Οι στόχοι παραμένουν
Το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού κατατέθηκε τον Απρίλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και μπήκε σε δημόσια διαβούλευση ως το τέλος Μαΐου. Σήμερα βρίσκεται στη νομική υπηρεσία του υπουργείου και προετοιμάζεται η υπογραφή του και η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το νέο ΠΔ είναι σαφώς ηπιότερο από εκείνο του Σουφλιά, το οποίο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, σε συνδυασμό και με τα σχέδια για τους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό. Ο Υμηττός χωρίζεται σε πέντε ζώνες (από δύο που υπάρχουν σήμερα και αντί για οκτώ που είχε προτείνει ο Σουφλιάς), τη ζώνη Α απόλυτης προστασίας (όπου απαγορεύεται η δόμηση), τη ζώνη Β που επιτρέπονται χρήσεις εκπαίδευσης, γεωργίας και υπαίθριας αναψυχής, τη ζώνη Γ αρχαιολογικής προστασίας, τη ζώνη Δ των Μητροπολιτικών Πάρκων (Γουδή και Ιλισίων) και τη ζώνη Ε των ειδικών χρήσεων (νεκροταφεία). Επιπλέον, θα συγκεντρωθούν όλες οι κεραίες σε δυο ιστούς και θα καταργηθούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα πάψουν να λειτουργούν τα λατομεία.
Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να προστατέψει τον Υμηττό, όπως διατείνεται, αλλά, αντίθετα, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει, σε βάθος χρόνου, την αλλαγή της χρήσης του και την εκμετάλλευσή του, στη βάση των γενικότερων χωροταξικών σχεδιασμών. Το γεγονός ότι το νέο ΠΔ αποφεύγει τις υπερβολές του ΠΔ του Σουφλιά δεν το κάνει και θετικό για το βουνό και τους κατοίκους των γύρω περιοχών.
Το ΠΔ αφήνει πολλά περιθώρια για έργα και ανοικοδόμηση, ακόμα και για αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι, κατά δήλωση του Ρέππα, θα γίνουν, αλλά όχι όπως τους είχε σχεδιάσει ο Σουφλιάς.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει προς τους ίδιους στόχους με τη ΝΔ, αλλά με πιο ευέλικτο τρόπο, λαμβάνοντας, προφανώς, υπόψη και τις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει στο παλιό σχέδιο ΠΔ και τις οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, στα λόγια τουλάχιστον, υποστήριξαν τοπικά του στελέχη. Δεν είναι τυχαίο ότι από πριν τις εκλογές έλεγε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο που ψήφισε η ΝΔ και πράγματι δεν το έκανε. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στις βασικές κατευθύνσεις του συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού, βήμα προς την υλοποίηση των οποίων ήταν και το παλιό, αλλά και το νέο ΠΔ.
Συνεπώς, κάθε άλλο παρά δικαιωμένοι θα πρέπει να αισθάνονται όσοι κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες είχαν εναντιωθεί και κινητοποιηθεί ενάντια στο ΠΔ του Σουφλιά. Τα σχέδια της άρχουσας τάξης δεν έχουν αλλάξει. Ισως οι μοιρασιές να γίνονται διαφορετικά, ίσως άλλα συμφέροντα να βγαίνουν περισσότερο τώρα στον αφρό, όμως σίγουρα όχι του λαού της Αθήνας, ο οποίος έχει μοναδικό συμφέρον το βουνό να παραμείνει βουνό και το δάσος να παραμείνει δάσος.