Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Σεπ 2008

Δολοφονία κομμουνιστή ηγέτη

Μπακλαντές

Στα τέλη του περασμένου Ιούλη, έγινε γνωστό, σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας του καθεστώτος στο Μπαγκλαντές, πως σκοτώθηκε, σε συμπλοκή με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Βεγγάλης (μαρξιστικό -λενινιστικό) Κόκκινη Σημαία (Purba Banglar Communist Party (Marxist-Leninist) Lal Pataka), ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςDr. Mizanur Rahman Tutul. Ο Tutul, που ήταν γεννημένος το 1959 και πριν περάσει στην παρανομία ήταν γιατρός, σκοτώθηκε ύστερα από μάχη στην περιοχή Ναογκαόν στα περίχωρα της Ντάκα, όταν η αστυνομία περικύκλωσε το μέρος που γίνονταν μια παράνομη σύσκεψη του κόμματος. Αυτή είναι όμως η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας. Η οικογένεια του Tutul επιμένει πως αυτός συνελήφθη ζωντανός από μέλη ειδικής αστυνομικής ομάδας (RAB) και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ αφού πρώτα ανακρίθηκε. Πριν μάλιστα την ανακοίνωση της αστυνομίας για το θάνατό του, η μητέρα του είχε προλάβει να δώσει δημόσια συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας έκανε έκκληση για σεβασμό της ζωής του γιου της από τις αρχές που τον είχαν συλλάβει. Ο δολοφονημένος είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος τον Αύγουστο του 2006, σε αντικατάσταση άλλων δολοφονημένων ηγετών. Για την δολοφονία του Tutul ανακοινώσεις αλληλεγγύης έβγαλαν πολλά κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις της νότιας Ασίας ενώ στο Μπαγκλαντές ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν τις εξωδικαστικές δολοφονίες, συνηθισμένη πρακτική της αστυνομίας του καθεστώτος και πλήθος διανοούμενοι και δικηγόροι υπέγραψαν κείμενα διαμαρτυρίας για την άγρια δολοφονία.
Στο Μπαγκλαντές όπου η φτώχεια και η μιζέρια είναι σε απίστευτα επίπεδα για τα εκατομμύρια των κατοίκων του, τον πλούτο λυμαίνεται μια μικρή μειοψηφία η οποία στηρίζεται σε ένα κράτος-μαφία, στους στρατιωτικούς και στην ανοικτή βία. Ειδικά στα ανατολικά της χώρας, μια σειρά επαναστατικές οργανώσεις ακολουθούν τον ένοπλο αγώνα, κυρίως στην ύπαιθρο, επηρεασμένες από το μαοϊκό ρεύμα που είναι ισχυρό σε όλη την νότια Ασία.