Το δόγμα της μηδενικής ανοχής στους πρόσφυγες που εξήγγειλε ο Χρυσοχοϊδης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπ. Προστασίας του Πολίτη μπήκε ήδη σε εφαρμογή. Για την εξασφάλιση της επιτυχίας του προηγήθηκε συνεργασία με το διευθυντή της FRONTEX Ιλάκ Λαϊτίνεν προκειμένου να αναβαθμιστεί ο βαθμός εμπλοκής της FRONTΕX τόσο στη συνοριοφύλαξη όσο και στις διαδικασίες επαναπροώθησης και απέλασης προσφύγων.
Η συνεργασία των δύο πλευρών εγκαινιάστηκε στη Σάμο το Σάββατο 12/12, όταν με απόλυτη μυστικότητα μετακινήθηκαν 85 άτομα (κυρίως αραβόφωνοι) από το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων για το αεροδρόμιο της Σάμου και από εκεί προς Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης ώστε να απελαθούν. Η επιχείρηση έγινε με ευθύνη της FRONTEX και με τη συνδρομή της αστυνομικής διεύθυνσης, χωρίς να ενημερωθεί ούτε η νομαρχία, που είναι άλλωστε συνυπεύθυνη για τη λειτουργία του Κέντρου, ούτε ο δικηγόρος του Κέντρου και βεβαίως ούτε οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, αφού τους στέρησαν τη δυνατότητα ακόμη και να αιτηθούν άσυλο ή έστω να επικοινωνήσουν με το δικηγόρο ώστε να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.
Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες προχώρησε στην έκδοση δελτίου Τύπου στις 13/12, με στόχο να ενημερώσει αλλά και να καταγγείλει την αντιμεταναστευτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και την ανάμειξη της ΕΕ μέσω της FRONTEX.
Την Τετάρτη 16/12 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της Κίνησης στο Δημαρχείο του Βαθέος με θέμα την ξενοφοβία, η οποία εμπλουτίστηκε και με την αναφορά στο ζήτημα αυτό. Συμμετείχαν με παρεμβάσεις η ΕΛΜΕ Σάμου, η Επιτροπή Ειρήνης, η Δημοκρατική Ενωση Γυναικών, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωπος του Δήμου και της Νομαρχίας. Κοινή συνισταμένη σχεδόν όλων των ομιλητών υπήρξε η ανάγκη ανάδειξης των αιτίων και των πραγματικών υπευθύνων που ωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στην προσφυγιά. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε γύρω από την επιτακτική αναγκαιότητα να αγκαλιαστούν οι πρόσφυγες από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ενταχθούν στα σωματεία, να αποτελέσει υπόθεση και της ντόπιας εργατικής τάξης η πάλη για κοινά δικαιώματα ελλήνων και ξένων εργατών. Αναδείχτηκε η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση πλατιά στην κοινωνία, να επαναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες, γιατί το ζήτημα είναι μπροστά μας και προβλέπεται πως θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα.