Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Ιουλ 2009

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

Τις τελευταίες μέρες με το επιχείρημα της λήξης των συμβάσεων, όπως κάθε χρόνο, απολύθηκαν 77 συνάδελφοι στο Δήμο και τη Δημ. Επιχείρηση Ευόσμου. Αυτό το καλοκαίρι η Δημοτική αρχή επέλεξε να απολύσει και επτά συναδέλφους που είναι αορίστου χρόνου, αφού με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου οι τέσσερις κρίθηκαν αορίστου χρόνου και οι άλλες τρεις περιμένουν την απόφαση του ΑΣΕΠ για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ενώ είχαν βεβαιώσει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται επτά χρόνια συνεχώς, χωρίς καμιά διακοπή. Τα κενά που αφήνουν οι απολύσεις είναι τεράστια,με αποτέλεσμα τη μεγάλη εντατικοποίηση, αφού οι εργαζόμενοι στο δήμο Ευόσμου δουλεύουν για να βγάλουν και τη δουλειά των 77 συναδέλφων, ενώ κάποια κενά καλύπτονται με εργαζόμενους χωρίς καμιά σύμβαση.

Συγκεκριμένα, απολύοντας τις τρεις εργαζόμενες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), μετονομάζει αυτό σε κέντρο θερινής απασχόλησης και το λειτουργεί με υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς καμιά σύμβαση (μαύρα). Βέβαια,οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους, πληρώνουν για να είναι ήσυχοι όσο είναι στη δουλειά. Τα παιδιά, όμως, παραμένουν σε ένα κτίριο σχολείου χωρίς το αναγκαίο για την ασφαλή, τουλάχιστον, παραμονή τους προσωπικό.

Οι τρεις εργαζόμενες του ΚΔΑΠ, μόλις ενημερώθηκαν, τηλεφωνικά (νέα μέθοδος απόλυσης στους Δήμους), ότι την 1-7 δε θα έχουν δουλειά απευθύνθηκαν στο σωματείο και απαίτησαν άμεση απάντηση. Άμεσα το ΔΣ αποφάσισε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευόσμου την Τρίτη 30-6-2009 και να θέσει:

Ανάκληση των απολύσεων των εργαζόμενων στο ΚΔΑΠ Ευόσμου Δέσποινας Λαγίδου, Μαρίας Κεραμιδά και Παγώνας Μακρή.

Οι εργαζόμενες θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από 1-7-2009, αφού οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω καλοκαιρινών διακοπών των σχολείων.

Δε θα δεχτεί καμιά απόλυση συναδέλφου, ούτε την επίκληση ότι «δεν είναι απόλυση αλλά έληξε η σύμβαση» γιατί οι συνάδελφοι εργάζονται επτά χρόνια και δεν είναι προσωρινοί.

Η παρέμβαση στο Δημ. Συμβούλιο, με μοίρασμα της απόφασης και η ανακοίνωση της συνέχισης της δουλειάς των απολυμένων, ενόχλησε τη Διοίκηση που αιφνιδιάστηκε και δεν έθεσε το θέμα για συζήτηση, αλλά το μετέφερε για τη συνεδρίαση της επόμενης μέρας. Μοιράστηκε η απόφαση του σωματείου στην πλατεία με μεγάλη αποδοχή και άνοιγμα κουβέντας από τον κόσμο.

Η άμεση κινητοποίηση του σωματείου είχε σαν αποτέλεσμα να κινηθούν και οι άλλες τέσσερις απολυμένες που έχουν κερδίσει τον δικαστικό αγώνα και είχαν δεχθεί κατ’ αρχήν τις απολύσεις τους σαν «φυσιολογικές και αναγκαίες». Κατάλαβαν ότι δεν είναι μόνες απέναντι στην απόλυση και βγήκαν στο δρόμο. Ενώ, η πλειοψηφία των 70 απολυμένων δέχτηκε την απόλυση σαν αναγκαία, κάτω από την πίεση της ανανέωσης της σύμβασης μετά μερικούς μήνες. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ του σωματείου αποφασίστηκαν ομόφωνα:

Έκδοση προκήρυξης για άμεση ανάκληση των απολύσεων, μοίρασμα σε εργαζόμενους και κατοίκους

Αεροπανώ σε κομβικά σημεία του Δήμου

Ενημέρωση των δημοτικών σχημάτων

Συνέντευξη τύπου

Συνέλευση των εργαζομένων στον Δήμο Ευόσμου με κατεύθυνση απεργίας

Αποκλεισμό του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου την Πέμπτη 9 Ιούλη (όπου είναι τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης).

Καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας των απολύσεων και της μαύρης εργασίας.

Ήδη,πραγματοποιήθηκε η κατάληψη-αποκλεισμός του Πολιτιστικού Κέντρου και οι συνάδελφοι που εργάζονται στο χώρο έμειναν αλληλέγγυοι στους απολυμένους. Το ελπιδοφόρο είναι ότι περνούσαν και κουβέντιαζαν αρκετοί από τους 70 απολυμένους.

Χαρακτηριστική είναι η στάση δημοτικών συμβούλων του Δήμου που προσπαθούσαν να πείσουν τους απολυμένους ότι είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις τους. Μια προσπάθεια διάσπασης των απολυμένων, με παράλληλη προσπάθεια συκοφάντησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημ. Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις του σωματείου συνεχίζονται μέχρι ανάκλησης των απολύσεων.


Παρατίθεται ένα απόσπασμα της προκήρυξης που μοιράστηκε στην κατάληψη και θα μοιράζεται στις πλατείες και τις εκδηλώσεις του Δήμου:

Διασπούν τους εργαζόμενους σε κατηγορίες, με φαινομενικά διαφορετικά συμφέροντα και προβλήματα, ώστε να περνούν πολύ εύκολα οι πολιτικές τους. Τους διαχωρίζουν σε άτομα αδύναμα να υπερασπιστούν τα συλλογικά και τα ατομικά τους δικαιώματα και συντρίβουν τον μοναδικό τρόπο αντίστασης που διαθέτουν, τη συλλογικότητα, μονάδες απέναντι σε μια οργανωμένη συνολική βάρβαρη επίθεση, με στόχο την απόλυτη κυριαρχία πάνω τους. Έτσι, φουντώνει η εργοδοτική τρομοκρατία, γιατί ο καθένας νιώθει μόνος απέναντι στον παντοδύναμο εργοδότη δήμαρχο.

Δεν ξεχνάμε ότι εργαζόμενοι έκαναν επίσχεση εργασίας, μετά από απόφαση συνέλευσης των εργαζόμενων στη Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου και προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταβολή δεδουλευμένων. Δεν ξεχνάμε την απειλή του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης μέσα στην επιθεώρηση εργασίας, με το «δεν ξέρουν οι εργαζόμενοι τι τους περιμένει το καλοκαίρι». Η απόλυση των συναδέλφων εντάσσεται σε ένα σχέδιο τρομοκράτησης των υπόλοιπων εργαζομένων, έτσι ώστε να μην αντιδρούν, να μη διεκδικούν.

Η ανάδειξη του ζητήματος και η υπεράσπιση των συναδέλφων έχει μεγάλη σημασία. Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και το καθεστώς τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, ο φόβος, η σιωπή και η υποταγή ανάβουν το «πράσινο φως» για μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης και της τρομοκρατίας. Η οργάνωση του αγώνα για επαναπρόσληψη των έξι συναδέλφων αορίστου χρόνου θα βγάλει από την απομόνωση τους συμβασιούχους, για να εμπιστευτούν τη μαζική οργανωμένη πάλη. Να απαιτήσουμε όλοι:


ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ