Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Φεβ 2010

Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από την επίθεση στη συναγωγή στα Χανιά;

Στις 15 Γενάρη το βράδυ έγινε η δεύτερη εμπρηστική επίθεση ενάντια στο κτίριο της συναγωγής Ετς Χαγιμ στα Χανιά. Είχε προηγηθεί ένας ακόμα εμπρησμός 19 μέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, από τον δεύτερο εμπρησμό, εκτός από το κτίριο, καταστράφηκαν 2.500 βιβλία και πολλά θρησκευτικά αντικείμενα.

Η εβραϊκή συναγωγή στα Χανιά δεν είναι ένα εγκαταλελειμμένο μνημείο στην πόλη μας, όπως αυτά που συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ανακαινίστηκε το 1995 με την αρωγή του Ταμείου Παγκόσμιων Μνημείων και του Προγράμματος Εβραϊκής κληρονομιάς, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Κατά καιρούς έχει δεχτεί επισκέψεις «υψηλών» προσώπων του συστήματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το θέμα πήρε πάρα πολύ μεγάλες διαστάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, όπου έγινε θέμα στο BBC. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Αμερικάνους τουρίστες να αποφεύγουν την Ελλάδα, γιατί υπάρχει αντισημιτισμός. Δηλώσεις καταδίκης του εμπρησμού έκαναν στελέχη του συστήματος, όπως ο Μητσοτάκης, η Διαμαντοπούλου, ο Καστανίδης, ο Πάγκαλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Παπούλιας, το Πατριαρχείο, η Μητρόπολη, τοπικοί βουλευτές.

Μέχρι εδώ τίποτε το παράξενο. Χρειάζεται, όμως, ένα σχόλιο. Κανένας απ’ όλους αυτούς τους παραπάνω που έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός δεν διακρίνεται για τα αντιρατσιστικά του αντανακλαστικά, ούτε για τη θέλησή του να προστατεύσει το μνημείο της συναγωγής, που σίγουρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Χανίων. Πολύ περισσότερο, δεν διακρίνονται (το αντίθετο μάλιστα) από ευαισθησίες, σεβασμό και πολιτικές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Παρόλο που έχουν μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμερα πάνω από 20 μέρες και οι αστυνομικές αρχές της πόλης δέχονται συγχαρητήρια για την «επιτυχία» τους στις έρευνες, το τοπίο παραμένει θολό για τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ’ αυτή την υπόθεση. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία και γράφηκε στον τύπο, υπεύθυνοι για τον εμπρησμό είναι 5 άτομα. 2 Αμερικανοί, 2 Βρετανοί και ένας Ελληνας. Ο εντοπισμός των δραστών έγινε ταχύτατα! Μόνο μέσα σε 5 μέρες. Φαίνεται ότι ο Χρυσοχοΐδης «πιάνει πουλιά στον αέρα»!

Το περίεργο, επίσης, είναι ότι ενώ κυκλοφόρησε και γράφηκε κατ’ αρχήν ότι οι 2 Αμερικανοί υπηρετούν στη Βάση των ΗΠΑ, οι 2 Βρετανοί στη βάση του ΝΑΤΟ και ο Ελληνας είναι εξωτερικός συνεργάτης της βάσης του ΝΑΤΟ, στη συνέχεια διαψεύστηκε και μάλιστα αμφισβητήθηκε από τους συνηγόρους των Βρετανών και η κατάθεση του Ελληνα κατηγορούμενου ως αμφιλεγόμενη, γιατί «πάσχει από πολύ σοβαρά προβλήματα». Ο ένας από τους Αμερικάνους έχει διαφύγει και βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Ιταλία.

Δεν γνωρίζουμε πώς θα κλείσει αυτή η υπόθεση, τα ερωτήματα, έτσι κι αλλιώς, παραμένουν πολλά και είμαστε σίγουροι ότι αυτοί που τη χειρίζονται δεν θα πουν την αλήθεια στο λαό. Σ’ αυτό δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Αυτό που μας κάνει να ανησυχούμε είναι ότι νιώθουμε μεγάλη ανασφάλεια με όλους αυτούς που έχουν αναλάβει την ασφάλεια και την προστασία μας.

Να προσθέσουμε κάτι ακόμη. Πολιτικές οργανώσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δίκτυο, το Φόρουμ Μεταναστών και διάφορες αντιφασιστικές πρωτοβουλίες εξέδωσαν ανακοινώσεις που, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπονοούσαν και ταύτιζαν τη συγκεκριμένη ενέργεια με τις διάφορες φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις από φασιστοειδή σε στέκια και μετανάστες. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα και το χώρο να φιλοξενηθούν σε τοπικές -και όχι μόνο- εφημερίδες ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής. Να αναδεικνύεται ως κυρίαρχο ζήτημα συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων «η φασιστική απειλή» και να απολαμβάνει ασυλίας η κυβερνητική πολιτική της εξάρτησης, της υποτέλειας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της τρομοκρατίας.