Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Αυγ 2009

Γραμματικό: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στο Χ.Υ.Τ.Α.

Εξαρση της κρατικής καταστολής σε βάρος τους!

Την αποφασιστική αντίθεσή τους στα σχέδια δημιουργίας του νέου Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή Μαύρο Βουνό του Γραμματικού συνεχίζουν να εκδηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η δημιουργία της νέας αυτής χωματερής, είτε ονομάζεται Χ.Υ.Τ.Α. είτε, υποκριτικά, Χ.Υ.Τ.Υ. («Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων», όταν δεν υπάρχει βέβαια ούτε εργοστάσιο επεξεργασίας ούτε καν... διαλογής ανακυκλώσιμων), θα επιφέρει τεράστια καταστροφή σ’ ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αττικής (Γραμματικό, Λίμνη Μαραθώνα, Βαρνάβα, Ν. Μάκρη, Διόνυσο, Αγιο Στέφανο), στο έδαφος, στον αέρα, στον υδροφόρο ορίζοντα, σε μια γη ήδη μολυσμένη από τη «δράση» των βιομηχανιών (ας μην ξεχνάμε και τον ποτισμένο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο ποταμό Ασωπό!). Η κυβέρνηση, από την άλλη, δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφαση δημιουργίας της χωματερής («Ο περιφερειακός σχεδιασμός για Γραμματικό – Κερατέα θα εφαρμοστεί», δηλώσεις Παυλόπουλου, 9/7/09), απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 -και που τότε η Ν.Δ. υποκριτικά την καταψήφιζε- σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η δημιουργία τριών ΧΥΤΑ, στη Φυλή (χωματερή Ανω Λιοσίων), στο Γραμματικό και στην Κερατέα. Απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο μιας πολιτικής της οποίας οι «αποδέκτες» επεκτείνονται απ’ τη Φυλή μέχρι τη Λευκίμμη της Κέρκυρας κι απ’ το Γραμματικό ως τη Μαυροράχη της Θεσσαλονίκης και που προβλέπει τη δημιουργία χωματερών μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Κι ενώ στις 7 και στις 10 του Ιούλη οι δυνάμεις των ΜΑΤ «συνόδεψαν» τα σκαπτικά μηχανήματα των εργολάβων για να ξεκινήσουν οι εργασίες και ν’ αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των κατοίκων, ξυλοκοπώντας αδιάκριτα, τραυματίζοντας –ακόμα και ηλικιωμένους 70 χρονών– ρίχνοντας βροχή χημικών και χειροβομβίδες «κρότου – λάμψης», προκαλώντας έτσι πυρκαγιές και συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα με την κατηγορία του... εμπρησμού (!) καθώς και τον κοινοτάρχη του Γραμματικού –όλους με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος (!)- οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις 13/7, το όργιο καταστολής αλλά και τρομοκράτησης με στόχο να καμφθούν οι διογκούμενες αντιδράσεις τους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χαρακτηριστικές οι «προειδοποιήσεις» που δόθηκαν προς τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί έξω απ' το αστυνομικό τμήμα Ν. Μάκρης (8/7), απαιτώντας την απελευθέρωση των συμπολιτών τους, από άνδρες της ασφάλειας: «Αντί να ξεσηκώνετε τον κόσμο, προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε. Είναι αποφασισμένο να γίνει το έργο και θα γίνει, ό,τι και να κάνετε. Γι' αυτό, το μόνο που θα πετύχετε εάν δεν ησυχάσετε (και δεν ησυχάσετε και τους συμπολίτες σας) θα είναι να έχουμε νεκρούς»!!! (Εφημερίδα «Ο Δημότης της Ανατολικής Αττικής»).

Τη Δευτέρα 13/7 πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Γραμματικού συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων. Χαρακτηριστική ήταν αφενός η πολύ μαζική συμμετοχή απλού λαού, αφετέρου η απουσία παρεμβάσεων-ομιλιών από τον κόσμο, συνθημάτων, πανό ή διακίνησης ενημερωτικού υλικού. Μετά τις σύντομες ομιλίες του προέδρου της κοινότητας και άλλων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ακολούθησε πορεία προς το χώρο του σχεδιαζόμενου Χ.Υ.Τ.Α., λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά. Εκεί βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ που προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων «κρότου–λάμψης», ως «απάντηση» σε υποτιθέμενες «προκλήσεις». Το πρωί της Παρασκευής 17/7 πραγματοποιήθηκαν και νέες συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους και στα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τρεις συλλήψεις (συμπεριλαμβανομένου ξανά του κοινοτάρχη).

Στον αγώνα αυτόν ο κάτοικοι του Γραμματικού, που είναι σε καθημερινή «ετοιμότητα», βρίσκονται μόνοι τους. Στην προσπάθεια απομόνωσής τους απ’ τους κατοίκους άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, εντάσσονται και δηλώσεις σαν κι αυτή του Νομάρχη Αν. Αττικής, Κουρή («το έργο γίνεται για να ριχτεί στάχτη στα μάτια των κατοίκων των Ανω Λιοσίων»). Στην ίδια λογική, διάφοροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αστικών κομμάτων απέτρεπαν στο παρελθόν τη συμμετοχή των κατοίκων στον κοινό αγώνα του λαού της Δυτικής Αθήνας ενάντια στη χωματερή.

Το ΚΚΕ (μ-λ) συμμετείχε στη συγκέντρωση και την πορεία της Δευτέρας 13/7, διακινώντας προκήρυξη και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των κατοίκων.

Ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων του Γραμματικού πρέπει να συνεχιστεί! Μακριά από αυταπάτες πως η «λύση θα δοθεί απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας». Στηριζόμενοι κατ’ αρχήν, στις ίδιες τους τις δυνάμεις, στις λαϊκές συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις. Αλλά και με την κοινή τους δράση και το συντονισμό τους με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Φυλής και της Κερατέας, όπου ο λαός αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και δέχεται την ίδια ακριβώς επίθεση!