Στις 20 Μαΐου πέθανε ο Κρισπίν Μπελτράν, γνωστός στους Φιλιππινέζους ως Κα Μπελ, σε ηλικία 75 ετών, ιστορικό στέλεχος του εργατικού και λαϊκού κινήματος των Φιλιππίνων και μέλος του Κογκρέσου της χώρας, μετά από ατύχημα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κεζόν.
Ο Μπελτράν κατά τη γιαπωνέζικη κατοχή των Φιλιππίνων και παρά το νεαρό της ηλικίας του πήγε εθελοντής στο αντάρτικο ως αγγελιαφόρος.
Από νωρίς μπήκε στον κόσμο της δουλειάς και δεν άργησε να στρατευτεί στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Συγκεκριμένα ως οδηγός ταξί σε ηλικία 20 ετών συμμετείχε σε απεργία του κλάδου του η οποία χτυπήθηκε απ’ την αστυνομία, που δολοφόνησε και συνέλαβε αρκετούς απεργούς. Αυτό το γεγονός στάθηκε καταλυτικό για τον Κα Μπελ.
Οργανώθηκε στο Συγχωνευμένη Ομοσπονδία Οδηγών Ταξί, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 1955-1963. Με άλλους αγωνιστές συνδικαλιστές δημιούργησε τη Συνομοσπονδία Εργατών Φιλιππίνων, της οποίας διατέλεσε αντιπρόεδρος από το 1963 έως το 1972. Επίσης συνεισέφερε στην ίδρυση του Κογκρέσου Φιλιππινέζων Εργατών και άλλων εργατικών οργανώσεων.
Παρά την καταπίεση του στρατιωτικού νόμου, κατάφερε να συνεχίσει τη συνδικαλιστική του δράση και το 1980 βοήθησε στην ίδρυση της συνδικαλιστικής οργάνωσης Κίνημα Πρώτης Μάη (KMU), που έφτασε το μισό εκατομμύριο μέλη, παρά την καταστολή. Η KMU συνέβαλε καταλυτικά στην ενοποίηση και το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης ενάντια στη φασιστική δικτατορία του Μάρκος. Ο Κα Μπελ συνελήφθη το 1982 για τη δράση του και απέδρασε το 1984, συνεχίζοντας τον αγώνα στην επαρχία. Μετά τη δολοφονία του προέδρου της KMU το 1987 ανέλαβε την προεδρία της οργάνωσης στην οποία και παρέμεινε μέχρι το 2003.
Διατέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του αριστερού μετώπου Νέα Πατριωτική Συμμαχία (BAYAN) που ιδρύθηκε το 1985 και του οποίου διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 1993-1999. Ο Κα Μπελ, πιστός και στα διεθνιστικά και αντιιμπεριαλιστικά του καθήκοντα, πάλεψε για τη δημιουργία της Διεθνούς Λίγκας Λαϊκής Πάλης (ILPS) της οποίας και έγινε πρόεδρος το 2002. Επίσης είναι γνωστός για τη δράση του ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο στον Ιράκ και τον υποτιθέμενο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.
Απ’ το 2001 έως το 2003 υπήρξε αντιπρόεδρος του αριστερού εκλογικού μετωπικού σχήματος BAYAN MUNA (Πρώτα ο Λαός) και ένας εκ των τριών εκλεγμένων αντιπροσώπων του στο Κογκρέσο των Φιλιππίνων. Το 2004 εκλέχτηκε αντιπρόσωπος του αριστερού εκλογικού μετωπικού σχήματος Εργαζόμενες Μάζες (Anakpawis).
Μετά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης απ’ την πρόεδρο της χώρας Γκλόρια Αρόγιο, το Φεβρουάριο του 2006, ο Μπελτράν συνελήφθη. Αφέθηκε ελεύθερος ενάμιση χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2007, και αφού είχε οργανωθεί ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή του. Ο εκπρόσωπος της προέδρου Αρόγιο, με μια υποκριτική ανακοίνωση για το θάνατό του, μίλησε για την απώλεια ενός σεβαστού ηγέτη του εργατικού κινήματος! Ο θάνατος του Μπελτράν προκάλεσε ισχυρή συγκίνηση στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά στις κοινότητες των φιλιππινέζων μεταναστών. Η σορός του Μπελτράν εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Μανίλα, στην καθεδρική ανεξάρτητη εκκλησία στη λεωφόρο Ταφτ. Συλλυπητήρια επιστολή προς τους συντρόφους του απέστειλε το ΚΚΕ(μ-λ).
Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.