Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

29 Αυγ 2010

Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται!

Γραμματικό: Συναυλία ενάντια στα σχέδια για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 του Ιούλη (μετά από αναβολή της προγραμματισμένης για τις 17 Ιούλη, λόγω... πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει), στην περιοχή Μαύρο Βουνό του Γραμματικού, στο χώρο δηλαδή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο νέος ΧΥΤΑ, συναυλία διαμαρτυρίας, με ελεύθερη είσοδο, με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Δημήτρη Παναγόπουλο, Κώστα Λειβαδά και Lexicon Project. Εκατοντάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, από την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο χώρο αυτό, όπου λειτουργούσαν επίσης, έκθεση φωτογραφίας, ταμπλό με ανακοινώσεις και προβάλλονταν βίντεο απ’ τους μέχρι τώρα αγώνες ενάντια στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ, εκφράζοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο, την επιμονή τους να συνεχιστεί ο αγώνας αυτός.
Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, και μετά την κυβερνητική αλλαγή στη διαχείριση του συστήματος, τα σχέδια για την εγκατάσταση της χωματερής (είτε αυτή ονομάζεται ΧΥΤΑ – Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, είτε ΧΥΤΥ – Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκινώντας, τότε, τα «έργα» στο Μαύρο Βουνό με τη συνοδεία των ΜΑΤ, με κλομπ, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, έρχεται να προχωρήσει τώρα, με αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «παρά τις αντιδράσεις» (Δηλώσεις Υφυπουργού Εσωτερικών, Ντόλιου). Με ό,τι καταστροφικές συνέπειες θα σημάνει η δημιουργία της χωματερής, όχι μόνο για το Γραμματικό, αλλά και για το Βαρνάβα, το Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, το Νότιο Ευβοϊκό, την ίδια την Αττική, στην υγεία του λαού, στις δραστηριότητες για την επιβίωσή του, στον υδροφόρο ορίζοντα και στο περιβάλλον. Η αποφασιστικότητα ωστόσο μιας κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει πιστά τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του ΔΝΤ και της τρόικας, σε βάρος του λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας, και σ’ αυτό το μέτωπο, φαίνεται πως θα προσκρούσει στην αποφασιστικότητα των κατοίκων του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τώρα μάλιστα που με τον «Καλλικράτη» οι κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα καταργούνται και ενοποιούνται με το Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη, με ό,τι αρνητικές συνέπειες θα επιφέρει η συγκεντροποίηση αυτή στη ζωή του λαού. Ενός αγώνα, που παρότι «δύσκολος» και σε «κρίσιμη φάση», όπως οι ίδιοι ο κάτοικοι έλεγαν χαρακτηριστικά, σε συζητήσεις και σε «πηγαδάκια», είναι και η μόνη εγγύηση που μπορεί να οδηγήσει σε νίκη. Η διάθεση αυτή φάνηκε και στην ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ Μαραθώνα», που μοιράστηκε στη συναυλία, η οποία εκφράζοντας ξανά την αντιθεσή της στα σχέδια για τη δημιουργία της χωματερής, αντιπροτείνει τη, συνολικότερη θα λέγαμε, λύση της «ανακύκλωσης, για τη μείωση των οικιακών και δημοτικών αποβλήτων». 
Το ΚΚΕ(μ-λ) παρέμβηκε με μοίρασμα προκήρυξης, εξέφρασε ξανά τη συμπαράστασή του στον αγώνα αυτό, ενάντια στην εγκατάσταση χωματερών σε κατοικημένες περιοχές, στο βωμό των «αναγκών» ενός συστήματος που αδιαφορεί για τη ζωή και τις ανάγκες του λαού, που λειτουργεί με τη λογική επίτευξης του μέγιστου κέρδους για το κεφάλαιο, και που ο «σχεδιασμός» και «ορθή διαχείρηση» βρίσκονται αντιμέτωπα με την ίδια του τη φύση. Συζητώντας με τους κατοίκους, τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα, οργάνωσης μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, έντασης των κινητοποιήσεων και συντονισμό και με άλλους αγωνιζόμενους κατοίκους που αντιμετωπίζουν ίδια ή παρόμοια προβλήματα, που τα γεννά η πολιτική του συστήματος.