Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Μαρ 2008

Οι απεργία σε όλη την Ελλάδα!

ΒΟΛΟΣ

Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν άλλη μια φορά στους δρόμους του Βόλου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο ήταν ίση των δύο μεγάλων κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου, ενώ και η πορεία που, μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου κατέληξε στη Νομαρχία ήταν πολύ δυναμική και βρήκε και τη συμπαράσταση του κόσμου σε όλη τη διάρκειά της.
Το ΚΚΕ(μ-λ) στήριξε το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, το οποίο ήταν και πιο μαζικό από κάθε άλλη φορά, και μπόρεσε να εκφράσει δεκάδες εργαζόμενους από πολλούς και διαφορετικούς εργασιακούς και πολιτικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα μοίρασε πλατιά χιλιάδες προκηρύξεις.
Αξίζει να σημειωθεί η πραγματοποίηση όχι δύο αλλά τριών συγκεντρώσεων (!) καθώς, πέρα από το ΠΑΜΕ, που θεωρεί προφανώς μολυσμένους από μία άγνωστη ασθένεια τους εργαζόμενους με άλλες πολιτικές απόψεις και δεν κατεβαίνει μαζί τους, και ο εμπορικός σύλλογος θεώρησε ότι άλλα συμφέροντα έχει. Eτσι, το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και έκανε δική του πορεία, ενώ οι έμποροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε και τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει η Πρωτοβουλία Αγώνα, η οποία έχει κατορθώσει να συσπειρώσει ένα σημαντικό δυναμικό, να προπαγανδίσει τις κινητοποιήσεις και τις απόψεις της σε χώρους δουλειάς, αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, και να κινητοποιήσει πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ανένταχτους αγωνιστές.
Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αγώνα και θα στηρίζει τη λογική της αντίστασης χωρίς αυταπάτες στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μαζική ήταν και στην πόλη μας η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι συνέρρεαν στο εργατικό κέντρο που ήταν ο χώρος της απεργιακής συγκέντρωσης. Η σποραδική βροχή που έπεφτε δεν ήταν σε θέση να αραιώσει τις γραμμές της πορείας που ακολούθησε. Μια πορεία πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Φλεβάρη, μια πορεία «πολύχρωμη» , αγωνιστική, μαχητική και πεισματάρικη.
Η Ταξική Πορεία τις προηγούμενες μέρες παρέμβηκε στην πόλη και χώρους δουλειάς με τα υλικά της και στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία με το δικό της μπλοκ.
Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι η ξεχωριστή συγκέντρωση του «ταξικού» ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο ήταν άμαζη και εμφανώς μικρότερη της αντίστοιχης του Φλεβάρη.

Καρδίτσα

Στα επίπεδα της πρώτης κινητοποίησης για το ασφαλιστικό (της 12 Δεκέμβρη 2007) ήταν η απεργιακή κινητοποίηση της 19 Μάρτη στην Καρδίτσα. Η τακτική διάσπασης των εργαζόμενων (υποτίθεται ότι εξαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι ενώ παραπέμπονται σε μελλοντικό νομοσχέδιο και οι βασικές ρυθμίσεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά) δεν απέφερε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Τα ποσοστά συμμετοχής στη απεργία ήταν το ίδιο υψηλά όπως και στις 12/12, ενώ το ίδιο μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση. Και αυτή τη φορά, όπως και στις προηγούμενες απεργίες, το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση (πολύ μικρότερη από τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου), συμβάλλοντας και αυτό στη διάσπαση των εργαζόμενων.
Για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης κινήθηκε δραστήρια η «Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Καρδίτσας Ενάντια στην Αντιασφαλιστική Επίθεση». Αρκετές μέρες πριν την απεργία πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη-συζήτηση της «Πρωτοβουλίας» όπου αναλύθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχέδιου, αποφασίστηκε η έκδοση αφίσας και προκήρυξης και προγραμματίστηκαν παρεμβάσεις.
Το ΚΚΕ(μ-λ) έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την πετυχημένη παρουσία και παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων», υποτάσσοντας σ’ αυτό την όποια αυτόνομη προβολή και παρέμβασή του. Eγιναν εξορμήσεις της «Πρωτοβουλίας» με μαζικό μοίρασμα της προκήρυξης στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε στέκια εργαζομένων, σε περιφερειακά καφενεία κ.λπ.. Eγιναν επίσης επισκέψεις-παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους (δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΔΕΥΑΚ, ΣΥΦΑΚ κ.λπ.) με μοίρασμα της προκήρυξης και ομιλίες όπου καλούνταν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην απεργία. Στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκαν η προκήρυξη της «Πρωτοβουλίας», δελτία τύπου, καθώς και ανακοίνωση συμπαράστασης στις απεργίες (ΔΕΗ, ΟΤΑ, Τράπεζες κ.λπ.), ενώ η αφίσα της «Πρωτοβουλίας» ήταν η μόνη που πλατιά και μαζικά προπαγάνδιζε την απεργία και καλούσε στην απεργιακή συγκέντρωση (ελάχιστες ήταν οι αφίσες που κολλήθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και άλλες πολιτικές δυνάμεις ενώ από το ΠΑΜΕ δεν κολλήθηκε ούτε μία αφίσα για την απεργία και το ΚΚΕ γέμισε την πόλη με αφίσες για τα 90 χρόνια του!!).

Χανιά

Για άλλη μια φορά ένα ποτάμι απεργών κάθε ηλικίας πλημμύρισε την πλατεία της δημοτικής αγοράς και τους γύρω δρόμους στα Χανιά στις 19 Μάρτη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Πάνω από 2500 άνθρωποι έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι απέδειξαν, με τη μαζική συμμετοχή τους και στην απεργία και στο συλλαλητήριο, ότι κατανοούν το βάθος της αντιασφαλιστικής επιδρομής και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την ανατροπή του. Ακόμα και στην τρίωρη στάση της προηγούμενης Τετάρτης που οι εργατοπατέρες κήρυξαν για να βγουν απ’ την υποχρέωση, οι εργαζόμενοι έδωσαν το παρόν και πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης. Τη διαθεσιμότητα αυτή φοβούνται οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και έκαναν τα πάντα προκειμένου οι αγώνες αυτοί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να μην περάσει το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Παπασπύρου σε συγκέντρωση των εφοριακών υπαλλήλων στα Χανιά, ότι σήμερα το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να ανατρέψει το νομοσχέδιο αλλά να το βελτιώσει!
Το μεγάλο ερωτηματικό και ζητούμενο είναι όμως η στάση των δυνάμεων εκείνων οι οποίες μιλούν στο όνομα των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, καταγγέλλουν τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ξεπουληματική στάση τους αλλά αρνούνται τον οποιοδήποτε συντονισμό και κοινή δράση ώστε να συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότητα των αγώνων.
Δεν αναφερόμαστε βέβαια στο ΠΑΜΕ που έτσι κι αλλιώς έχει διαλέξει το γνωστό δρόμο της μοναχικής διαμαρτυρίας πραγματοποιώντας ξεχωριστές συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων ατόμων, αλλά στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών για συντονισμό και κοινή δράση με μίνιμουμ πλαίσιο ενόψει της 19 Μάρτη, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Οι δυνάμεις της Ταξικής Πορείας κινήθηκαν δραστήρια όλο αυτό το διάστημα με προκηρύξεις σε εργασιακούς χώρους του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο κέντρο της πόλης, με συζητήσεις με εργαζόμενους και μαζώξεις. Στόχος η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο και η ανάδειξη της αναγκαιότητας να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Στις 19 Μάρτη, η Tαξική Πορεία έκανε προσυγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Χανίων και στην πορεία συγκρότησε ένα δυναμικό και μαζικό μπλοκ. Η αναγκαιότητα της συνέχισης του αγώνα για της ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης είναι μπροστά μας, και στο πόσο θα συμβάλλει η κάθε δύναμη στο να ξεδιπλωθούν αυτοί οι αγώνες και να βρει διέξοδο η λαϊκή οργή και αγανάκτηση είναι το πεδίο κρίσης του καθένα που μιλάει στο όνομα της εργατικής τάξης.