Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Σεπ 2008

Χιλιάδες κόσμου στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Θερμή αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν στον Καραμανλή και το κυβερνητικό επιτελείο του χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. Παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιορίσουν τη συζήτηση στο θέμα της διαχείρισης και της σκανδαλολογίας, ο εργαζόμενος λαός, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι της πόλης και όχι μόνο (συμμετείχαν αντιπροσωπείες και από άλλες πόλεις) έστειλαν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της δεξιάς πολιτικής.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ήταν πίσω από τις ανάγκες και τις πραγματικές επιθυμίες του κόσμου. Για άλλη μια φορά οι συγκεντρώσεις και οι πορείες ήταν τρεις. Αρχικά η συγκέντρωση-πορεία του ΕΚΘ, που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και στην οποία συμμετείχαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η συμμετοχή του κόσμου μαζικότατη. Γίνεται φανερό ότι όταν οι συνθήκες δυσχεραίνουν ο κόσμος αναζητά τη συλλογικότητα των συλλογικών οργάνων, έστω κι αυτών με τις ξεπουλημένες ηγεσίες. Ηγεσίες που, παρά τα αντιλαϊκά -μεσαιωνικής έμπνευσης- οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, περιόρισαν την κριτική τους στα σκάνδαλα, στις εταιρείες του Βουλγαράκη και στα οικόπεδα της μονή Βατοπεδίου. Πολύ έντονος ήταν ο προεκλογικός χαρακτήρας τόσο των ομιλιών όσο και των συνθημάτων που ακούγονταν στα διάφορα μπλοκ. Επόμενος στόχος για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι άλλος από… τις ευρωεκλογές. Αξιοσημείωτη η παρουσία για πρώτη φορά στη ΔΕΘ της νεολαίας ΣΥΝ, όχι τόσο με Θεσσαλονικείς όσο με νεολαίους άλλων πόλεων.
Η ηγεσία του ΚΚΕ «πρωτοτύπησε» αυτή τη φορά. Φυσικά έκαναν χωριστή συγκέντρωση για να διαφοροποιηθούν από τις μη ταξικές ηγεσίες των συνδικάτων, αλλά φέτος αποφάσισαν να μην κάνουν καν πορεία. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ δίπλα στην έκθεση, έβγαλαν τους λόγους και τις διακηρύξεις τους και μετά αποχώρησαν συγκροτημένα. Και εδώ έντονος ο προεκλογικός χαρακτήρας: ο λαός θα απαντήσει στην αντιλαϊκή πολιτική με την ψήφο του στις ευρωεκλογές. Η συμμετοχή του κόσμου, αρκετά μεγάλη, δεν ήταν ωστόσο ανάλογη της προπαγάνδισης και των προσδοκιών.
Τέλος, στην Καμάρα συγκεντρώθηκε η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων σε μια προσπάθεια οργάνωσης τρίτης, ανεξάρτητης, ταξικής συγκέντρωσης. Στόχος, να καταγγελθεί η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και η ουσιαστική συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, να καταδικαστούν οι προσχηματικές δήθεν αριστερές φωνές ΚΚΕ και ΣΥΝ, που όμως ξεκόβουν τον κόσμο από κάθε μορφή αντίστασης και αγώνα και τον παραπέμπουν μόνο στις εκλογές. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Τ. Γκενίδου, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ και μέλος της Ταξικής Πορείας, και ένα μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην ενέργεια.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε με δικό του πανό το ΚΚΕ (μ-λ). Μοιράστηκε πλατιά προκήρυξη που καταδίκαζε την αντιλαϊκή πολιτική, προειδοποιούσε για τα νέφη του πολέμου που πυκνώνουν και καλούσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση, οργάνωση και αγώνα. Με δικό τους πανό συμμετείχαν και οι Αγωνιστικές Κινήσεις φοιτητών.