Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Μαρ 2009

Τοποθέτηση Αριστεροί Ριζοσπάστες του Αφγανιστάν για τη διεθνή συνάντηση της Θεσσαλονίκης

Να μπει τέλος στην κατοχή και τον βάρβαρο πόλεμο στο Αφγανιστάν

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, κατ’ αρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους του ΚΚΕ (μ-λ) για την πρόσκληση και τη διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη.
Η Ριζοσπαστική Αριστερά του Αφγανιστάν με την ευκαιρία της 10ης επετείου από την Νατοϊκή ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και τον βομβαρδισμό της Σερβίας, εκφράζει τη βαθειά αλληλεγγύη της στους πρώην Γιουγκοσλάβους και τα θύματα του Νατοϊκού πολέμου στα Βαλκάνια.
Η Νατοϊκή πολιτική του επεκτατισμού και των παρεμβάσεων που φανερά ξεκίνησε στα Βαλκάνια και συνεχίζεται σήμερα έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα και την κρίση σε οποιοδήποτε μέρος της περιοχής αλλά επιδείνωσε την κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια και τη σταθερότητα αλλά και την κρίση στα Βαλκάνια, έξω από τα Βαλκάνια και δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για την σταθερότητα και την ανάπτυξη εκεί.
Οι ΗΠΑ και οι χώρες που ηγούνται στο ΝΑΤΟ μέσα από την επιθετικότητα και τις επεμβάσεις που τιτλοφορούνται «Αποστολή Ειρήνης», και «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας» σκότωσαν 2 εκατομμύρια κόσμο στη Ρουάντα, 2 εκατομμύρια στο Σουδάν, 250.000 Γιουγκοσλάβους, ενάμισι εκατομμύριο Ιρακινούς και 60.000 Αφγανούς για τα βρώμικα συμφέροντα τους.
Τα τελευταία 7 χρόνια γίναμε μάρτυρες της ανοιχτής επιθετικότητας του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν που εξαπολύθηκε με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» μετά την 11η Σεπτέμβρη.
Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ελέγχοντας τον ΟΗΕ και απειλώντας τις Ευρωπαϊκές χώρες, νομιμοποίησε όλες τι μορφές της επιθετικότητας και επέμβασης του. Τους σκοτωμούς, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια χωρίς να αντιμετωπίσει καμιά σοβαρή αντίδραση από τη «Διεθνή Κοινότητα» και την «κοινωνία των πολιτών».
Ο Τζορτζ Μπους εκφοβίζοντας τις λεγόμενες μεγάλες χώρες της Ευρώπης και προειδοποιώντας τις υπόλοιπες με το δίλημμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους εχθρούς μας» ξεκίνησε έναν ηλίθιο χωρίς προηγούμενο αλλά καταστρεπτικό πόλεμο στο Αφγανιστάν τον Οκτώβρη του 2001.
Λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής θέσης του Αφγανιστάν, ιστορικά αυτή η χώρα βρισκόταν πάντα υπό κατοχή ή δεχόταν εισβολές από τις παγκόσμιες αυτοκρατορίες και κατέχει ιδιαίτερη θέση στην στρατηγική τους.
Έτσι η κατοχή του Αφγανιστάν από τους Αμερικανονατοϊκούς το 2001 έγινε με βάση την παραπάνω λογική και με το πρόσχημα της «Αποστολής Ειρήνης», της «Ανοικοδόμησης» και της «Δημοκρατίας».
Ο Τζον Άμπι Ζαΐντ, ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων στην Ασία αποκάλυψε την αλήθεια για την κατοχή του Αφγανιστάν. «Το Αφγανιστάν βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ και δεν μπορεί να αγνοηθεί». Δεν μιλάει για αποστολή ειρήνης ή για «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αλλά για τα ζωτικά συμφέροντα και τη στρατηγική αξία του Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ.
Το Αφγανιστάν έχοντας εκτεταμένα σύνορα με την Κεντρική Ασία που αξιολογείται σαν η δεύτερη παγκόσμια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, θεωρείται σημαντικό στρατηγικό σημείο για τις ΗΠΑ και τους άλλους Ευρωπαίους ληστές ιμπεριαλιστές που χύνουν 2 γαλόνια αίμα για κάθε γαλόνι πετρέλαιο. Με την κατοχή του Αφγανιστάν και την ισχυρή στρατιωτική παρουσία των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή, μπορεί να μπλοκάρει ανταγωνιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα και να ταυτόχρονα να αδυνατίζει τη δυνατότητα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ιράν σαν πυρηνικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να αναδειχτούν και να αμφισβητήσουν στρατηγικά τους αμερικανονατοϊκούς.
Τα αμερικάνικα ιμπεριαλιστικά ΜΜΕ με το να κάνουν ήρωες τον Μουλά Ομάρ, τον Μπιν Λάντεν, τον Ζαουάχρι και τον Χικματιάρ στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», έχουν στόχο τον εκφοβισμό των Ευρωπαίων και Αράβων του Περσικού Κόλπου συμμάχων τους, για να τους εμπλέξουν στον πόλεμο και να έχουν τη συγκατάθεση τους για να ανοίξουν πρακτικά το δρόμο για την παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας τους.
Το Αφγανιστάν είναι η πρώτη χώρα, παγκόσμια, στην παραγωγή οπίου, που δίνει τη δυνατότητα στους Δυτικούς ιμπεριαλιστές να κερδίζουν 400 δις δολάρια το χρόνο από αυτή την επιχείρηση. Ένα ποσό που καλύπτει ένα μέρος του πολεμικού προϋπολογισμού του πολέμου στο Αφγανιστάν. Και για αυτό το λόγο αυξήθηκε η παραγωγή του οπίου κατά 70% κάτω από την αμερικανονατοϊκή κατοχή μετά την πτώση των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με Δυτικά ΜΜΕ, η Μεγάλη Βρετανία που στερήθηκε το μερίδιο της από τη λεηλασία του πετρελαίου στο Ιράκ από τις ΗΠΑ, κατάφερε να το αντισταθμίσει με την επιχείρηση οπίου στην Αφγανική επαρχία Χιλμάντ. Σήμερα περίπου μισός τόνο ηρωίνη αποτελεί αντικείμενο λαθρεμπορίου που διακινείται από το αεροδρόμιο Μπαγκράμ (που βρίσκεται υπό Νατοϊκό έλεγχο) καθημερινά προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σ’ αυτή την κερδοφόρα επιχείρηση εμπλέκονται και υπουργοί της κυβέρνησης Καρζάι, ο αδερφός του (Μαχμούτ Καρζάι), βουλευτές, κυβερνήτες και στρατιωτικοί διοικητές και παίρνουν αντίστοιχα το μερίδιο τους.
Σύμφωνα με έρευνα της ΝΑΣΑ το 2001, η συνολική αξία των ορυχείων του Αφγανιστάν ανερχόταν σε 5.000 δις δολάρια. Έτσι αυτό αποτελεί έναν καλό λόγο για τους Αμερικάνους, Βρετανούς, Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς και Καναδούς …άπληστους ιμπεριαλιστές να έχουν υπό κατοχή το Αφγανιστάν και να το λεηλατούν.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους με το να στέλνουν χιλιάδες είδη σύγχρονου οπλισμού στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας και δοκιμάζοντας τα πάνω στο λαό μας, στην πραγματικότητα μετέτρεψαν το Αφγανιστάν σε ένα καλό εκθεσιακό κέντρο του οπλισμού τους και διατήρησαν θερμή την αγορά των επιχειρήσεων όπλων στον κόσμο.
Από την άλλη όπως προαναφέρθηκε η διαφθορά που δημιουργήθηκε είτε από τη «διεθνή κοινότητα» είτε την αφγανική κυβέρνηση- ανδρείκελο έφτασε σε νέα ύψη. Αλληλοκατηγορούνται οι διάφοροι οργανισμοί για κλοπές και διαφθορά. Έτσι αποκαλύπτεται μέρος του μυστηρίου που καλύπτει την παρουσία τους στο Αφγανιστάν, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς και της εισαγόμενης «δημοκρατίας».
Η διαφθορά είναι φανερή σε κάθε πτυχή της «διεθνούς κοινότητας» (ΗΠΑ/ΝΑΤΟ) που εμπλέκεται στο Αφγανιστάν και στο σώμα της κυβέρνησης-ανδρείκελου της. Ξεκινάει από τις εταιρείες όπλων ως την ασφάλεια, τις οικοδομικές εταιρείες, τις ΜΚΟ, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τελικά τις ντόπιες ΜΚΟ και εταιρείες και τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Έτσι, το λιγότερο, με βάση το παραπάνω διεφθαρμένο κερδοφόρο πλαίσιο της λεηλασίας στο Αφγανιστάν από ντόπιους και ξένους, η έλλειψη σταθερότητας πρέπει να διατηρηθεί για να δικαιολογεί την παρουσία τους εκεί.
Οι περισσότερες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται στην κατοχή του Αφγανιστάν για να εξαπατήσουν τους λαούς τους καθώς και το λαό του Αφγανιστάν έστησαν τις «Επαρχιακές Ομάδες Ανοικοδόμησης», προφανώς για να κατασκευάσουν μικρά έργα – όχι υποδομής – αλλά στην πραγματικότητα κατασκοπεύουν για τις στρατιωτικές αποστολές τους στο Αφγανιστάν.
Στη διάρκεια των τελευταίων 7 χρόνων της κατοχής στο Αφγανιστάν από τους αμερικανονατοϊκούς όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, όπως υποσχέθηκαν, η πολιτική, στρατιωτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση αλλά επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο και από την εποχή των Ταλιμπάν.
Με την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης-ανδρείκελου στην Καμπούλ και τις εντυπωσιακές υποσχέσεις της «διεθνούς κοινότητας» (ΗΠΑ/ΝΑΤΟ) περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στο Πακιστάν και το Ιράν επέστρεψαν στο Αφγανιστάν αλλά σύντομα κατάλαβαν το λάθος τους όταν αναγκάστηκαν να υποστούν τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου και της κατοχής και εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάλι. Επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες λαού από τις Ανατολικές, Νότιες και Δυτικές επαρχίες του Αφγανιστάν, λόγω των σκληρών στρατιωτικών επιχειρήσεων και των τυφλών αμερικανονατοϊκών βομβαρδισμών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους. Αντίστοιχος αριθμός άφησε τα σπίτια του και πήγε προς την Καμπούλ και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας, όπου υπάρχουν αναφορές ότι αναγκάζονται να πουλήσουν τα παιδιά τους και να τρώνε χόρτα και φύλλα.
Συνεπώς, η «αποστολή ειρήνης» των αμερικανονατοϊκών και η παρουσία στρατευμάτων πάνω από 4 χώρες, τα τελευταία 7 χρόνια στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν την πλήρη ήττα και δεν έχουν να επιδείξουν καμιά επιτυχία, εκτός από τη δολοφονία 60.000 λαού, το σακάτεμα γυναικών και παιδιών, την καταστροφή σπιτιών και περιουσιών του κόσμου, την αύξηση της διαφθοράς, τη φτώχεια, την ανεργία και την εγκληματικότητα.
Με την εκλογή Ομπάμα και το σύνθημα «Αλλαγή» καθώς και τη διοργάνωση αρκετών Νατοϊκών συσκέψεων των ηγετών των χωρών μελών στην Ευρώπη, με την υιοθέτηση νέων στρατηγικών σχετικά με το Αφγανιστάν δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την αναπόφευκτη και εξευτελιστική ήττα τους εκεί.
Η εμπειρία της αντικατοχικής αντίστασης στο Αφγανιστάν απέδειξε ότι ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός παρά την τεράστια στρατιωτική και οικονομική δύναμη του και παρά τη χρήση σύγχρονων όπλων μαζικής καταστροφής και την εφαρμογή των πιο βάρβαρων τακτικών ενάντια στην αποφασιστικότητα φτωχών ανθρώπων που έχουν παραδοσιακά όπλα και διαθέτουν ελάχιστους πόρους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλήρη ήττα. Κάτι που αποτελεί μεγάλο δίδαγμα και εμπνέει τις αντιπολεμικές, αντι-ιμπεριαλιστικές, επαναστατικές και απελευθερωτικές δυνάμεις στις υπανάπτυκτες αλλά και τις ιμπεριαλιστικές χώρες.
Η αντικατοχική αντίσταση στο Αφγανιστάν μέσα σε 7 χρόνια έχει αναπτυχθεί και εξαπλωθεί σημαντικά και η κυβέρνηση-ανδρείκελο του Καρζάι καθώς και οι ξένοι ιμπεριαλιστές υποστηρικτές της ελέγχουν μόνο την Καμπούλ και τις πρωτεύουσες των επαρχιών.
Η αντικατοχική αντίσταση στο Αφγανιστάν, όπως δείχνουν τα ιμπεριαλιστικά ΜΜΕ, δεν περιορίζεται στους Ταλιμπάν αλλά συμπεριλαμβάνει εθνικιστικές, πατριωτικές, εθνικές, των φυλών και επαναστατικές αριστερές δυνάμεις.
Το κίνημα των Ταλιμπάν με τον μεσαιωνικό-σκοταδιστικό χαρακτήρα του και τη βάρβαρη διακυβέρνηση του δεν έχει καμιά πιθανότητα να πάρει την εξουσία και να γίνει αποδεκτό από το λαό. Έτσι ο πόλεμος θα συνεχιστεί στο Αφγανιστάν.
Η προοδευτική, αντιπολεμική και αντικατοχική αντίσταση στο Αφγανιστάν παρά τις αναρίθμητες δυσκολίες και αδυναμίες της κατάφερε να παίξει ενεργό ρόλο στον αγώνα κατά των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών και των ανδρείκελων τους στην Καμπούλ. Η αντιπολεμική και αντικατοχική αντίσταση με την επιρροή της στις μάζες και τη λαϊκή υποστήριξη στις αγροτικές και αστικές περιοχές κατάφερε να αμφισβητήσει την κυβέρνηση-ανδρείκελο σε διάφορους τομείς.
Για αυτό και η Ριζοσπαστική Αριστερά του Αφγανιστάν, σαν μια δύναμη ενάντια στην κατοχή και την κυβέρνηση ανδρείκελο στην Καμπούλ, καλεί όλους τους λαούς, τις αντιπολεμικές, αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα προοδευτικά και επαναστατικά κόμματα των εργατών στην Ευρώπη να στηρίξουν τη νόμιμη αντικατοχική αντίσταση στο Αφγανιστάν και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από εκεί. Τους καλούμε να μην επιτρέψουν στις κυβερνήσεις τους να θυσιάσουν τη νεολαία τους και τα στρατεύματα τους στο Αφγανιστάν για τα συμφέροντα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν οι στρατιώτες τους οι σφαγείς των παιδιών, των γυναικών και των πολιτών του Αφγανιστάν. Δεν πρέπει να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις τους, εξαιτίας της κατοχής, των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της υποστήριξης του πολέμου στο Αφγανιστάν, να χρεωθούν με το μίσος και την εχθρότητα του Αφγανικού λαού για τις χώρες και τα έθνη τους. Και τέλος θα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις τους ότι με το να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις φλόγες του πολέμου και την ανθρώπινη τραγωδία στο Αφγανιστάν, προκαλούν αναστάτωση, κρίση και εμφύλιο πόλεμο στις ίδιες τους τις χώρες.
ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ, ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΖΗΤΩ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


ΧΑΝΙΦΟΥΛΑΧ ΧΑΝΙΦ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ –ΜΑΡΤΗΣ 2009