Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Οκτ 2009

ΕΝΑΥΣΜΑ 2009

Θεσσαλονίκη

ΕΝΑΥΣΜΑ 2009

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 7 και 8 ΝΟΕΜΒΡΗ


ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ


Μάχη με το χρόνο και για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων τους δίνουν τα μέλη και οι φίλοι των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για την επιτυχία του φετινού διήμερου πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «Εναυσμα 2009». Με τις αφίσες, τα τρίπτυχα του προγράμματος εκδηλώσεων και κυρίως με τη ζωντανή επαφή με τους αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές, οι Αγωνιστικές Κινήσεις ευελπιστούν να διαδώσουν και με αυτή την αφορμή, την ανάγκη αντίστασης της νεολαίας στην επίθεση του συστήματος, την ανάγκη ξεδιπλώματος νέων αγώνων, προσπαθώντας παράλληλα να διαλύσουν τις όποιες αυταπάτες υπάρχουν σε τμήματα νεολαίας από την εναλλαγή του διαχειριστή του καθεστώτος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Να διαδώσουν πλατιά πως οι ελπίδες της νεολαίας και του λαού δεν χωράνε μέσα στο ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα. Πως το μέλλον ανήκει στη νεολαία και πρέπει να το καταχτήσει διεκδικώντας το, δημιουργώντας αγωνιστικό κίνημα στο πλευρό της λαϊκής πάλης.

Την αυλαία του διήμερου ανοίγει το Εργαστήριο της Μαθητικής Αντίστασης Θεσσαλονίκης. Οι αγωνιστές μαθητές συζητούν και βγάζουν συμπεράσματα πάλης για τα νέα ταξικά μέτρα που ετοιμάζονται για τη μέση εκπαίδευση με αιχμή το λεγόμενο «εξεταστικό». Λίγο μετά ξεκινά η κεντρική συζήτηση της πρώτης μέρας για την κατάσταση, τα προβλήματα και τις αντιστάσεις που πρέπει να ορθώσει η νεολαία μέσα στην κρίση. Σε μια περίοδο που η κρίση του συστήματος αγκαλιάζει ασφυκτικά όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής της νεολαίας και των εργαζομένων, οδηγώντας τους σε έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Σε μια περίοδο που το Μέτωπο Αντίστασης και Δικαιωμάτων της νεολαίας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει από το «Εναυσμα 2009». Η πρώτη μέρα «κλείνει» με ροκ συναυλία.

Τη δεύτερη μέρα την κεντρική συζήτηση απασχολεί η νεανική εξέγερση του Δεκέμβρη. Ενα (σχεδόν) χρόνο μετά συζητάμε για τα αίτια και τις δυνατότητες που ανέδειξε ο Δεκέμβρης, για τις αδυναμίες και τα ζητήματα που ανέδειξε όσον αφορά την κατάσταση του κινήματος και της Αριστεράς. Αλλά και για τα «αποτυπώματα» του Δεκέμβρη στη σημερινή φάση και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και την πολιτική αναβάθμιση του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος.

Επειτα η Θεατρική Ομάδα «Εναυσμα» παρουσιάζει το έργο του γνωστού Ντάριο Φο «κλάξον, τρομπέτες και πλάκες», ελπίζοντας για μια ακόμη φορά να έχει αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του κοινού που έχει διαμορφώσει μετά από τις αξιόλογες προσπάθειες όλων των προηγούμενων χρόνων. Η αυλαία του διήμερου πέφτει με ρεμπέτικο γλέντι που αναμένεται να κρατήσει πολύ…