Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Οκτ 2009

Αθώοι οι συνδικαλιστές της ΚΕΡΑΦΙΝΑ!

Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν πέρασε!


Την Τρίτη 13 Οχτώβρη, ύστερα από δύο αναβολές λόγω απεργίας του δικηγορικού συλλόγου Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε η δίκη ενάντια στα τέσσερα μέλη του εργοστασιακού σωματείου της ΚΕΡΑΦΙΝΑ, τα οποία αντιμετώπιζαν την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η διοίκηση της εταιρείας εναντίον τους.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και του σωματείου και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης έπεσε στο κενό. Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε η επαίσχυντη στάση που κρατά η εργοδοσία όλα αυτά τα χρόνια, από το 1998 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 161 εργάτες που είχε στην παραγωγή όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση έχουν μείνει μόλις 29(!!!) με το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής να αντικαθίσταται από την εισαγωγή ειδών υγιεινής από την Κίνα. Είναι φανερό ότι ο απώτερος στόχος της εργοδοσίας είναι να παραμείνει μόνο το εμπορικό τμήμα.

Στη δίκη, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας προσπάθησε να παρουσιαστεί ως «θύμα», καθώς ισχυριζόταν ότι το σωματείο τον σέρνει στα δικαστήρια, ότι δεν έχει σκοπό το κλείσιμο της παραγωγής, ότι έχει κάνει επενδύσεις στο εργοστάσιο κ.λπ.

Μάλιστα. ήταν και προκλητικός απέναντι σε τόσες οικογένειες που πετάχτηκαν στην ανεργία, καθώς αρχικά ισχυρίστηκε ότι στο διάστημα που έχει αναλάβει την εταιρία δεν έγινε καμία απόλυση παρά μόνο κάποιες λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης. Ισχυρισμός που καταρρίφθηκε πλήρως καθώς η εργατική πλευρά ανέφερε μία προς μία τις περιπτώσεις δεκάδων εργαζομένων που απολύθηκαν μετά από 18, 20 και 30 χρόνια δουλειάς στο εργοστάσιο, οπότε και η εργοδοσία άλλαξε γραμμή υποστηρίζοντας ότι όλες αυτές οι απολύσεις ήταν νόμιμες! Μετά απ’ όλα αυτά, η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου ήταν ομόφωνα αθωωτική.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της αστυνομίας στην συγκεκριμένη δίκη ήταν εντονότερη προκειμένου να θυμίσει ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν αλλά ο «εχθρός»-εργαζόμενος λαός παραμένει στο στόχαστρο.

Το σωματείο της ΚΕΡΑΦΙΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τα σωματεία και τις συλλογικότητες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα του. Παρόλα αυτά, είναι αρνητικό το γεγονός ότι η στάση των εργοστασιακών και κλαδικών σωματείων του νομού Κορινθίας ήταν υποδεέστερη των αναγκαιοτήτων. Παρότι οι εργαζόμενοι της Κορίνθου δέχονται καθημερινά πλήγματα τα τελευταία χρόνια και αντιμετωπίζουν εντονότατα το φάσμα της ανεργίας και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων (ιδίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης) η συνδικαλιστική τους ηγεσία αποδεικνύεται απρόθυμη και πολύ κάτω από τις περιστάσεις.