Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

20 Δεκ 2009

Ανταπόκριση από Γιάννενα

Με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή του κόσμου έγιναν τα συλλαλητήρια στα Γιάννενα ένα χρόνο μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη και το μεγαλειώδες ξέσπασμα της νεολαίας.

Το ΚΚΕ(μ-λ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, με βάση τη γενικότερη κατεύθυνση να γίνει ο Δεκέμβρης αφορμή για νέες κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας ενάντια στη σφοδρή επίθεση των νέων διαχειριστών του συστήματος σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες, ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα για κοινή δράση στο οποίο συμμετείχαν ΑΡΑΝ, ΚΟΕ, ΝΑΡ, νΚΑ, νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ΣΕΚ, ΟΚΔΕ/Σ και Αντιπειθαρχία (του α/α χώρου). Εμπόδιο στο να γίνει μια κοινή πορεία ήταν η τακτική περιχαράκωσης του α/α χώρου, που ήρθε να καλέσει σε προαποφασισμένη δική του πορεία (συμμετείχε και η ΟΚΔΕ/Σ), με αποτέλεσμα να γίνουν δύο πορείες την Κυριακή 6/12.

Το ΚΚΕ(μ-λ) προπαγάνδισε σε γειτονιές και στους χώρους δουλειάς με αφίσες, προκηρύξεις και πανό το κάλεσμα στην πορεία της 6/12 στις 13.00. Ομοίως κινήθηκαν και οι Αγωνιστικές Κινήσεις στο πανεπιστήμιο, συμμετέχοντας και σε κοινά πλαίσια για αγωνιστικές αποφάσεις στους συλλόγους όπου παρεμβαίνουμε. Ελειπε όμως η πολιτική πρωτοβουλία από την πλευρά της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όλο το προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να γίνουν μαζικές συνελεύσεις και να ληφθούν αγωνιστικές αποφάσεις. Ετσι, με την πίεση των δυνάμεων του συστήματος (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) και την προδοτική για το κίνημα στάση της ΚΝΕ, οι διαδικασίες στους συλλόγους αποδείχτηκαν χλιαρές.

Η διάθεση του κόσμου ήταν διαφορετική. Συγκεκριμένα, μαζικότατη και με παλμό ήταν η πορεία του κοινού καλέσματος (περίπου 1.000 άτομα). Το ΚΚΕ(μ-λ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν με δικά τους διακριτά μπλοκ. Το απόγευμα στις 18.00 ακολούθησε η άλλη πορεία (α/α, ΟΚΔΕ/Σ) στην οποία η συμμετοχή του κόσμου ήταν ακόμη πιο μαζική. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ήταν η εναντίωση στις δυνάμεις καταστολής, χωρίς καμία συγκρότηση και περιφρούρησή της, δίνοντας στα ΜΑΤ τη δυνατότητα τρομοκράτησης των αγωνιστών, αφού προμελετημένα χτύπησαν στη λήξη της την πορεία, έριξαν χημικά, κυνήγησαν τους διαδηλωτές, εισέβαλαν σε κοινωνικό χώρο και σπίτια, προσήγαγαν 40 άτομα και συνέλαβαν ένα!

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της επομένης, με μαζικά χαρακτηριστικά, σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από την πορεία των ΕΛΜΕ, Συλλόγου Δασκάλων, Συλλ. ΔΕΠ ύστερα από τραμπούκικη ενέργεια ατόμων του α/α χώρου ενάντια στον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ ως απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις του ενάντια στο κίνημα. Προκλητική ήταν για μια ακόμη φορά η στάση των ΜΑΤ που ακολουθούσαν την πορεία σε όλη τη διάρκειά της.

Την Τετάρτη 9/12 συγκεντρωθήκαμε στο δικαστικό μέγαρο για παράσταση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης στον συλληφθέντα νεολαίο, με απογοητευτική συμμετοχή δυνάμεων και κόσμου. Ως εκ τούτου, υπήρξε αισχρή καταδίκη (5 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή).

Στο θέμα της καταπάτησης του ασύλου, δυστυχώς η απάντηση δεν ήταν ανάλογη των απαιτήσεω. Η πορεία της Παρασκευής ήταν εξαιρετικά άμαζη. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις προσπάθησαν να ανοίξουν το θέμα στο πανεπιστήμιο, απευθυνόμενες και στις άλλες δυνάμεις, καλώντας σε κοινή δράση και συντονισμό, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.

Γενικότερα παρατηρήθηκε αδυναμία και έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας από την Αριστερά που θα μπορούσε να δώσει κινηματική διέξοδο στις αντιστάσεις του λαού και της νεολαίας. Αδυναμία σημειώθηκε και στα αντανακλαστικά της απέναντι στην κρατική καταστολή-τρομοκρατία, τις διώξεις αγωνιστών (πρωτοφανείς για την πόλη των Ιωαννίνων ), το θέμα του ασύλου. Ελπιδοφόρα όμως ήταν η συμμετοχή και η διάθεση του κόσμου στις κινητοποιήσεις. Χρειάζεται λοιπόν μια Αριστερά επαναστατική, που θα δίνει κινηματική διέξοδο και θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες λαού και νεολαίας.

Το ΚΚΕ(μ-λ) πραγματοποίησε την Πέμπτη 10/12 εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Οι χειρότερες μέρες είναι μπροστά μας. Η Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών μας», με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου και ζωντανή συζήτηση.