Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

9 Νοε 2010

Επιχειρησιακές συμβάσεις σπάνε την Γενική Συλλογική Σύμβαση

ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΔΡΑΝΕΙ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση με μισθό κάτω και από τα όρια της  Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της ΓΣΕΕ. Καθυπόδειξη του Μνημονίου και με τις ευλογίες της κυβέρνησης που -δια στόματος Κατσέλη- νομιμοποιεί την παραβίαση της ΕΓΣΣΕ, «έσπευσε» ο όμιλος «G4S SECURE SOLUTIONS SA» (η γνωστή Group 4) που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας (σεκιούριτι) και χρηματαποστολών. Ο όμιλος (αγγλικών συμφερόντων) προέκυψε μετά από συγχώνευση με την Wackenhut και το 2005 απασχολούσε 3.200 υπαλλήλους με τζίρο 83 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τη συγχώνευση άρχισε να σπάει την εταιρία σε μικρότερες, έτσι ώστε καθεμιά να αφορά και συγκεκριμένο έργο φύλαξης
Η σύμβαση που υπογράφηκε αφορά την εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη του ΗΣΑΠ και προβλέπει μισθό 640 ευρώ μικτά, αντί για 739,56 που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ! Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ έχουν από πέρυσι καταγγείλει τη συγκεκριμένη εταιρία φύλαξης για εργατικές και άλλες παραβάσεις, καλώντας τη διοίκηση να διώξει τον εργολάβο. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ο ΗΣΑΠ έχει εκχωρήσει και την καθαριότητα σε εταιρία εργολάβο, την ΟΙΚΟΜΕΤ, γνωστή από την υπόθεση Κούνεβα.
Η σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της G4S και των δύο εργοδοτικών σωματείων κατατέθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 30 Ιουνίου του 2010, αλλά η υπόθεση πήρε δημοσιότητα στα τέλη Οκτώβρη! Μάλιστα, στη συμφωνία της εταιρείας με τα δύο εργοδοτικά σωματεία γίνεται επίκληση τόσο του Μνημονίου όσο και του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου.
Το κύμα των αντιδράσεων που προκάλεσε αυτή η είδηση ανάγκασε τα δύο εργοδοτικά σωματεία να μιλήσουν για τυπογραφικό λάθος(!!!) το οποίο, βεβαίως, δεν έχει διορθωθεί μέχρι σήμερα!
Από την άλλη, τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κάνουν λόγο για επαίσχυντη συμφωνία. Ωστόσο, κανείς από αυτούς δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα τίποτε για την ανατροπή της συμφωνίας αυτής. Παρά το μέγεθος της πρόκλησης, δεν έχουν οργανώσει την παραμικρή κινητοποίηση. Αντίθετα, προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες που τους αναλογούν. Έτσι ζητάνε πότε από την Επιθεώρηση Εργασίας να ακυρώσει τη σύμβαση και πότε από το Υπουργείο Εργασίας να πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων! Και η μεν επιθεώρηση δηλώνει αναρμόδια, παραπέμποντας στα δικαστήρια για τη νομιμότητα της σύμβασης, η δε υπουργός Κατσέλη στις 2/11 «αδειάζει» τη ΓΣΕΕ λέγοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι απολύτως έγκυρες ακόμη κι αν είναι κάτω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμη μια εταιρεία προχώρησε σε επιχειρησιακή σύμβαση κάτω από την ΕΓΣΣΕ. Πρόκειται για τηνΕλληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών ΑΕστην Ημαθία, όπου στη σύμβαση προβλέπονται αποδοχές 701,79 ευρώ για τον πρωτοπροσλαμβανόμενο, ενώ ορίζει και νέες μισθολογικές κλίμακες ανάλογα με τη μόρφωση (Δημοτικό, Γυμνάσιο) όπου όσο μεγαλύτερη είναι η προϋπηρεσία τόσο μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις φθάνοντας ακόμα και πάνω από το 20% του μισθού.