακραίος- εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η έκθεση επισημαίνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κινδυνολογεί για το μέλλον της αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Συγκεκριμένα, τονίζεται η αύξηση του πληθωρισμού, που αναμένεται να πιάσει το 4% το 2008, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,7%, από 4% πέρσι, η διατήρηση της ανεργίας και της φτώχειας σε ποσοστά υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ των 15 (8,3% και 21% αντίστοιχα) και η διατήρηση του ελλείμματος στο 2,4% και του χρέους στο 94,5% του ΑΕΠ.
Τα προβλήματα αυτά αποδίδονται τόσο στις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όσο και στην έλλειψη πιο αποφασιστικών μέτρων από την κυβέρνηση. Τέλος, αναφέρεται ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή, καθώς και η διείσδυση στις νέες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργεί κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες.
Και οι προτάσεις; Οι γνωστές. Συγκράτηση στις μισθολογικές αυξήσεις (μέχρι και η τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση του φαίνεται περισσότερο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους απ’ ό,τι θα έπρεπε!), αύξηση της παραγωγικότητας, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας (το «λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους» που έλεγαν κάποιοι κάποτε…), περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Για τελευταία φορά ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γκαργκάνας ζητά, εκ μέρους του κεφαλαίου, θυσίες από το λαό και προστασία του …ιερού κέρδους των επιχειρήσεων από το κράτος. Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή καραμέλα ότι μεγαλύτερες αυξήσεις θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, κάτι που, περιέργως, ισχύει μόνο για τους μισθούς και όχι για τις τιμές, πόσο μάλλον για τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου!
Κι όλα αυτά τα υπογράφει ένας άνθρωπος που παίρνει πάνω από 20.000 ευρώ το μήνα! Αυτός, άραγε, δεν επιβαρύνει τον πληθωρισμό;