Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Μαΐ 2008

Πρωτομαγιάτικος μποναμάς από το ΔΝΤ

Την Πρωτομαγιά επέλεξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να παρουσιάσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Σαν να βγάζει τη γλώσσα στους εργαζόμενους επιλέγοντας τη μέρα της τάξης τους για να προτείνει ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα, ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα και ακόμα λιγότερα δικαιώματα.
Συγκεκριμένα η έκθεση εστιάζει σε τέσσερα βασικά σημεία: Πρώτον στα εργασιακά, προτείνοντας μεγαλύτερη ελαστικότητα σε προσλήψεις και απολύσεις και κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών. Δεύτερον, στο ασφαλιστικό, για το οποίο θεωρεί λίγες τις αλλαγές που προωθήθηκαν ως τώρα και προτείνει πιο τολμηρά μέτρα, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις.
Τρίτον, επισημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα χαμηλή και γι αυτό προτείνει ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές και απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Και τέταρτον, θεωρώντας αισιόδοξο το στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010, προτείνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με κατάργηση κάποιων απαλλαγών και πιο σφιχτό έλεγχο των δαπανών.
Με δυο λόγια, το ΔΝΤ σκιαγραφεί μια Ελλάδα στην οποία δε θα υπάρχουν εργαζόμενοι, αλλά απασχολήσιμοι που θα περιδιαβαίνουν «ευέλικτα» από τη μια δουλειά στην άλλη και από εκεί στην ανεργία, δε θα έχουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως βασικό μισθό και ελάχιστες αυξήσεις, θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά στα ασφαλιστικά τους ταμεία για πολύ περισσότερα χρόνια, τη στιγμή που οι παροχές (περίθαλψη-σύνταξη) θα μειώνονται και επιπλέον θα έχουν και το τσεκούρι της εφορίας που θα τους παίρνει και ό,τι μείνει μετά απ’ όλα αυτά!
Κι όλα αυτά σε μια χώρα που θα έχει ξεπουλήσει τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, με συνέπεια την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων συνολικά, αλλά και την αδυναμία του λαού συνολικά να διεκδικεί τα στοιχειώδη σε επίπεδο παροχών και υποδομών, μια και απέναντί του δε θα έχει μια δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας –δηλαδή το κράτος- αλλά ντόπια ή ξένα μονοπώλια που μόνο στόχο θα έχουν το κέρδος και δε θα δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για τα πεπραγμένα τους.
Το ΔΝΤ ουσιαστικά τραβάει το αυτί της ελληνικής άρχουσας τάξης και της κυβέρνησής της για να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την επίθεσή της στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έτσι θέλει να προχωρήσει, έχοντας και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικό σύμμαχο.
Ο λαός και η εργατική τάξη θέλουν να προχωρήσουν αλλιώς. Και γι’ αυτό θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να αντισταθούν.