Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Μαρ 2008

Μεγαλώνουν οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ

Για το όνομα της ΠΓΔΜ

Οι Aμερικάνοι ανέλαβαν όπως φαίνεται άμεση εμπλοκή στις συζητήσεις σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Ετσι η Μπακογιάννη συναντήθηκε με την αμερικανίδα πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, και με τον Ν. Γκρουέφσκι στις Βρυξέλλες με στόχο να δοθεί η αίσθηση ότι η πρωτοβουλία Νίμιτς συνεχίζει να υπάρχει και ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μπορεί να αποδώσει.
Η πρόσφατη κρίση που ξέσπασε στην κυβέρνηση των Σκοπίων με την αποχώρηση του αλβανικού κόμματος του Θάτσι έχει όλα τα στοιχεία των αμερικάνικων πρωτοβουλιών που ανθίζουν στην ευρύτερη περιοχή και φαίνεται να προλειαίνει το έδαφος ώστε να προκύψει κυβερνητικό σχήμα που να αποδέχεται πιο εύκολα τις αμερικάνικες προτάσεις για κλείσιμο του ζητήματος ώστε να μπορέσουν οι τρεις προτεινόμενες χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδό του. Παράλληλα όπως… διέρρευσε στον Τύπο φαίνεται ότι οι ενέργειες των Αμερικάνων τείνουν στο να διασπάσουν το ενιαίο της συζήτησης που μέχρι τώρα ίσχυε διαχωρίζοντας τη συζήτηση για το όνομα από τη διερεύνηση του πεδίου εφαρμογής του.
Ετσι με τις νέες προτάσεις στο όνομα που έγιναν από τον Νίμιτς δείχνουν να πιέζονται ιδιαίτερα οι Σκοπιανοί να υποχωρήσουν, ενώ στη συνέχεια θα πιεστεί η εδώ κυβέρνηση ως προς το πού θα εξακολουθούν να αποκαλούνται Δημοκρατία της Μακεδονίας και πού με το νέο όνομα. Η πολιτική αυτή των Αμερικάνων να διασπάσουν τη διαπραγμάτευση στριμώχνει ιδιαίτερα την κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να απαιτεί να δικαιωθεί και στα δυο επίπεδα αποδεχόμενη στην πραγματικότητα τη διπλή ονομασία κάτι που ελπίζουν οι ατλαντικοί σύμμαχοί της ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα δύο βασικά αστικά κόμματα εξουσίας.
Αν και οι προσπάθειες να… ξεπεραστεί ο «διαλλακτικός» Νίμιτς με την άμεση εμπλοκή στις συζητήσεις των Αμερικάνων δείχνουν το πόσο επείγονται οι ΗΠΑ να κλείσουν αυτές τις… εκκρεμότητες ώστε να στοιχίσουν τα Βαλκάνια στο άρμα τους προτού δοθεί η ευκαιρία στη Ρωσία να ανασυντάξει την πρόσβασή της στην πρώην αυλή της, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που ήδη δεινοπαθεί από απεργίες ωστόσο οι δηλώσεις του Καραμανλή δείχνουν την καταρχήν αποδοχή αυτής της παρέμβασης και τη συμφωνία στα σχέδια τους. «Οταν έχεις καθαρές θέσεις δεν φοβάσαι τις συναντήσεις και τις συνομιλίες» τόνισε ο κ. Καραμανλής και παρατήρησε ότι «έκρινε σκόπιμη» αυτή την συνάντηση, διότι «η χώρα μας επιδιώκει τη λύση. Αν λοιπόν η συγκεκριμένη διαβούλευση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας -κι εγώ πιστεύω ότι εξυπηρετούνται- καλώς έγινε η συνάντηση». Αλλωστε η ίδια η υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να δηλώσει ότι η αμερικανίδα διπλωμάτης «δεν ήταν ιδιαίτερα παρεμβατική».
Οπως φαίνεται οι μέρες που υπολείπονται θα είναι ιδιαίτερα πιεστικές και για τις δύο πλευρές και βέβαια ιδιαίτερα επικίνδυνες για το μέλλον των λαών.