Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Νοε 2009

Δήμος και κεφάλαιο «ανασχεδιάζουν» την Ακαδημία Πλάτωνα

Οι κάτοικοι κινητοποιούνται

Τη Κυριακή 8/11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα (http://akadimia-platonos.blogspot.com/) στην αίθουσα του 4ου διαμερίσματος. Στόχος ήταν να φανεί η αντίθεση των κατοίκων στο λεγόμενο "ανασχεδιασμό " της περιοχής ή «τακτοποίηση» του ομώνυμου πάρκου εκ μέρους του δήμου.
Η συγκέντρωση ήταν μαζική, ο κόσμος των γειτονιών φάνηκε αποφασισμένος! Αποφασισμένος να υπερασπιστεί την περιοχή του και για την ιστορικότητά της αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον της. Αποφασισμένος να αντισταθεί στα σχέδια του δήμου Αθήνας και του κεφαλαίου που την έχουν βάλει στο μάτι μιας και είναι η μοναδική στα όρια του δήμου με άφθονους ελεύθερους ή ανοιχτούς χώρους. Πολλοί από αυτούς τους χώρους στο παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί είτε ως πράσινο είτε ως σχολικοί και γενικά ως χώροι που θα εξυπηρετούσαν δήθεν τις ανάγκες των κατοίκων για μια καλύτερη ζωή.
Το σχέδιο πόλης της περιοχής, εκπονημένο εδώ και 40 χρόνια, δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Είναι από τις πιο άναρχα δομημένες περιοχές του δήμου Αθήνας, όπου συνυπάρχουν βιομηχανίες (ή ό,τι έχει μείνει από αυτές), ΚΤΕΛ, πρακτορεία εφημερίδων, μάντρες οικοδομών, συνεργεία, κατοικίες και σχολεία. Μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα.

Τώρα όμως που άλλαξαν τα σχέδια του κεφαλαίου για την περιοχή, ο δήμος βιάζεται να το τελειώνει στα γρήγορα για να "νομιμοποιήσει" τα σχέδια αυτά. Η αρχή έγινε με τη μεταφορά του χρηματιστηρίου στην περιοχή, κάτι που θα ακολουθηθεί από ανέγερση κτηρίων γραφείων εταιριών. Ηδη η REDS των συμφερόντων Μπόμπολα έχτιζε ένα τέτοιο κτήριο πάνω στα όρια του πάρκου. Οι αντιδράσεις των κατοίκων που το σταμάτησαν, έστω προσωρινά και στη βάση των παρανομιών, οδήγησαν το δήμο της Αθήνας στο να προχωρήσει στην αναμόρφωση της περιοχής ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες νομικές δυσκολίες. Και όχι μόνο αυτό. Το «νέο» σχέδιο προβλέπει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που να μπορεί να εξυπηρετεί όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή και να την "αναπτύξουν". Εναν μικρό Ρέντη πάνε να φτιάξουν, τα μόνα που δεν προβλέπει είναι οι ανάγκες των κατοίκων σε ελεύθερους χώρους, σχολεία και χώρους άθλησης. Βέβαια, ως καρότο προβλέπουν και κάποιες νησίδες πράσινου που δεν πείθουν τους κατοίκους. Κατά τα άλλα σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων (που ανάμεσα στα άλλα θα συνδέουν την περιοχή με τον επίσης υπό αναμόρφωση Ελαιώνα), το νέο αρχαιολογικό μουσείο μέσα στο πάρκο και «πάνω» στο γήπεδο (το μόνο χώρο που έχουν οι αθλητικοί σύλλογοι του 4ου διαμερίσματος), ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. κ.λπ..
Δεν υπολόγισε όμως ο δήμος ότι αυτά του τα σχέδια δεν τα νομιμοποιούν οι κάτοικοι! Οι οποίοι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αντιστέκονται και έχουν και μια νίκη. Κατάφεραν να αποτρέψουν το χτίσιμο πολυώροφου κτιρίου της νομαρχίας δίπλα σε σχολεία και κοντά στο πάρκο. Η αποτροπή της ανέγερσης του νομαρχιακού «μεγάρου» δεν τους εφησυχάζει βέβαια, εξακολουθούν να απαιτούν την ανέγερση του νηπιαγωγείου για το οποίο ήταν προορισμένος ο χώρος. Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μεγαλώσει το πάρκο, για να παραμείνει η γειτονιά τους γειτονιά.

Στη συγκέντρωση των κατοίκων είχαν το... κουράγιο να έρθουν ως εκπρόσωποι του δήμου η πρόεδρος του διαμερισματικού συμβουλίου και ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας, φέρνοντας μαζί τους κάποιους κλακαδόρους με σκοπό να μπαχαλοποιήσουν τη συνέλευση. Αναφέρθηκαν μάλιστα και σε κάποια ανύπαρκτη επιτροπή κατοίκων που συμφωνεί με το σχέδιο! Αφού δήλωσαν ότι το σχέδιό τους είναι προς όφελος της γειτονιάς, είχαν το θράσος να κατηγορήσουν λίγο ως πολύ τους παρευρισκόμενους και την Επιτροπή ως αντιδημοκράτες γιατί αντιδρούσαν σε αυτά που έλεγαν και γιατί δεν συμμετείχαν στη "δημόσια διαβούλευσή" τους. Ξέχασαν μάλλον το τι έγινε και εκεί! Οπου δεκάδες κάτοικοι αντέδρασαν δυναμικά στα σχέδιά τους, που τους ανάγκασαν να αλλάξουν την αλαζονική συμπεριφορά τους και να φανούν πιο διαλλακτικοί.
Πάντως οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα κατά δήλωσή τους τώρα ξεκινάνε τη δημόσια διαβούλευσή τους! Δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες σε κάθε προσπάθεια του δήμου ή οποιουδήποτε άλλου να προχωρήσει το σχέδιο καταστροφής της γειτονιάς τους.
Το μόνο που δέχονται να «τακτοποιηθεί» είναι η περιοχή τους με τους ελεύθερους χώρους να παραμείνουν ως τέτοιοι, όσοι χρειάζεται να απαλλοτριωθούν, να γίνουν χώροι πράσινου και αναψυχής, να αποδοθούν σε αυτούς, μακριά από λογικές εμπορευματοποίησής τους. Να μεγαλώσει το πάρκο. Εχουν επίγνωση της δυσκολίας του αγώνα τους, όπως έχουν επίγνωση ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι τυχαίο και άσχετο με ό,τι γίνεται σε όλη την παρακηφίσια περιοχή (π.χ. Ελαιώνας, Ρέντη, σχέδια για Τσαλαβούτα).
Από την άλλη, η αισιοδοξία τους πηγάζει από τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων, ιδιαίτερα της προχθεσινής, και από το γεγονός ότι υπάρχει η λογική της μεγαλύτερης και πραγματικής συμμετοχής με τη δημιουργία επιτροπών κατοίκων ανά γειτονιές, με συγκεντρώσεις υπογραφών και μαζώξεις σε σπίτια. Και αυτό γιατί η προς "τακτοποίηση" περιοχή είναι μεγάλη. Για όσους γνωρίζουν, περιλαμβάνει το κομμάτι της Αθήνας που οριοθετείται (χοντρικά) από τις οδούς Λένορμαν, Παλαμηδίου, Καβάλας (Λ. Αθηνών) και Κηφισού! Ουσιαστικά μιλάμε όχι μόνο για την Ακαδημία Πλάτωνα αλλά και για την Κολοκυνθού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει και διεθνές ενδιαφέρον, κυρίως από πανεπιστήμια, λόγω της ιστορικότητας της περιοχής. Στο πάρκο βρίσκονται τα αρχαία (και εγκαταλελειμμένα) μνημεία της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Είναι κάτι που σκέφτονται να εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι με διάφορους τρόπους (υπογραφές, υπομνήματα, ημερίδα κ.ά.).

Η μαζικότητα που έχει φανεί μέχρι τώρα αλλά και η θετική και αρνητική πείρα των κατοίκων του 4ου διαμερίσματος της Αθήνας από άλλους μεγάλους αγώνες, με κορυφαίο αυτόν του προαστιακού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις αυτός ο αγώνας να έχει θετική έκβαση.