Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Νοε 2009

Δεν πέρασαν οι τρομοκρατικές απολύσεις στις καθαρίστριες της Γεωπονίας

Βόλος


Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα στη Γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας είχε κάνει καθεστώς την μη πληρωμή των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες, μέχρις ότου με την παρέμβαση του σωματείου καθαριστριών αναγκάσθηκε να πληρώσει την πρώτη φορά τους τρεις μήνες πού χρωστούσε, ενώ την δεύτερη, μετά από επίσχεση εργασίας και αποχή από την δουλειά των καθαριστριών αναγκάσθηκε να τις πληρώσει και να δεσμευθεί μαζί με τις πρυτανικές αρχές ότι θα πληρώνει τακτικά κάθε δέκα του μήνα. Αλλά όπως οι εργολάβοι δεν έχουν «εγκατασταθεί» για να τηρούν την όποια εργατική νομοθεσία, έτσι και ο εργολάβος στην Γεωπονία καθυστέρησε την πληρωμή του Οκτώβρη, ενώ είχε και την πλήρη κάλυψη της διοίκησης του Πανεπιστημίου που συνιστούσαν στις καθαρίστριες να δείξουν «κατανόηση» ενώ αναιρούσαν αυτό που είχαν δεσμευθεί ότι αν δεν τις πληρώσει ο εργολάβος θα πληρωθούν από το Πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και από την Παρασκευή 13 Νοέμβρη προχώρησαν σε αποχή από την εργασία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα καθώς και τα αναδρομικά που τους οφείλει. Ο εργολάβος με μία μεθοδευμένη κίνηση καταθέτει τους μισθούς στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και την Τρίτη 17 Νοέμβρη κοινοποιεί απολύσεις σε πέντε από τους έξι εργαζόμενους. Απέναντι στις τρομοκρατικές απολύσεις υπήρξε άμεση απάντηση από το σωματείο καθαριστριών, φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και μέλη εργατικών σχημάτων και αριστερών πολιτικών οργανώσεων. Την Τετάρτη 18 Νοέμβρη από τις έξι το πρωί στο χώρο της Γεωπονίας υπήρξε περιφρούρηση και διώξιμο του εργολάβου και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στο γραφείο του κοσμήτορα της Γεωπονίας όπου απαιτήθηκε η ανάκληση των απολύσεων, η έκπτωση του εργολάβου καθώς και η κατάργηση των εργολαβιών και η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Μπροστά στην αποφασιστικότητα όλων και παρά την διασπαστική πρακτική του ΠΑΜΕ που μέσα στο γραφείο του κοσμήτορα και μπροστά σε όλον τον κόσμο δήλωσε ότι αυτό κάνει «δική του παρέμβαση» (!!!) και μετά αποχώρησε, ο κοσμήτορας κάλεσε τον εργολάβο και με παρόντες τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Βόλου, την πρόεδρο των καθαριστριών σε εργολάβους και τις καθαρίστριες της Γεωπονίας, αναγκάσθηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις και να δεσμευθεί ότι θα πληρώνει κανονικά.

Η άμεση και μαζική απάντηση στις τρομοκρατικές απολύσεις, η έμπρακτη αλληλεγγύη και η οργανωμένη δράση του σωματείου καθαριστριών απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πετύχουν νίκες απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.