Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

7 Σεπ 2008

Θίσβη Βοιωτίας: Κινητοποίηση ενάντια στις νέες ρυπογόνες βιομηχανίες και στο βιομηχανικό λιμάνι στο Βαθύ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 του Αυγούστου η κινητοποίηση στην οποία καλούσε η Επιτροπή Αγώνα Θίσβης, με τη στήριξη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον, ενάντια στα σχέδια δημιουργίας του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 422 μεγαβάτ -της «Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης»- καθώς και στην ύπαρξη και την επέκταση του ρυπογόνου βιομηχανικού λιμανιού, που έχουν δημιουργήσει, περιφράξει και εντάξει στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) η «Σωληνουργεία Κορίνθου», η Ελβάλ και η Χαρκόρ στον όρμο της Νούσας (Βαθύ).
Υπολογίζεται πως η «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης», που θα κατασκευάσουν οι εταιρείες Εντισον, Χαλκόρ και HE&D, θα ρυπαίνει επιπρόσθετα την ατμόσφαιρα με τόνους διοξειδίου του άνθρακα, άζωτο και διοξείδιο του θείου. Τα παραπάνω σχέδια προστίθενται σ’ αυτά της εγκατάστασης νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από τον όμιλο Μυτιληναίου -με χρήση λιθάνθρακα ή με φυσικό αέριο- στην περιοχή της Αντίκυρας, στον μολυσμένο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο Ασωπό και εντάσσονται στην «προγραφή» της Βοιωτίας ως «ενεργειακού κέντρου». Σχέδια που θα τη μετατρέψουν σε βιομηχανική χαβούζα (και τον Κορινθιακό σε νεκρή θάλασσα) στο βωμό της επίτευξης του μέγιστου κέρδους του κεφαλαίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το λαό της περιοχής.
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θίσβης κι από κει μια αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε προς το φυλασσόμενο και περιφραγμένο βιομηχανικό λιμάνι, του οποίου η πρόσβαση απαγορεύεται «κανονικά» μετά τις 8 μ.μ. Εκεί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, με ομιλίες και παρεμβάσεις εκπροσώπων επιτροπών και συλλογικοτήτων (δεν μας εκπλήσσει καθόλου η απουσία της δημοτικής αρχής, που στιγματίστηκε από κάποιους ομιλητές), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με τους «Active Member». Μετά το τέλος των ομιλιών αποκόπηκε συμβολικά τμήμα της περίφραξης με συρματόπλεγμα που «παράνομα» έχει εγκαταστήσει η Σωληνουργεία, εμποδίζοντας την πρόσβαση στον αιγιαλό. Το γεγονός προκάλεσε την εμφάνιση της αστυνομίας που χαρακτήρισε το γεγονός «αυτοδικία» χωρίς περεταίρω συνέχεια. Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν η έντονη παρουσία διαφόρων σωμάτων της αστυνομίας, από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος της κινητοποίησης.
Η συμμετοχή περίπου δύο εκατοντάδων πολιτών από τη Βοιωτία, την Αθήνα, την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού και τη Θίσβη, ενώ κατέδειξε από τη μια την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα που υπάρχει ν’ αναπτυχθούν αγώνες και αντιστάσεις απέναντι στα δολοφονικά αυτά σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, από την άλλη ωστόσο έκανε πιο φανερό το γεγονός ότι απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει και αρκετός δρόμος να διανυθεί ώστε οι αγώνες αυτοί ν’ αποτελέσουν πραγματική υπόθεση των ίδιων των κατοίκων της περιοχής και να επιτευχθεί η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή του λαού της περιοχής σ’ αυτούς. Γεγονός που αποτελεί και τη μοναδική εγγύηση ώστε να κατακτηθούν νίκες. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και παρέμβηκε με προκήρυξη και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ).