Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Μαρ 2010

Προβολή ταινίας στο "Εκτός των Τειχών" με αφορμή τη μέρα της γυναίκας

8 Μάρτη


Το βιβλιοπωλείο-καφέ "Εκτός των Τειχών" διοργανώνει στις 8 Μάρτη προβολή ταινίας και συζήτηση με αφορμή τη μέρα της γυναίκας. Θα προβληθεί η ταινία "Harlan County War" ("Κρίσιμη απόφαση") του Τόνι Μπιλ.

Πρόκειται για μια ταινία το θέμα της οποίας εκτυλίσσεται στο Κεντάκι των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '70. Γύρω από τα ορυχεία του Χάρλαν έχει στηθεί μια ολόκληρη κοινότητα που στεγάζει τους εργάτες και τις οικογένειές τους. Ενα δυστύχημα στις στοές προκαλεί το θάνατο δύο ανθρακωρύχων. Το γεγονός αυτό στέκεται αφορμή να ξεκινήσει μια πολύμηνη απεργία, η οποία συναντάει απέναντί της την ωμή τρομοκρατία από την πλευρά της εκμεταλλεύτριας εταιρίας. Πολύ σύντομα, όταν η κινητοποίηση κρίνεται παράνομη, οι γυναίκες των εργατών αναλαμβάνουν δράση και παίρνουν στα χέρια τους την περιφρούρηση της απεργίας.

Στην ταινία φαίνονται με πολύ καθαρό και ορισμένες φορές σκληρό τρόπο όλες οι πτυχές της γυναικείας καταπίεσης. Η εκμετάλλευσή της ως κομματιού της εργατικής τάξης, η αμφισβήτηση του δικαιώματός της να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να «ξυπνάει», η αμφισβήτηση του μητρικού της ρόλου, οι εκβιασμοί και η καταστολή που υφίσταται όταν διεκδικεί θέση στην κοινωνία διαφορετική απ' αυτήν που της παραχωρείται.

Αν και η υπόθεση εκτυλίσσεται κάποιες δεκαετίες πίσω, μοιάζει να ζωντανεύει σκηνές από το μέλλον. Το σύνολο του... ουρανού και οι γυναίκες ως το ένα του μισό βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη και σκληρή επίθεση. Απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη προοπτική από την ένταση της ταξικής πάλης σε όλα τα επίπεδα. Και είναι αυτή η πάλη που και στους τωρινούς «σύγχρονους» καιρούς θα αναδείξει όλο το φάσμα των αντιλήψεων που θέλουν τη γυναίκα υποταγμένη.


Σκηνοθεσία: Τόνυ Μπιλ

Ετος παραγωγής: 2000

Παίζουν: Χόλι Χάντερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τεντ Λεβίν, Γουέιν Ρόμπσον, Αλεξ Χάους, Σάρλοτ Αρλότ

Διάρκεια: 104'