Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Ιαν 2008

ΝΕΠΑΛ: Συμφωνία για εκλογές τον Απρίλη

Επανήλθαν στην προσωρινή κυβέρνηση οι εκπρόσωποι το ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού) ύστερα από τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους μαοϊκούς, στις 23 του Δεκέμβρη, κατόπιν πολυήμερων διαπραγματεύσεων. Στα 23 σημεία της συμφωνίας προβλέπεται μεταξύ άλλων η ανακήρυξη του Νεπάλ σε ομοσπονδιακή λαϊκή δημοκρατία στην πρώτη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης (με πλειοψηφία 2/3 του προσωρινού Κοινοβουλίου, αυτό μπορεί να γίνει σε έκτακτη περίπτωση και πριν από τις εκλογές ), η πλήρης ανάληψη όλων των εξουσιών του αρχηγού του κράτους από τον μεταβατικό πρωθυπουργό, η ενσωμάτωση του ΛΑΣ στον νέο εθνικό στρατό του Νεπάλ, η καθιέρωση ενός μικτού εκλογικού συστήματος (335 έδρες αναλογικά και 240 έδρες με το πλειοψηφικό) και ορισμένα άλλα μέτρα που αφορούν τα θύματα του εμφυλίου, τις κατασχεθείσες περιουσίες και την τύχη των φυλακισμένων. Επιστέγασμα της συμφωνίας είναι η διεξαγωγή των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση ως τα μέσα του ερχόμενου Απρίλη.
Στη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, που έγινε τις πρώτες ημέρες του χρόνου στην Κάβρε, ο ηγέτης του, Πρατσάντα, επισήμανε την αποφασιστικότητα του κόμματος για την ομαλή και ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών και τόνισε την ανάγκη να προφυλαχτεί η εθνική ακεραιότητα και η δημοκρατία στη χώρα από εξωτερικές επεμβάσεις και τις αντιδραστικές δυνάμεις που συνωμοτούν . Η Κ.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στη σύνταξη του εκλογικού μανιφέστου του κόμματος και στον προσδιορισμό των υποψήφιων βουλευτών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του κόμματος στα ΜΜΕ και υπουργός Επικοινωνιών κατήγγειλε τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού ο οποίος, φεύγοντας για επίσημο ταξίδι στην Κίνα, αντιτάχθηκε δημόσια στην ενσωμάτωση των μαχητών του ΛΑΣ και επισήμανε πως τέτοιες δηλώσεις είναι έξω από το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράφτηκε.
Χωρίς τίποτε να μπορεί να θεωρείται δεδομένο, είναι σίγουρο πως στην προοπτική των εκλογών οι εξελίξεις στο Νεπάλ θα πάρουν μια νέα επιτάχυνση, ενώ θα πυκνώσουν οι προσπάθειες επηρεασμού τους από το εξωτερικό. Ας μην ξεχνάμε πως και στη γειτονική Ινδία το 2008 είναι εκλογική χρονιά,