Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Φεβ 2010

Απεργία της 10ης Φλεβάρη στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ


Από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκε η απεργία της 10ης Φλεβάρη στην Αθήνα. Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις (της ΑΔΕΔΥ στην Πλ. Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα) και δύο προσυγκεντρώσεις (της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Πλ. Καραϊσκάκη και πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα στα Προπύλαια) οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» δίνοντας μία πρώτη μαχητική απάντηση.

Η πιο μαζική συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ εδώ και χρόνια δεν αποδείκνυε παρά την αγανάκτηση των δημοσίων υπαλλήλων για την ανελέητη κυβερνητική επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασπάσει τους δημόσιους υπαλλήλους με τις θεωρίες περί «ρετιρέ» και «προνομιούχων» οι εργαζόμενοι μαζικοποίησαν με εντυπωσιακό τρόπο την απεργιακή συγκέντρωση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η θεωρία υιοθετήθηκε πλήρως και από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ) σε πρόσφατη σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων της ΠΕΟΔΗΝ!!!

Αλλά ούτε και η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ «πήγε πίσω» σε φιλοκυβερνητισμό, παρά την κήρυξη της απεργίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο φυλλάδιο-κάλεσμα που έβγαλε για την απεργία δεν αναφέρονταν πουθενά οι λέξεις «κυβέρνηση», «ΠΑΣΟΚ», «ΕΕ». Ως υπαίτιοι για την επίθεση εμφανίζονταν γενικώς οι «αγορές».

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι απέργησαν γνωρίζοντας πολύ καλά τόσο το φορέα όσο και τους αποδέκτες της επίθεσης αυτής. Και αυτό φάνηκε και από τον παλμό της διαδήλωσης που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή (όπου οι εργατοπατέρες «εγκατέλειψαν») και τα γραφεία της ΕΕ.

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην Υγεία, στα διάφορα υπουργεία και στους ΟΤΑ έδωσαν μαζικά το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση, ανανεώνοντας το απεργιακό ραντεβού για τις 24 Φλεβάρη μαζί με την απεργία της ΓΣΕΕ, μετά τη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Παπασπύρου.

Ιδιαίτερα μαζικό και με παλμό ήταν και το μπλοκ της Ταξικής Πορείας το οποίο συσπείρωσε δεκάδες εργαζόμενου του δημόσιου -κυρίως- αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ενώ μοιράστηκαν και εκατοντάδες προκηρύξεις. Είναι σαφές ότι τόσο η κινητοποίηση των αγωνιστών της Ταξικής Πορείας στους χώρους δουλειάς, όσο και η συζήτηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο τις προηγούμενες ημέρες, βοήθησαν στη μαζικοποίηση αυτή.

Φυσικά, στην απεργία δεν συμμετείχαν οι... δυνάμεις των ΜΑΤ που την ημέρα εκείνη ανέλαβαν να χτυπήσουν το μπλοκ των εργαζομένων στους ΟΤΑ, το οποίο ανέβαινε την οδό Αγ. Κωνσταντίνου με σκοπό να ενωθεί με την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση! Αιτία-πρόσχημα το ότι στην κεφαλή του μπλοκ βρισκόταν ένα απορριμματοφόρο! Τρεις επιθέσεις με κλομπ και χημικά δέχτηκαν οι απεργοί-διαδηλωτές, ενώ για αρκετή ώρα τους απαγορευόταν να συνεχίσουν, μέχρι να αναγκαστούν να ανοίξουν τον κλοιό και να καταφέρει το μπλοκ των απεργών να ενωθεί με τη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος.

Στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ δεν πρέπει να έμεινε και πολύ ικανοποιημένο από τη μαζικότητα, αφού οι συγκεντρωμένοι ήταν οι μισοί σχεδόν από την απεργία της 17ης Δεκέμβρη και παρά το ότι υπήρχε απεργία της ΑΔΕΔΥ. Φαίνεται ότι η κηρυγμένη απεργία της ΓΣΕΕ για τις 24 Φλεβάρη δεν μπορούσε να ξεπεραστεί από την ηγεσία του ΚΚΕ, πράγμα που φάνηκε και από την άτονη -σε σχέση με τις 17 Δεκέμβρη- προπαγάνδιση αυτής της απεργίας. Και για μια ακόμη φορά η διαδήλωση του ΠΑΜΕ δεν «καταδέχτηκε» να συναντηθεί με αυτήν της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Με την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν και τα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα που είχαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια (με περιορισμένη, ωστόσο, μαζικότητα που σίγουρα επηρεάστηκε και από την απεργία της ΓΣΕΕ).