Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Φεβ 2010

ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση προσαρμόστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια μετά τη «δημόσια διαβούλευση», με την κυβέρνηση να δηλώνει ρητά πως κανένας μετανάστης που βρίσκεται σήμερα στη χώρα χωρίς νόμιμη παραμονή ή θα έλθει αύριο «παράνομα» δεν νομιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο.

Η απόδοση ιθαγένειας αφορά μόνον όσους έχουν μόνιμους και οριστικούς τίτλους διαμονής και όχι προσωρινούς, με την προϋπόθεση της 7ετούς πλέον μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα. Για τη δεύτερη γενιά απαιτείται και οι δύο γονείς (και όχι τουλάχιστον ο ένας) να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα για μια 5ετία και επιπλέον η εξαετής επιτυχής παρακολούθηση του σχολείου.

Από εκεί και πέρα, για την απόκτηση της ιθαγένειας απαιτούνται τρεις συστατικές επιστολές από έλληνες πολίτες, γραπτή εξέταση σε ειδικά τεστ γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας και, τέλος, παράβολο των 100 ευρώ. Ακόμη, περά από τα κωλύματα που είχαν αναφερθεί και στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου για τη μη απόδοση της ιθαγένειας προστίθεται το να μη συντρέχει λόγος δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και το σύστημα συνολικά επιλέγει μια σκληρή πολιτική και στο μέτωπο των μεταναστών, παραχωρεί αυτονόητα δικαιώματα σε μια ελάχιστη μειοψηφία, ενώ για το μεγάλο κομμάτι των μεταναστών συντηρεί το καθεστώς ημιπαρανομίας, ομηρίας, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, ζωής χωρίς δικαιώματα. Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφέρουμε ότι συνυπογράφει την ενίσχυση της παρουσίας της FRONTEX στη χώρα, αφού πλέον το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημά της θα βρίσκεται στον Πειραιά στις πρώην εγκαταστάσεις του ΥΕΝΑΝΠ. Υλοποιεί επομένως με αποφασιστικό τρόπο το δόγμα της μηδενικής ανοχής στους πρόσφυγες, αφού ενισχύει και με τον πιο επίσημο τρόπο την επιτήρηση των συνόρων, αλλά και παραχωρεί στη FRONTEX την επιχειρησιακή αρμοδιότητα να προωθεί και να συντονίζει τις απελάσεις των προσφύγων που βρίσκονται φυλακισμένοι μέσα στα Κέντρα Κράτησης.

Το πολιτικό σύστημα συνολικά εμφανίζεται συντεταγμένο απέναντι στην απόφαση να μην αναγνωρίσει κανένα δικαίωμα στους μετανάστες, να ενισχύσει την ξενοφοβία και το ρατσισμό στο πλαίσιο του λαού, να αποτρέψει τη συμπόρευση των ξένων εργατών με την ντόπια εργατική τάξη για κοινά δικαιώματα. Νομιμοποιεί και υποθάλπει με αυτόν τον τρόπο τις ακραίες εθνικιστικές-φασιστικές κραυγές τόσο του ΛΑΟΣ όσο και μικρότερων ακροδεξιών ομάδων που βρίσκουν πρόσφορο το έδαφος για να κάνουν προπαγάνδα μίσους. Κρίνεται ότι εξυπηρετεί σε αυτή τη φάση η ακόμη και με ακραίο τρόπο υπόθαλψη διχόνοιας στο πλαίσιο του λαού, η επιβολή διακρίσεων σε ντόπιους και ξένους, αλλά και παραπέρα σε νόμιμους και παράνομους.

Για την Αριστερά προβάλλεται επιτακτικά η ανάγκη να καταγγείλει το νομοσχέδιο, να αποκαλύψει ότι όχι απλώς δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών αλλά κλείνει οριστικά τη δυνατότητα να ελπίζουν σε μια μελλοντική νομιμοποίηση. Αποτελεί στην πραγματικότητα ταφόπλακα στην αναγνώριση δικαιωμάτων στους μετανάστες, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζει στο κεφάλαιο την πιο ξέφρενη, λυσσαλέα και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση αυτού του δυναμικού. Αφήνει ορθάνοιχτο το δρόμο σε νέες Μανωλάδες, σε επέκταση της επισφαλούς εργασίας, στο σύγχρονο δουλεμπόριο.

Επαναλαμβάνουμε πως το μοναδικό αίτημα που μπορεί να συμπυκνώσει τις πραγματικές ανάγκες των μεταναστών συνολικά είναι το αίτημα για ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Πως μόνο η ανάδειξη του ζητήματος σε ταξική βάση μπορεί να σπάσει το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.