Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Φεβ 2010

Oι απλήρωτοι εργάτες του ΚΑΝΑΚΗ συνεχίζουν τον αγώνα τους παρά τα εμπόδια

Βόλος,


από την κατάληψη στον ΟΑΕΔ Βόλου


Δέκα μήνες απλήρωτοι 32 εργάτες στη μεταλλουργία ΚΑΝΑΚΗΣ και σε επίσχεση εργασίας από τον Αύγουστο του 2009 μετά από συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου την Τρίτη 2 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από πρωτοβάθμια σωματεία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ΚΑΤΑΛΗΨΗ του εργοστασίου από την Τετάρτη 3 Φλεβάρη. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της κατάληψης αποφασίστηκε να βγει ο αγώνας τους προς τα έξω με την κατάληψη του ΟΑΕΔ την Παρασκευή 5/2, με παρέμβαση στη Νομαρχία την Κυριακή στις 7/2 με αφορμή την επίσκεψη της Λ. Κατσέλη στο Βόλο και με μία συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης την Τρίτη 9/2 στο κέντρο του Βόλου.

Η εργοδοσία όλους αυτούς τους μήνες προσπαθεί να εξαντλήσει τους εργαζόμενους με την πλήρη αδιαφορία της για την τύχη τους, ενώ από την άλλη προσέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε να μπει στη διαδικασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα έτσι ώστε να κερδίσει και άλλο χρόνο στην κατεύθυνση από τη μία να πετύχει ρυθμίσεις με τους πιστωτές (προμηθευτές, τράπεζες) και από την άλλη να χειρισθεί τους εργαζόμενους και τα δεδουλευμένα τους με βάση τα νέα «σχέδια αναδιοργάνωσης» της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι, μέλη όλοι του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», όλο αυτό το διάστημα αποκλεισμένοι στο χώρο του εργοστασίου έβλεπαν το χρόνο να περνά χωρίς καμία σοβαρή κινητοποίηση και πίεση προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία για να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. Αν εξαιρέσεις μία συγκέντρωση και πορεία το Σεπτέμβρη του 2009 και επισκέψεις αντιπροσωπειών του σωματείου σε δημάρχους, νομάρχη καθώς και συναντήσεις με τον υφ. Εργασίας Κουτρουμάνη μαζί με τοπικούς βουλευτές και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, η υπόθεση των εργατών του ΚΑΝΑΚΗ δεν ανοιγόταν στην κοινωνία με ευθύνη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Η απόφαση για κατάληψη πάρθηκε κάτω από την αγανάκτηση των εργαζόμενων για την κατάστασή τους, με διαφωνία του ΠΑΜΕ που φρόντισε να την κλείσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε, την Τετάρτη 10/2. Παρ' όλα αυτά, τόσο η κατάληψη της διεύθυνσης του ΟΑΕΔ όσο και η πορεία αλληλεγγύης συγκέντρωσαν αρκετό κόσμο, εργαζόμενους από εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους και φανέρωσαν τη δυναμική που θα μπορούσε να υπάρξει αν η υπόθεση δεν κρατιόταν για να μην «ξεφύγει».

Η Ταξική Πορεία και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων & Ανέργων πήραν δραστήρια μέρος στη στήριξη του αγώνα των εργατών, βγήκαν καλέσματα και ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο, υπήρχε παρουσία στο εργοστάσιο και μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία της Τρίτης 9/2. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έβγαλε αφίσα που κολλήθηκε στα εργοστάσια και στο κέντρο του Βόλου και συμμετείχε με δικό της μαζικό μπλοκ και πανό. Στους εργαζόμενους έκανε συγκεκριμένη πρόταση για τη συνέχιση του αγώνα με την κατάληψη του εργοστασίου, να μπει θέμα στο Εργατικό Κέντρο για παμβολιώτικη απεργία και να διοργανωθεί συναυλία αλληλεγγύης.

Οι εκπρόσωποι, όμως, του ΠΑΜΕ από το σωματείο και την εργοστασιακή επιτροπή απέρριψαν όλες τις προτάσεις σε μια άμαζη διαδικασία, αφού ήδη είχαν πάρει απόφαση να λήξουν την κατάληψη. Οι προσπάθειες της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης να κρατηθεί ανοιχτό το ζήτημα των απλήρωτων εργατών του ΚΑΝΑΚΗ θα συνεχιστούν, με μεγαλύτερες και πιο αποφασιστικές προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, κόντρα στις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΜΕ αλλά κα των εργατοπατέρων της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου.